Krvlju natopljena, životima odbranjena

0

Piše: Aleksandra Rovčanin

Borba za slobodu srpskog naroda lijevo od Drine je najbolje opisana kroz sentencu Jovana Dučića: „Bosna pripada onome ko je za nju umirao na turskom kocu ili austrijskom konopcu.“ Srbi iz nekadašnje srpske srednjovjekovne kraljevine Kotromanića imaju zaista dugu istoriju stradanja zbog svojeg imena. Ne samo vjeroispovjesti, iako je nacionalna linija poslije komunizma prošla po vjerskim podjelama. U kontekstu toga, treba se prisjetiti Gajreta – srpskog islamskog društva čiji osnivači su bili Osman Đikić, Safvet-beg Bagašić i Edem Mulabdić, a koja je zabranjena u NDH uz stradanje članova; i čiji rad nije mogao biti obnovljen pod komunistima.

Nakon rasta nacionalnih tenzija u SFRJ, došlo je do niza provokacija na vjerske praznike, nalik onim koje gledamo u Crnoj Gori ili Kosmetu, što je bio dovoljan signal našem narodu za neophodne poteze u pravcu političkog i vojnog organizovanja. I desio se SDS, a iz njega i VRS, što se kasnije pokazalo svrsishodnim i opravdanim – zločini tzv. Armije BiH, jednaki onim koje su činile jedinice fašističke NDH, bili su suzbijeni i, sa priznanjem Republike Srpske, trajno onemogućeni.

VRS je odnijela pobjedu u neravnomjernom odnosu snaga, čak i bez ijedne pomoći izvan svojih snaga. To je čini jednom od najizvanrednijih, još od Prvog srpskog ustanka, primjera jedne narodne vojske koja, kako to kaže pokojni premijer Srbije Zoran Đinđić čestitajući Dan Vojske RS, „nastala u ratu za slobodu, primjer je kako jedna mala, ali narodna vojska može sačuvati državu i zaštiti narod“. Republika Srpska stoji na temelju sačinjenom od najmanje 25 hiljada vojnih žrtava. I nju ne može ukinuti nijedan neprijatelj.

Na našoj generaciji jeste da razvijemo kult te naše velike pobjede i da je učinimo samostalnom u onoj mjeri da ona zauvijek ostane nepokorena u odnosu na inostrane i sarajevske tendencije da BiH unitarizuju; ali i da je učinimo ekonomski superiornom i kulturno bogatom da bi sačuvala cjelokupno srpsko nasleđe i Srbe koji nijesu uspjeli da 1995. uđu u njen sastav.

„Krvlju natopljena, životima odbranjena
31 godinu bastion si Srpstva, srećan ti rođendan Republiko Srpska!“

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.