Dodik: Deset država bi priznalo nezavisnost Republike Srpske ukoliko bi je proglasili!

0

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je dva puta u veoma kratkom periodu da postoji čak deset zemalja koje bi priznale nezavisnost Republike Srpske.

Dodik je prvo sredinom oktobra naveo da bi deset država priznalo nezavisnost Republike Srpske ukoliko bi došlo do proglašenja nezavisnosti, a svoju tvrdnju ponovio je prije samo nekoliko dana gostujući u jednoj emisiji.

On nije želio da otkriva imena država koje bi priznale Republiku Srpsku i naveo je da Banjaluka ne želi da povlači jednostrane poteze, ali želi da se poredak u BiH vrati u ustavne okvire, u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

„Sigurno je da Republika Srpska neće povlačiti poteze koji će dovesti do destabilizacije. Samo tražimo da se BiH vrati u ustavne okvire. Nismo nerazumni ljudi, ali je naša procjena da bi deset zemalja, od toga šest sigurnih, priznalo nezavisnost Republike Srpske”, rekao je Dodik.

Dodik je,naveo da Republika Srpska ima kapacitet za formiranje nezavisne države i da će donijeti odluku o samostalnosti ukoliko ne dobije ulogu i poziciju koja je zapisana u Ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu.

„Deset zemalja, šest sigurno, a za četiri vjerujemo, priznale bi Republiku Srpsku kada bi se otcijepila”, kaže Dodik.

Na pitanje šta bi Republika Srpska radila van međunarodnih organizacija poput UN Dodik kaže da to nije neophodno za funkcionisanje jedne države.

„Nije ni tzv. Kosovo u Ujedinjenim nacijama, pa ne moramo ni mi biti. Možemo naći zemlju koja će nas zastupati”, poručio je Dodik.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.