Ko je sve u trci za predsjednika: Neki ćute, drugi priželjkuju zajedničke kandidate, Front izričit da će imati svog kandidata

6

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović nedavno je raspisala predsjedničke izbore za 19. mart a kandidature za predsjednika države se mogu podnositi do 26. februara. Već sad počele su unutarstranačke i koalicione kombinatorike koje bi trebalo da rezultiraju sa predsjedničkim kandidatima, međutim, retorike su vrlo različite imavši u obzir i da partije nove većine žele ove izbore da iskoriste kako bi se još jednom „izmjerile“ na političkom polju.

S tim u vezi, BORBA donosi retrospektivu postojećih poruka, bez ikakvih spekulacija ili želja, već prema onome što su bile političke poruke prethodnih dana.

DF jedini jasno obznanio – kandidat će biti iz vrha ove koalicije

Jedini je Demokratski front, već prvog dana raspisivanja izbora, izašao sa konkretnim stavom – nema nestranačkog kandidata već će njihov predsjednički kandidat doći iz vrha ove političke grupacije.

Tako je odmah nakon otkrivanja datuma održavanja predsjedničkih izbora predsjednik Pokreta za promjene i jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević saopštio da će DF imati svog kandidata, iz „vrha“, koji će pobijediti na predsjedničkim izborima.

Medojević je kazao da je jedino DF iskreno tražio i želio parlamentarne i predsjedničke izbore u jednom danu, a svi ostali su, kako je naveo, željeli baš ovakav scenario.

“Nezavisno od svega toga, DF će izaći na raspisane predsjedničke izbore sa svojim kandidatom i pobijediće. Narod u konačnom uvijek pobijedi. A DF je glas naroda”, poručio je Medojević.

Slično je poručio i jedan od lidera DF-a i predsjednik DNP-a Milan Knežević koji je jasno stavio do znanja da će kandidat ispred DF-a doći iz redova ovog političkog saveza.

I pored ovih najava, baš kao i ostali subjekti, DF još uvijek nije obznanio ime kandidata ispred Demokratskog fronta.

„Peckanje“ Demorkata i Evrope sad: Hoće li ove dvije strukture imati posebne kandidate?

Šef poslaničkog kluba Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović kazao je nedavno u intervjuu Vijestima da bi predsjednički kandidat trebao biti neko ko će objediniti „građanske“ strukture u Crnoj Gori i pozvao pokret Evropa sad da izaberu jednu poziciju koja bi im odgovarala. Naime, ponudili su PES-u da izaberu koju poziciju žele, premijersku ili predsjedničku dok bi Demokrate obnašale drugu funkciju.

Međutim, lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić saopštio je u emisiji Načisto na Vijestima da je zahtjev Demokrata bizaran. Nakon toga su predstavnici Demokrata održali nekoliko press konferencija na kojima su kazali da je ta koalicija potreba građanske Crne Gore ali i da nisu ponudili koaliciju jer gaje emocije prema Spajiću.

Ipak, odgovor još nije dobijen, iako i jedni i drugi najavljuju kandidate koji bi dolazili iz redova njihovih stranaka. Ovo će biti najizgledniji scenario, a ukoliko se uzme u obzir i činjenica da i DF potencira svoju kandidaturu, jasno je da će predsjednička trka biti itekako zanimljiva za posmatranje.

DPS u problemu: SDP traži nestranačku ličnost koju će svi podržati, u suprotnom će imati svog kandidata

Socijaldemokratska partija (SDP) prethodnih dana je u centru pažnje jer su oni jedini iz suverenističkog bloka koji jasno govore da samo kandidat koji je nadstranački, ali koji baštini vrijednosti koje te partije zastupaju, može biti predsjednički kandidat. Međutim, iz DPS-a su dosad izbjegavali da komentarišu ove pozive.

Generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović kazao je “Vijestima” da je stav njihovog Predsjedništva da kandidat njihov kandidat ne treba da bude simbol nijedne partije pojedinačno, već jednog vrijednosog svjetonazora na koji se na razne načine atakuje u poslednje dvije ipo godine, što je dovelo do toga da je Crna Gora danas u nikad većoj krizi.

Međutim, sa druge strane Vujović je jasan da ako ne bude želje za takvim dogovorom da će imati svog kandidata, jer su ubijeđeni da jedino takav kandidat ima šanse za uspjeh na izborima.

Slično kažu i iz SD-a i BS-a, navodeći da “proevropske” i “građanske” partije treba da imaju zajedničkog kandidata, ali ne saopštavajući da li će u suprotnom imati svog predstavnika.

Iz DPS-a najavljuju da će obaviti konsultacije sa svim subjektima tzv. “evropskog bloka”, ali izjavama da “ne treba puno eksperimentisati” i da o kandidatu treba razmišljati na osnovu kriterijuma procjene podrške, iskustva, odgovornosti i spremnosti da štite državni interes, indirektno sugerišu da bi to ponovo mogao da bude njihov lider Đukanović.

Prema posljednjim rezultatima istraživanja javnog mnjenja, koje je prošlog mjeseca objavio CEDEM, ako bi se Đukanović opet kandidovao, na izborima bi ga sigurno glasalo 24,4 odsto građana, dok bi 39 odsto podržalo nekoga od proitvkandidata.

6 Comments
  1. Nikolaj komentariše

    Drugi ćute jer se boje jakog kanidata DF

  2. Dejan komentariše

    Ovo je jedinstvena prilika da se jos jednom pobijedi DPS. Ako se kandiduje Milo, DF neka kandiduje Mandica i u drugim krug da ga podrze ostali iz avgustovske vecine. Dobitna kombinacija!!

  3. BASILEUS komentariše

    SAMO DF OSLOBADJA!!

  4. Grof komentariše

    Garantujem da ce gradjanističke struje opet nešto da pokvare. Nevjerovatno je da nikada neće povući potez u interesu zemlje nego u interesu stranog faktora. Nikada ne bi umjeli da se okupe i razgovaraju da nije bilo Mandićeve volje i istrajnosti. To je snaga političkog umjeća.

  5. Kika komentariše

    Ovo je super za Front…Ili cemo Frontov kanditat Andrija Mandic pobjediti i imacemo Srbina predsjednika Crne Gore…ili ce Andrija Mandic izgubiti na izborima i zbog toga podnijeti ostavku na mjesto predsjednika NSD cime ce pokazati svu demokraticnost.Znaci u svakom slucaju mi Frontovci slavimo.

  6. Ozad Furundžić komentariše

    Evropa sad i Demokrate nemaju ozbiljnog kandidata,kome bi čovjek dao da vodi trafiku,a kamoli državu.
    DPS je lopovska sekta,koja je stvorila lopovske i korumpirane ,takozvane, institicije sistema, čime je osramotila pojam države.
    Samo budalama ova istina nije jasna i očigledna.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.