Dvostruki aršini: DPS-u i satelitima ne smeta kada Bošnjaci i Hrvati redovno raportiraju Sarajevu i Zagrebu!

2

Domobranske politčke grupacije koje predvodi ekstremizovani DPS, uz podršku svojih medija, obrušili su se na predsjednike opština i skupština opština iz redova DF-a zbog učešća u radu Odbora za Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije.

Opšte je poznato da je DPS nekonzistentna politička organizacija koja je mijenjala ideologije, poglede i politike, a to potvrđuje i njihov tolerantan odnos prema izletima funkcionera Bošnjačke stranke i HGI-ja u Sarajevu i Zagrebu.

DPS i sateliti, nakon mjesec dana uz asistenciju svojih medijskih partnera, optužuju predstavnike DF-a za ono što su decenijama tolerisali funkcionerima BS-a i HGI-ja tokom njihovih posjeta Sarajevu i Zagrebu.

Bošnjački i Hrvatski političari iz Crne Gore, ne da nisu bili izloženi javnom linčovanju, već su njihovi mnogo ozbiljniji prestupi tretirali kao gestovi koji služe jačanja saradnje između Crne Gore i BiH, odnosno, Hrvatske.

Vuksanović u Savjetu hrvatske vlade, Janović bio kandidat na izbornoj listi koalicije desničarskih stranaka u Hrvatskoj

A koliko su ozbiljniji „prestupi“ političkih predstavnika manjinskih partija najbolje ilustruje slučaj lidera HGI-ja Adriana Vuksanovića koji je godinama član tijela hrvatske Vlade.

Bivši ministar bez portfelja je dugi niz godina član Savjeta Vlade Republike Hrvatske za odnose s Hrvatima van Hrvatske. Iako je godinama bio javni funkcioner (odbornik, poslanik i ministar),  Vuksanović je učestvovao u kreiranju politike vlade strane države prema pripadnicima hrvatske manjine u Crnoj Gori.

Naime, prema propisima Hrvatske, Savjet njihove Vlade je savjetodavno tijelo “koje pruža pomoć Vladi u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Da Vuksanović slučaj nije izolovan, potvrdio je primjer Ilije Janovića člana predsjedništva HGI-ja koji se 2015. godine našao na izbornoj listi koalicije desničarskih stranaka na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj. Kasnije je Janović obnašao funkciju potpredsjednika Opštine Tivat za vrijeme DPS-ove vladavine.

Ova dva eklatantna primjera institucionalnog učešća dvojica crnogorskih državljana hrvatske nacionalnosti u njihovoj matičnoj državi Hrvatskoj, i pored toga što su bili javni funkcioneri u Crnoj Gori, niko iz domobranskih političkih organizacija nije do sada problematizovao. Možemo zamisliti kakva bi bila reakcija DPS-a i njegovih satelita (uz medijsku asistenciju prvo i drugofamilijaških medija) da su kojim slučajem izabrani politički predstavnici srpskog naroda u Crnoj Gori članovi nekog tijela Vlade Srbije ili kandidati za poslanike određenih desničarskih partija na paralamentarnim izborima u Srbiji.

BS-ov podanički odnos prema Izetbegovićevom SDA-a nije problem

Da predstavnici Bošnjačke stranke nisu imuni da idu po savjet u Sarajevo i Istanbul opšte je poznato.  Samo što procrnogorski mediji i partije sa kojima su Bošnjaci godinama „dijelili plijen“ u Crnoj Gori iste izlete BS-ovih funkcionera ne tretiraju kao polaganje računa partiji koja upravlja poltičkim procesima u „tuđoj“ državi.

Stranka demokratske akcije (SDA) u Sarajevu bila je sredinom aprila 2016. godine  je domaćin sastanku kojem su prisustvovali Forum mladih Bošnjačke stranke iz Crne Gore i Forum mladih SDA Hrvatske.

Forum mladih Bošnjačke stranke predstavljali su Sead Šahman, javnosti poznat kao jedan od osumnjičenih za pljačkanje Plantaža, tadašnji predsjednik podmlatka BS-a i Mirza Medunjanin, potpredsjednik

Predstavnici mladih tri političke stranke iz regiona su razgovarali o aktuelnim društveno-političkim temama i potrebama bošnjačke omladine, kao i o važnim poduhvatima koji su ocijenjeni kao prioritetni za zajedničku realizaciju u narednom periodu. Na sastanku su usaglašene buduće aktivnosti i modeli čvršćeg povezivanja na svim nivoima, navodi se u saopštenju BS.

Dakle u Sarajevu su usaglašeni i „modeli čvršćeg povezivanja Bošnjaka na svim nivoima“ pot patronatom partije koju je u predvečerje građanskog rata u BiH osnovao Alija Izetbegović, koje je montenegrinskim ekstremizovanim političkim organizacijama prihvatljivije, nego li kada mladi srpski poltičari iz Crne Gore u Beogradu pokušavaju da grade mostove saradnje između Crne Gore i Srbije koje su tokom prethodne dvije decenije srušili DPS i njegove srodne partije.

Sead Šahman, bivši član Odbora direktora i štićenik reisa IZ-a Rifat Fejzić, izrazio je tada svoje zadovoljstvo organizacijom ovog sastanka i dao istorijski pregled nastanka Bošnjačke stranke, koja je nasljednik političkih ideja nekadašnje Stranke demokratske akcije Crne Gore. Prezentujući položaj Bošnjaka i učešće Bošnjačke stranke u strukturama vlasti Crne Gore, Šahman je istakao kako bi saradnja između tri partije u budućnosti trebala biti intenzivnija upravo jačim povezivanjem mladih iz ovih političkih organizacija.

Da kojim slučajem predsjednici opština Mojkovac i Nikšić Vesko Delić ili Marko Kovačević nagovijeste produbljivanje saradnje sa SNS-om, ista namjera bi u domobranskim krugovima bila okarakterisana kao paktiranje sa okupatorom. A ne sumnjamo da bi među prvima Šahman i partijski drugovi taj potez protumačili kao skretanje sa evroatlantskog puta. Zato je pridubljivanje saradnje sa partijom koja prva na evropskom tlu za realizaciju svojih politika u BiH angažovala teroriste Al Kaide i mudžahedine primjer učvršćivanja saradnje među proevropskim strukturama u regionu.

A kako je medij, koji je pokrenuo hajku na funkcionere DF-a zbog posjete Skupštini Srbije prije mjesec dana, opisao Šahmanovu posjetu centrali u Sarajevu.

Mustafić i Šahman u Sarajevu na obilježavanju „Dana Bošnjaka“

Politički direktor Bošnjačke stranke Suljo Mustafić i član Izvršnog odbora BS-a za međunarodnu saradnju, nezaobilazni Sead Šahman prisustvovali su svečanoj ceremoniji obilježavanja Dana Bošnjaka, koja je održana u sarajevskoj Vijećnici u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“.

Pokrovitelji manifestacije, kojom se obilježava 26. godišnjica od održavanja Prvog bošnjačkog sabora i istorijskog vraćanja imena Bošnjak, bili su član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Kako se navodi u saopštenju BS-a, Dan Bošnjaka vezuje se za Prvi bošnjački sabor, bošnjački svenarodni skup koji je održan u opkoljenom Sarajevu 27. i 28. septembra 1993. godine, a kada je uz niz drugih važnih odluka, donesena i ona kojom su Bošnjaci „revitalizirali svoje stvarno, istorijsko ime Bošnjak“ koje je družina iz BS-a prihvatila sa zakašnjenjem kao nacionalnu odredicu tek u 21. vijeku.

 

2 Comments
  1. Sloboda komentariše

    Bosnjaci uvjek reaguju, prijavljuju, obavjestavaju medjunarodnu zajednicu kad god se Srbi nedje provesele, zapjevaju, zaigraju.
    Zato i prosrpske stranke treba da reaguju kad ostali rade sto rade. Kad svestenik SPC nesto progovori, odma mu ovi zamjere da se bavi.politikom, ali kad njihov politiku bistri, tada srpska strana cuti
    Srbi vrse kupovinu, idu u pekaru, kod frizera i nikad ne gledaju koje je on nacije, ali zato neko drugi bojkotuje sva mjesta na kojim treba ostaviti euro,ako nije podoban nacionalno

  2. Kiki komentariše

    Ja mislim da to nije isto… mi nismo nacionalna manjina za razliku od njih i mi smo svoji na svome. Oni su predstavnici Bosne i Hrvatske a mi Srbi ili Crnogorci nismo predstavnici bratske Srbije. Uporno se pokusava staviti u istu ravan da su Srbi iz CG isto sto i Bosnjaci i Hrvati iz CG. Ne! NIikada! Ovo je nasa kuca i branimo je od zla domaceg!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.