Protesti poljoprivrednika zbog ograničenog korišćenja rijeke Taho u Španiji

0

Poljoprivrednici su danas u Madridu protestovali protiv vladine naredbe da se radi ekološke zaštite ograniči korišćenje vode iz rijeke Taho, najduže na Iberijskom polustrvu.

Pošto tu odluku vide kao prijetnju vodnim resursima potrebnim za navodnjavanje usjeva, stotine demonstranata su iz jugoistočnog regiona na koji se odnosi plan, protestovalo je ispred Ministarstva za ekološku tranziciju, zahtijevajući ostavku ministarke Terese Ribere.

Poljoprivrednici se protive odluci Vlade da se uspostavi novi minimalni dopušteni protok rijeke Taho koju u Portugaliji nazivaju Težo, da bi opstao život u njoj. Strahuju da će to značiti manje vode za njihove njive.

Protekla godina je bila najtoplija u istoriji Španije, a dugotrajna suša je uništila usjeve i čak i plantaže maslina, jednog od glavnih izvora njenih poljoprivrednih prihoda.

Taho je najduža reka na Iberijskom poluostrvu, teče 1.007 kilometara od istočne Španije do Portugalije, gdje se uliva u Atlantski okean.

Relativno blizu njenog izvorišta je vještački kanal koji dio vode preusmjerava na jug, do rijeke Segura. To jugoistočno priobalno područje Španije oslanja se na tu vodu za navodnjavanje voća i povrća koje izvozi.

Rijeka Taho je do sada bila jedina u Španiji bez zvaničnog „ekološkog praga“ koji uz ekološke kriterijume utvrđuje minimalni protok potreban da bi se obezbijedilo njeno ekološko zdravlje, navelo je Ministarstvo u odbranu svoje odluke. Ta odluka je donijeta poslije pet sudskih naloga Ministarstvu da utvrdi ekološki minimum za tu rijeku.

Taho je do sada imao minimum protoka od šest kubnih metara vode u sekundi, ali to je utvrđeno bez uzimanja u obzir ekoloških faktora. To je ove godine povećano na sedam i postepeno će rasti na 8,6 kubnih metara u sekundi 2027.

Da bi se nadoknadilo svako buduće smanjenje vodostaja koja prolazi kroz kanal do druge rijeke, Segure, Ministarstvo ulaže u modernizaciju postrojenja za desalinizaciju morske vode, uz korišćenje solarnih panela, sa namjerom da se smanji cijena vode tog porijekla.

Ministarstvo takođe tvrdi da se rijeka Taho smanjila za 12 odsto od 1980. godine i da će samo stroža kontrola spriječiti da povremeno u potpunosti presuši, kao što je bilo 2017.

Ribera je u utorak tražila da to pitanje ne postane uzrok „rata za vodu“ s poljoprivrednicima, insistirajući da se Španija mora prilagoditi klimatskim promjenama.

„Moramo se pripremiti za dvije vrste ekscesa: godine s dugim ciklusima ekstremnih suša i periode veoma intenzivnih poplava“, kazala je ona.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.