Lekić: Vladi nije ni data šansa da se sastavi, jer su oni koji su obećali da će dati potpise za zakazivanje sjednice Skupštine prekršili dogovor

3

Lider DEMOS-a Miodrag Lekić ocijenio je da Vladi koju je planirao da sastavi nije ni data šansa da se formira.

Kako je naveo za portal  RTCG, oni koji, po prethodnim dogovorima, obećali da će na pomenutom sastanku takođe uručiti potpise za pokretanje inicijative za zakazivanje sjednice Skupštine na kojoj bi se glasalo o izboru nove vlade, to nisu učinili.

Lekić je saopšti da neće dozvoliti da se na neozbiljan način razgovara i tako sastavlja neozbiljna vlada.

– Ako je status mandatara sastavljanje, odnosno predlog sastava vlade i programa o kojem se odlučuje u Skupštini – očigledno ne bih mogao sumirati uspjeh. Došlo je do teškoća, da upotrijebim taj eufemizam, već prvog radnog dana u mom statusu mandatara, kada sam održao sastanak sa predsjednicima stranaka koji su se prethodno zvanično i potpisima opredijelili za ime mandatara. I obećali, po prethodnim dogovorima, da će na pomenutom sastanku takođe uručiti potpise za pokretanje inicijative za zakazivanje sjednice Skupštine na kojoj bi se glasalo o izboru nove vlade – naveo je lekić.

On je napomenuo da je bilo planirano da nova vlada izabere istovremeno sa raspisivanjem predsjedničkih izbora, oko 20. januara, kako bi makar jedna visoka državna institucija, dakle nova vlada, imala puni kapacitet djelovanja u ovom složenom trenutku zemlje.

– I da se time, na neki način, spriječe planovi, donekle realizovani, predsjednika države koji su slijedili politički subjekti koje kontroliše – a to je dalje razgrađivanje državnih, sudskih, po mogućnosti i tužilačkih, institucija u zemlji. Očigledno na štetu zemlje i s ciljem nekog zamišljenog parcijalno-političkog dobitka, pa i na ličnom planu. Na pomenutom sastanku sam, dakle, pokrenuo dogovor o vremenskoj dinamici daljeg procesa, kao i metodu zajedničkog sastavljanja vlade i njenog programa. U najkraćem, vlada nije ni dobila šansu da se sastavi – kazao je Lekić.

On je ponovio da je pregovore oko sastavljanja vlade pokušao da učini javnim uz poštovanje svih demokratskih standarda.

– Držao sam i do dostojanstva zemlje, kako ovoga puta na sastavljanje vlade ne bi učestvali vaninstiticionalni faktori, bilo iz naše zemlje ili van nje. Jer manifestacije autokolonijalne svijesti jednog, i to ne malog broja političkih subjekata u zemlji su dobili zaista mučne razmjere. I sigurno su bez presedana u istoriji Crne Gore – naveo je Lekić.

Lider DEMOS-a ne želi da ocjenjuje konkretne poteze stranaka jer svaki subjekat ima demokratsko pravo na svoje poteze. Međutim, napominje da isti nemaju pravo da obmanjuju javnost o svojim potezima.
– Iako sam se naoružao strpljenjem, uvažavanjem svih političkih subjekata, iznad svega odanošću zajedničkom cilju poštovanja i vraćanja obaveza koje smo preuzeli 30. avgusta 2020. godine – neko se mogao prevariti ako je zamislio da ću u nastavcima čekati ili nekog nagovarati da se svi ozbiljno odnesemo prema možda poslednjem pokušaju ispunjavanja volje birača na izborima prije dvije godine. Neka svako preuzme odgovornost. Neka građani mjere, dosadašnje i buduće poteze svih – poručio je Lekić.

Na pitanje šta dalje i da li je dijalog moguć, Lekić odgovara da dosadašnja iskustva ne ulivaju sa optimizam.

– Planirao sam lični i vrlo iskren doprinos dijalogu, u okviru parlamentarne većine, ako ona najnovijim razvojem događaj više i postoji.  Isto tako, iskren doprinos dijaloga sa opozicijom, sa njenim nekriminalizovnim, nekorumpiranim, nenacionalističkim dijelom, za koji mislim, da postoji, pa i većinski.  Ako se stvore okolnosti da u oba pravca dijalog krene na ozbiljan način, takođe ozbiljno ću učestvovati u njemu, isključivo vođen opštim interesom zemlje. To je jedini način da se zaustavi i preusmjeri negativno kretanje zemlje u ovom trenutku. To je put, u prvom redu, stvaranja pravne države, dekriminalizacija crnogorskog društva – kazao je Lekić i dodao da je održavanje parlamentarnih izbora u ovom trenutku nemoguće zbog nepostojanja Ustavnog suda.

3 Comments
  1. Ivi komentariše

    Strašno… Ona 2 prasca iz lokalnog NATO krmedara, ona 2 trafikanta.Strašno….

    1. Seoce komentariše

      Ne cmizdri olinjali političaru, oni su te dobro pročitali

  2. POZDRAV IZ TREBINJA komentariše

    IMAO SI TULMBA FILIPMORIS KOJI JE UZEO DEBELE PARE I JOKA BRAVA KOJI SE PRODO ZA MEKINJE.NEUSPIJEH JE BIO ZAGARANTOVAN.NIKO OZBILJAN NIJE NI POMISLIO DA ĆE ONI PODRŽATI VLADU.PJEVA LI RADE.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.