Živković: Neophodno izabrati sudije Ustavnog suda, voditi računa o stručnosti i profesionalnosti kandidata

1

Šef Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković, govoreći o predsjedničkim izborima i razlozima zbog kojih su zakazani za 19. mart, kaže da nije bilo nikakvih konusltacija o razrješenju političke krize.

“Mi smo ukazivali na neophodnost održavanja vanrednih paramentarnih izbora i objedinjavanje tih izbora sa predsjedničkim”, kazao je Živković u Drugačijoj radio vezi.

Navodi da imamo predsjedničke izbore za dva mjeseca i neophodnost da se dođe do razrješenja pitanja Ustavnog suda.

“Predsjednica parlamenata dolazi iz SNP-a, vjerovatno su oni tu ukalkulisali neki svoj političkii interes da nemamo objedinjavanje parlamentarnih sa predsjedničkim izborima”, smatra Živković.

“Građani će vrlo biti upoznati sa našim predsjedničkim kandidatom, da se nađe kandidat koji najbolje može homogenizovati snagu državotvornog bloka. To je stvar unutarstranačkih konsultacija”, navodi Živković.

Kada je posrijedi opcija nestranačkog kandidata Živković kaže da je sada teško o tome govoriti.

Govoreći o izboru sudija Ustavnog suda Živković podsjeća da imamo 26 prijavljenih kandidata, te da postoji šansa da izaberemo četiri.

“Postoji insistiranje EU da se što prije izaberu nedostajuće sudije Ustavnog suda, ali mi u Crnoj Gori moramo biti svjesni da ih biramo na 12 godina. Ne može se funkcionalnost Ustavnog suda svoditi na to da izaberemo pošto poto bilo koga. Mora se voditi računa o stručnosti i profesionalnosti kandidata”, navodi Živković.

“Ne treba da nas čudi ponašanje Simonide Kordić, juče na sjednici Ustavnog suda, kada je posrijedi izjašnjavanje kandidata o nacionalnoj pripadnosti. Ne dešava se ništa što oni nisu najavljivali u svom prethodnom političkog djelovanja”, kaže Živković.

Uslov za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora je funkcionalnost Ustavnog suda navodi Živković.

“Što se tiče DPS-a spremni smo da danas izaberemo sudije Ustavnog suda, idemo onada na skraćenje mandata Skupštini”, kaže Živković.

Izlaganja visokih funkcionera opština iz Crne Gore u Skupštini Srbije, pnašanje Marka Kovačevića i njegovih saboraca nije nikakvo iznenađenje, kaže Živković.

“Bilo bi elementarno moralno i politički odgovorno da podnose ostavku i okuša sreću na izborima u svojoj, kako kažu, matičnoj državi”, navodi Živković.

 

(cdm)

1 Comment
  1. Zdravko Stanišić komentariše

    Azra bi vam dobro pala.Iz redova manjina i vaš agent.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.