Ovako je Vučić odgovorio Šolcu, neće ni sada ćutati

2

– Juče je bio jedan od najtežih dana za našu zemlju i nikada nisam krio od ljudi u Srbiji, kada se takve stvari događaju. Imaćemo mnogo muka i problema sa kojima ćemo se suočiti u budućnosti, zato nam je potrebno jedinstvo – rekao je Vučić u subotu kada se putem Instagrama obratio građanima.

Kao što je do sada uvUHek bio slučaj, Vučić nije krio od građana Srbije kakva je situacija oko Kosova i Metohije i sa kakvim se sve pritiscima suočava Srbija. To neće uraditi ni sada. Predsjednik Vučić će se večeras u 20 časova obratiti građanima i saopštiti im najnovije informacije, kao i poteze koje će Srbija da povuče.

Baš kao što uvijek javnost obavijesti o najnovijim dešavanjima, tako uvijek i zapadnim silama i njihovim liderima odgovori onako kako su zaslužili, bez ikakvih ustezanja i razmišljanja o mogućim posledicama.

Tako je bilo i u junu 2022. godine kada je u Beograd stigao i njemački kancelar Olaf Šolc, koji je vjerovatno očekivao da će samo njegovo prisustvo biti dovoljno da Srbija na čelu sa predsjednikom Vučićem popusti, međutim, dobio je odgovor kakav nije očekivao.

Mi na pritisak kojim neko nekom zaprijeti pa vi to morate da učinite ne reagujemo. Mi smo danas prvi put saznali da se traži međusobno priznanje. To nikada niko iz Evrope nije govorio, samo su Amerikanci to ustanovili prije tri godine. Do sada je iz Evrope uvijek bila poruka o „normalizaciji odnosa“. Danas smo čuli prvi put na konferenciji u Prištini. Ako vi mislite da treba da nam prijetite zato što štitimo povelju Ujedinjenih nacija, onda u redu, vi svoj posao, mi svoj posao. Mi nikada nismo kočili dijalog. Nemojte da se ljutite što je naš odnos prema Kosovu drugačiji od vašeg, jer onoliko koliko vi volite teritorijalni integritet Ukrajine, toliko mi volimo teritorijalni integritet Srbije. Mi nikada nismo bježali od obaveza, znamo da je to uslov za prijem u EU, mi smo uvek spremni za dijalog, za razgovor o nestalima, o svemu. Već sam dovoljno mator i dovoljno politički veteran da ne obraćam pažnju ako me neko ne razumije kada kažem da ne reagujem na ucjene i prijetnje – rekao je tada predsjednik Vučić.

Pored Kosova i Metohije, Srbija je na meti zapada i EU i zbog sankcija Rusiji, koje nije uvela jer se vodi ličnim interesima.

Ne, Srbija nije saglasna sa kršenjem teritorijalnog integriteta neke zemlje, mi smo to i osudili u Savjetu UN zbog napada na Ukrajinu. Što se tiče sankcija, mi imamo drugačiji stav iz mnogo razloga. A u čemu je razlika kada neko bez odluke SB UN izvrši napad na Srbiju i u čemu je razlika kad neko sprovede napad na Ukrajinu bez odluke SB UN? Samo mi objasnite u čemu je razlika? Mi Srbi znamo kakve su sankcije i ne vjerujemo u politiku sankcija. Sa druge strane, mi sa Rusijom imamo prijateljske odnose. Hoću da vas upoznam sa činjenicama koje su malo drugačije iz našeg ugla i ne zaboravite da po pitanju Kosova imamo podršku Rusije u SB UN, a o energentima da ne govorimo. Da ne pričam kako se ovdje organizuju proruski protesti, a u stvari su protesti protiv mene. Priča se kako sam pogazio ugovor o energetici, a nisam. Lavrov kad ode u Tursku onda vam Turska nije kriva, a kad treba da dođe u Srbiju, onda vam Srbija jeste kriva. To se tako predstavlja i u vašim medijima. Mogli ste i do sad bez Srbije, vas da boli ne može ništa, može samo nama da fali. Mi moramo da naviknemo na takav odnos i ja sam samo zahvalan saveznom kancelaru Njemačke koji kaže da je vrlo zainteresovan za pristup Srbije EU – jasan je bio tada predsjednik Vučić.

Baš kao što je tada odbrusio njemačkom kancelaru Šolcu i nije želeo da ćuti, neće ćutati ni sada, kada se Srbija suočava sa nikad jačim pritiskom.

Neka svima bude jasno, Srbija se nikada dok je na njenom čelu Aleksandar Vučić neće odreći svoje teritorije, ma kolika sila da joj prijeti.

 

 

(informer)

2 Comments
  1. saša komentariše

    Srbija je za dijalog ,ali ako neko sanja da će ista pred ikim da kleči, očigledno ne zna s kim ima posla

  2. Ratko komentariše

    Ne vidim odakle ikome ideja da Srbiju uslovljava, kad se rezolucija 1244 ne poštuje

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.