Pokušaj obesmišljavanja čudesnih litija i povratka Crne Gore svojoj suštini

2

Piše: Boško Vukićević

Što se tiče aktuelne ofanzive protiv srpskog naroda i njegovih političkih predstavnika u Crnoj Gori, koju sprovode mnoge medijske kuće i centri moći koji nijesu isključivo domaće provenijencije, mogli bi se izvući određeni zaključci.

Prije svega, iako su kao „izvođači radova“ za generisanje antisrpske histerije poslužile Prva i Druga familija, njihovi medijski releji i političke partije koje kontrolišu – nema sumnje da je srbofobni projekat osmišljen na nekim zapadnim adresama. Iako DPS i „Vijesti“ trenutno imaju različite i suprotstavljene političke taktike, koje zavise od njihove halapljivosti u osvajanju finansijske moći, u ovoj stvari su ujedinjeni, pod dirigentskom palicom zapadnih adresa: srpskom faktoru mora biti onemogućen bilo kakav politički uticaj. „Vijesti“ su trenutno najviše zaokupljene staranjem „bloka centra“ osmišljenog u američkoj ambasadi, o kojem sam već pisao i koji bi trebalo da spoji do skora nepomirljive političke subjekte u antisrpskom scenariju trajnog onemogućavanja dolaska DF -a na vlast. Na drugoj strani, DPS na tradicionalnim srbofobnim politikama pokušava da očuva makar dio biračkog tijela i politički preživi na narednim izborima, nadajući se da bi neka vrsta političkog preživljavanja usporila oslobađanje institucija i pokretanje sudskih procesa protiv njegovih rukovodilaca i Mila Đukanovića.

Nadalje, iako pažljivo organizovana, da se primijetiti da je antisrpska ofanziva u Crnoj Gori ipak vještačka. Kao da autori srbofobne pomame nijesu imali dovoljno materijala za svoj projekat, pa su lansirali raznorazne vještački sklopljene slučajeve, često i u odsustvu elementarne logike. Tako se, najednom, baš sada konstruiše priča o nekakvom „falsifikovanju državne himne“, iako je opštepoznato da naša umjetnica pjeva datu pjesmu već godinama na raznim manifestacijama. Kao i da je data pjesma narodna, sa davno utvrđenim tekstom i melodijom na kojima se upravo bazira aktuelna državna himna. Slično, opet vještački i u odsustvu logike, u pažljivo odabranom aktuelnom trenutku optužuje se gradonačelnik Nikšića zbog pjevanja izvorne pjesme koja govori o oslobođenju Crne Gore od turske okupacije. Osim toga, targetiraju se kao državni neprijatelji i „vazali“ ministri i politički predstavnici koji putuju u Srbiju i Republiku Srpsku, kao da posjete najbližima treba da budu javno osuđene i zabranjene.

O čemu se ovdje, zapravo, radi? Ukratko, o pokušaju negiranja ideje litijskog pokreta, tj. one ideje koja je srušila diktatorski režim i započela proces „vraćanja Crne Gore sebi“. Snaga čudesnih litija je samo poslužila Drugoj familiji i njenim zapadnim pokroviteljima da se otarase višedecenijskog istrošenog režima, koji im više nije mogao biti od koristi. Narod sa litija oni pokušavaju da koriste kao pogonsko gorivo za ostvarivanje sopstvenih političkih i finansijskih projekata, koji su u suštoj suprotnosti sa voljom i željama tog istog slobodnog naroda. Sjetićemo se kako su u u tom smislu odmah „obrlatili“ nesrećnog Zdravka Krivokapića i iskoristili ga za antisrpsku misiju.

Dakle, smisao vještačke antisrpske ofanzive je u tome da se negiraju tekovine litija kao procesa oslobađanja naše zemlje, da se ne dozvoli povratak Crne Gore svojoj suštini i svom istorijskom identitetu (a taj povratak je bio želja i misija i blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija). A sve to, podrazumijeva se, i u okviru šireg antiruskog koncepta koji razvijaju određeni zapadni centri moći. Ti centri zagovaraju kriminalnu tezu da moderna Crna Gora može postojati samo i isključivo kao antisrpska, a takvo patološko viđenje obavijaju lažnim plaštom „građanske države“.
Istina je pak da istinska i prava Crna Gora može postojati samo ako obnovi svoj istorijski identitet. Daće Bog, na putu je ka tome i taj proces je nezaustavljiv.

2 Comments
  1. Rade/ komentariše

    Amin

  2. qyu komentariše

    Sto dulje odlažete smjenu Dritana fon der LJne to će biti gore i gore.Lažov je zadnje prevario radnike Instituta S.Milosević koji su i dalje zahvaljujući toj patološkoj lažovčini bez plate iako su je zaradili,a sve da se namiri Ž.Rakčević i nemojte misliti da u svemu podmuklo ne učestvuju i Demokrate.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.