Igralo se van terena, sada s Realom u Pioniru

0

Dolazak Real Madrida, jednog od najvećih evropskih klubova, uvijek je dodatni motiv za igrače i dodatni razlog da navijači napune tribine. Posle pisanja španskih medija da je upravo kraljevski klub bio među glavnim lobistima da se ne dozvoli registracija Fakunda Kampaca, njihovog bivšeg igrača, ulozi su dodatno podignuti pred meč 18. kola Evrolige: Crvena zvezda – Real Madrid, dvorana Aleksandar Nikolić od 19 sati.

Kao i sve ekipe dosad ove sezone, i Real je imao i uspone i padove, jedno vreme čule su se i spekulacije o smeni trenera Čusa Matea, ali Madriđani trenutno ipak dobro guraju jer dele prvo mesto i u Evroligi (skor 11-6, sa još tri ekipe) i u ACB ligi (skor 12-3).

Poraženi su na prethodna dva gostovanja, u Vitoriji i Kaunasu, ali su zato prošle sedmice isprašili Makabi kod kuće sa 98:65, da bi za vikend pobedili i Gran Kanariju sa 105:85.

Real ima popunjen tim od vrha do dna i nemoguće je sve zaustaviti, a pri tom imaju toliko dubok tim da ni povrede ne utiču toliko na to kako izgleda tim.

Još davno, Luka Mitrović rekao je da je Edi Tavares najteži zadatak za svaki tim, a malo šta se promenilo u međuvremenu. Džin sa Zelenortskih Ostrva je laka meta svojim plejmejkerima u pik-en-rolu, ali njegov najveći doprinos ipak je u skoku i defanzivi.

Retke su dosad ove sezone bile blistave šuterske partije Zvezde, a prodori su glavno oružje i Nemanje Nedovića, koji će sa Tavaresom u reketu imati još komplikovaniji put do obruča. Verovatno je da će i Ognjen Kuzmić dobiti određene minute, a videćemo može li Filip Petrušev – najbolji igrač Zvezde u poslednje vreme – da iskoristi brzinu i da napadne licem ka košu, i kako će se generalno snaći u duelima sa Tavaresom i Poarijeom.

Još na startu sezone je Mateo najavio da će imati veliko poverenje u Džanana Musu i da će mu dati slobodu, a reprezentativac Bosne i Hercegovine to mu vraća izvrsnim partijama. Raznovstran napadački, Musa je prvi strelac ekipe sa prosečno 15,2 poena, uz šut za tri poena 40,9 posto.

Džanan Musa

Jedan je od četvorice igrača Reala koji trojke šutiraju iznad 40 posto na nešto većem uzorku – tu su i Pitr Korneli (42,9 posto), koji se sasvim fino uklopio u tim, i Geršon Jabusele (44 posto), koji spada u tip igrača „svaki trener bi ga poželeo u timu“: pouzdan šuter, odličan u skoku, napada s niskog posta, brani više pozicija… Preostali je Mario Hezonja, koji ima veliki domet i koji je jedan od onih koji ima mnogo poena u rukama ako mu se meč otvori kako treba. I on se vraća u ekipu.

Drugi strelac tima jeste Gabrijel Dek sa 13 poena po meču. Za njega važi većina stvari koja važi i za Jabuselea, s tim što je Dek za nijansu bolji dodavač i još požrtvovaniji defanzivac. Ipak, Argentinac neće biti u timu zbog problema sa zadnjom ložom, nije igrao ni protiv Makabija.

Posle povratka od povrede, solidne partije pruža i Najdžel-Vilijams Gos, tu je i simbol kluba Serhio Ljulj, koji nije onaj stari, ali i dalje ga se ne sme potceniti, što važi i za Serhija Rodrigeza.

U prošlom kolu se posle povrede u tim vratio i Adam Hanga, a kada svim navedenim imenima dodamo Kozera i Abaldea, jasno je da Real ima vrlo malo rupa. Uostalom, četvrti su napad i prva odbrana Evrolige.

Nemanja Nedović

U prvom delu sezone, Zvezda se dugo držala u Madridu, ali je Real ipak bez problema prelomio meč. Ipak, tada su crveno-beli bili drugačiji tim, prevashodno sa aspekta samopouzdanja i uigranosti.

Pobeda u Valensiji bila je izuzetno važna, naročito u kontekstu kadrovskih problema koji ostaju nepromenjeni: Vildoza i Ivanović su povređeni, Kampaco i dalje ne može da igra Evroligu, što znači da će Nedović opet morati na keca, uz jedinog klasičnog plejmejkera Stefana Markovića. Još neko vreme će Zvezda biti i bez Hasana Martina, tako da je skraćena rotacija i na petici.

U takvoj situaciji, jasno je da su crveno-beli autsajder. Slično kao u Valensiji, Ivanovićevom timu odgovarao bi nešto sporiji tempo, ali će Zvezda pred svojim navijačima tražiti i priliku za bržu igru. Za senzaciju će biti potrebno pažljivo čuvanje lopte na nivou meča s Barselonom, dobar šuterski dan i neko da se priključi Nedoviću i Petruševu.

 

(sk)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.