Duškova četa napada Žalgiris u Kaunasu

0

Pao je i snijeg u Beogradu a Crvena zvezda se i dalje bori za plejof u Evroligi. Od poslednjih 10 utakmica crveno-bijeli su izgubili samo od Barselone i Reala. A period je bio turbulentan prije svega zbog povreda važnih igrača. Jedan od njih, Luka Vildosa, vratio se prošle nedelje, a na utakmici u Kaunasu protiv Žalgirisa zaigraće i Nikola Ivanović.

Crveno-bijeli gostuju litvanskom velikanu od 19 časova, u utakmici od velikog značaja za oba tima. Teško je Žalgiris gledati velikim očima jer nemaju nijednu zvezdu Evrolige u svom sastavu. Bez dileme su najmanje atraktivan sasatav u takmičenju. Ipak, malo je konstantnijih ekipa ove sezone i tako nezgodnih. Žalgiris igra u trećem najsporijem ritmu u Evroligi, Zvezda je četvrta. Samo Barsa i Armani igraju sporije. Gotovo svaki napad litvanskog tima je dobro isplaniran.

Ipak, glavna snaga ekipe su čvrstina, odbrana i posebno skok. Nemaju nijednog od elitnih skakača takmičenja, ali su timski drugi u toj kategoriji. Glavni razlog su bekovi i krila. Fizički su veoma snažni i svi idu na skok. Brazdeikis, Ulanovas i Butkevičijus imaju preko tri skoka po utakmici, a Šmits i Hejs na visokom pozicijama su na oko pet. Birutis igra nešto manje ali pokupi i on tri skoka po meču. I Kinan Evans je doprinosio sa pozicije plejmejkera, ali je on zbog teške povrede završio sezonu. Bio je i ubjedljivo najbolji strijelac ekipe. Za većinu sastava to bi bio ozbiljan problem, ne i za Žalgiris, jer oni jednostavno ne zavise od pojedinca.

U svom sastavu imaju čak šestoricu reprezentativaca Litvanije. Posle povrede Evansa, angažovali su Ajzeu Tejlora i Akilea Polonaru iz Efesa. Ipak, nijedan od njih dvojice za sada nema veliku ulogu, već pomažu sa klupe. Najvažniji igrač ekipe je Edgaras Ulanovas. Njegova igra sa niskog posta sa pozicije krila jedan je od češćih izvora stvaranja prednosti u napadu. Ipak, utisak je da Zvezda ima koga da pošalje na njega. U Beogradu je čak i Dobrić radio solidan posao u odbrani na niskom postu, a tu su još i Lazić i Lazarević. U odbrani stub je Kevarijus Hejs, centar odličnih predispozicija koji može da čuva i protivničke bekove.

Kao takav bio je jedan od glavnih aduta Dušana Alimpijevića u pohodu Burse na finale Evrokupa. I Letonac Rolands Šmits ima dobru sezonu na poziciji četiri. Najbolji je skakač ekipe, a umije da pogodi i za tri poena. Kavano ponovo neće igrati, a Mantas Kalnietis je odlučio da završi karijeru.

Od poslednjih 11 utakmica Žalgiris je dobio 10. Jedini poraz su doživjeli u Monaku i to na jednu loptu. U toj seriji su kod kuće pregazili i Fenerbahče i Real Madrid. Generalno, kod kuće igraju odlično, hala je stalno rasprodata, a oni imaju učinak 7-2. Porazi su se dogodili protiv Efesa i Panatinaikosa i bili su ubjedljivi.

Zvezda je polovinom decembra pobijedila Žalgiris sa 77:73. Gosti su bili bez Lekavičijusa, Kavanoa i Brazdeikisa i mnogi su mislili da će biti lako za ekipu Duška Ivanovića. Luka Vildosa i Nemanja Nedović su iskoristili sav svoj talenat i Zvezda je izvukla pobjedu iako je gubila u većem dijelu meča. Žalgiris nema takvu dvojicu igrača i oni će i na ovom meču morati da budu glavni da bi gosti slavili. U međuvremenu je i Filip Petrušev postao faktor, u toj prvoj utakmici protiv Žalgirisa ubacio je jedan poen.

Prije početka sezone nije bilo realno smatrati ni Zvezdu ni Žalgiris legitimnim učesnicima borbe za najboljih osam, ali su oni za sada pokazali suprotno. I zbog toga je utakmica u petak uveče izrazito važna. Zvezda fizički može da odgovori Žalgirisu, generalno igra i bolju odbranu. Skok bi mogao da odluči ovu utakmicu, kao i talenat Zvezdinog bekovskog tandema.

Meč u Kaunasu na programu je od 19 sati.

 

 

(sk)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.