Demokrate oborile Abazovićevu vladu sa DPS-om i nazivale je “raspalom“, a sada je podupiru odbijanjem da skrate mandat Skupštini

3

Jučerašnje obraćanje poslanika Demokrata Danila Šaranovića kako poslanički klub Demokratskog fronta (DF) nije potpisao inicijativu da se sazove vanredna sjednica Skupštine na kojoj bi se ponovo glasalo o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi, čime bi se omogućilo preuzimanje vlasti u Podgorici, te optužba da time DF održava uzurpatora Vukovića na vlasti u Glavnom gradu, problematična je iz više razloga. Prvenstveno što dolazi od stranke koja je jedna od najodgovornijih za trenutnu situaciju u zemlji i opstanak tehničkog mandata Abazovićeve vlade, kojoj je izglasano nepovjerenje u parlamentu još 19. avgusta 2022. godine. A onda i zbog Šaranovićeve poruke na kraju svog obraćanja, koji je kazao je da “izbor sudija Ustavnog suda pitanje svih pitanja“, što je upravo stav i DF-a, koji je u svom reagovanju juče ponovio i šef poslaničkog kluba tog saveza Slaven Radunović.

„Nakon izbora sudija možemo dalje da razgovaramo i o skraćenju mandata Skupštini i ostalim pitanjima čije bi rješavanje doprinijelo stabilizaciji političkih prilika“, rekao je Šaranović. Time je Šaranović ogolio svoju namjeru jučerašnjeg obraćanja javnosti čiji je jedini cilj bio izgleda da pokuša da nanese političku štetu DF-u i optuži ga za neki vid kolaboracije sa DPS-om, te podršku uzurpatorskoj vlasti Ivana Vukovića i DPS-a u Pljevljima. Podsjećamo, upravo je u Podgorici lista DF-a, koju je predvodila dr Jelena Borovinić Bojović zabilježila dobar izborni rezultat, a u Pljevljima potukla do tada vladajuću DPS, osvojivši procenat glasova skoro koliko svi ostali predstavnici demokratskih snaga zajedno.

DEMOKRATE ODBILE REKONSTRUKCIJU I OBORILI ABAZOVIĆEVU VLADU ZAJEDNO SA DPS-om

Podsjećamo, Demokrate su 19. avgusta prošle godine, na iznenađenje demokratske javnosti glasali zajedno sa poslanicima DPS-a i satelitskih stranaka za smjenu Abazovićeve vlade, istovremeno odbijajući inicijativu za rekonstrukciju vlade koju je ponudio premijer Abazović partijama pobednicama izbora 2020 godine. Time su Crnu Goru uveli u još veću neizvjesnost, institucionalnu krizu i haos, nijednog trenutka ne nudeći “plan B“ i alternativno rješenje za izlazak iz istog. Potpredsjednik Demokrata Momo Koprivica je još u novembru 2021. godine, kada je postalo izvjesno da je tadašnja Krivokapićeva vlada iznutra urušena jasno iznio stav da “onaj ko odbija model rekonstrukcije otvara vrata za sve eksperimentalne situacije“, a kasnije je bio nemali broj onih koji su tvrdili da je on bio usamljen u rukovodstvu stranke u nastojanju da se prihvati Abazovićev poziv za ulazak u njegov rekonstruisani kabinet.

“Nemam ni minimum razumijevanja za kolege koje partijski interes stavljaju iznad interesa građana“, istakao je juče Šaranović, koji je na izborima u Glavnom gradu bio nosilac liste koja je zauzela četvrto mjesto po broju osvojenih glasova. Njegov koalicioni partner sa lokalnih izbora Goran Danilović je juče naglasio da će, ukoliko Demokratski front želi da se skrati mandat Skupštini i raspišu prijevremeni izbori “sa zadovoljstvom podržati predlog“

“Stvar je, dakle, riješena. Glasali smo s Demokratama i s Pravom za pad ove potonje Vlade jer je izabrao DPS, glasaćemo i sa DF za skraćenje mandata jer ovu Skupštinu je “sevap” skratiti ili raspustiti? Jesmo li se dogovorili?”, naveo je Danilović u svojoj objavi na Fejsbuku.

DEMOKRATE PROMIJENILE ODNOS PREMA ABAZOVIĆU I JOKOVIĆU?

Šef poslaničkog kluba DF-a Slaven Radunović je kazao da problem preuzimanja vlasti u Podgorici i Pljevljima ne treba posmatrati samostalno već u paketu sa skraćenjem mandata Skupštini, te ponovio da im nije problem da ponovo da glasaju o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi, ali žele da se na istoj sjednici Skupštine glasa o raspuštanju parlamenta kako bi se cjelovito rješavala politička kriza u Crnoj Gori.

“Da li je to neko sa strane naredio, da li je to dio pogodbe oko predsjedničkih izbora mi ne znamo, ali hoćemo da se cjelovito rješava pitanje krize u Crnoj Gori, a ne ovako pojedinačno, posebno što ovaj dio problema oko preuzimanja vlastu u Podgorici i Pljevljima može da bude riješen vrlo brzo ako, kao što svi očekujemo, budu izabrane sudije Ustavnog suda za dvije sedmice najviše. I to je mnogo brži put nego ovaj kojim su krenule Demokrate, a ako se ne izabere Ustavni sud uvijek se može ovakva inicijativa pokrenuti“, poručio je Radunović.

“Nama je to, najblaže rečeno sumnjivo i želimo da zastanemo i vidimo kako i zbog čega se ovo desilo, jer ako su Demokrate promijenile svoj odnos prema Vladi koju su srušili, voljeli bismo to da čujemo. Ako nijesu, insistiramo na tome da sa nama potpišu zahtjev za održavanje sjednice na kojoj bi se raspustila Skupština i nakon koje bi se raspisali izbori i Crne Gora dobila vladu koju zaslužuje, a ne vladu koju podržava devet poslanika“, naveo je Radunović.

LEKIĆ JASNO OPTUŽIO URU I SNP ZA MINIRANJE DOGOVORA O 44. VLADI

Osim Gorana Danilovića, još jedan koalicioni partner Demokrata, i to sa poslednjih parlamentarnih izbora 2020. godine, lider DEMOS-a i mandatar za sastav 44. vlade Miodrag Lekić je jasno označio Abazovića i Jokovića kao krivce za propast pregovora o formiranju nove vlade.

Lider DEMOS-a je tada kazao kako je svakom političkom subjektu ostavljena demokratska mogućnost da tokom rada, pa i na samoj sjednici odlučivanja u Skupštini, eventualno odustane od glasanja izbora i povjerenja novoj vladi, ako smatra da zato ima razloga.

“Ponuđena pravila su bila demokratska i javna, pa je teško razumjeti racionalnim putem miniranje svega od strane predstavnika URE i SNP-a već na prvom sastanku, što je zatim sve potvrđeno i javnim stavom predsjednika URE”, naveo je Lekić 5. januara.

On je poručio kako ne želi, da sve kvalifikuje u kategorijama kombinacije političke neozbiljnosti i repertoara prevara, niti da nagađa da li su kolege odustale od prethodnih dogovora zato što su u međuvremenu iza kulisa obrađeni od linija međunarodnih službi, čime bi se nastavila mizerija formata i profila dijela crnogorskih političara, kao i protektoratsko brukanje Crne Gore, bez presedana u njenoj istoriji

“Ili da li se kolegama interesno dopalo trajanje odavno raspale vlade 43. vlade sa inteziviranom proizvodnjom novih javnih skandala”, kazao je Lekić.

On se tom prilikom zahvalio kolegama iz Demokratskog fronta i Demokratama na povjerenju i nesebičnom odnosu koji su pokazali u domenu kadrovskih, programskih i drugih organizacionih pitanja, tokom pokušaja da se formira “ozbiljna i javno odgovorna crnogorska vlada sa osnovnim pravcima konsituisanja Crne Gore kao pravne, evropske, demokratske i najzad dekriminalizovane države”.

BEČIĆ POZVAN NA “OBRADU“ U VAŠINGTON?

Miodrag Lekić je početkom godine, govoreći o miniranju pregovora od strane URE i SNP, ponovio svoj od ranije poznat stav kako ne želi da nagađa “da li su kolege odustale od prethodnih dogovora zato što su u međuvremenu iza kulisa obrađeni od linija međunarodnih službi“, ali je indikativno da je lider Demokrata Aleksa Bečić pozvan na određene konsultacije u SAD, kako je juče otkrila BORBA.

On je po našim saznanjima pozvan u Vašington kako bi pokušali da zajednički privole pokret “Evropa sad“ na saradnju koju oni uporno odbijaju. Jasno je da zvanična politika SAD nastavlja da se direktno miješa u unutrašnje stvari Crne Gore, a Bečić traži podršku od SAD da se kandiduje za predsjednika Crne Gore, te na sve načine pokušava da izmoli od američke adminitracije da “pritisnu“ pokret “Evropu sad“ da ga podrži kao zajedničkog predsjedničkog kandidata na izborima 19. marta.

 

3 Comments
  1. Zdravko Stanišić komentariše

    Ova vam je priča trt. Većina ne postoji. Sa DRPS bi se moglo doći do većine no je pitanje hoće li oni da skrate mandat. I oni kao uostalom svi obožavaju da se valjaju u ovom glibu. Današnja C. Gora je krmedar.

  2. qyu komentariše

    Ako neko ima pamčenje nek se malo prisjeti svih poteza Demokrata pa će vidjeti da su oni najveće zlo koje se pojavilo na političkoj sceni Crne gore.Strani plačenici koji striktno ispunjavaju zahtjeve svojih gospodara i sve nadopunjuju ličnim interesom a za narod naročito srpski nije ih briga.

  3. Boro komentariše

    A sta je DF reko za Jokovu i Dritanovu Vladu?
    Sta je Milutin Djukaj rek’o?

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.