Alarmantni podaci: 100 miliona ljudi u EU se „smrzava“

0

Prema istraživanju nazvanom Evropski projekat, 26% stanovnika Evropske unije (EU), ili otprilike 100 miliona ljudi, nije u stanju da dovoljno zagrije svoje domove ove zime.

Čini se da su Grci najviše pogođeni, sa čak 56% stanovništva koje se suočava sa poteškoćama sa grijanjem. U Portugalu i Francuskoj, 34% stanovnika opisalo je iste probleme.

Najmanje pogođene „smrzavanjem“ su Finska, Mađarska, Austrija i Danska, sa manje od 15% stanovnika koji su priznali poteškoće.

Svaki četvrti ispitanik u anketi izjavio je da nije bio u mogućnosti da plati račun za grijanje bar jednom tokom prošle godine.

Taj broj je, takođe, najveći u Grčkoj, sa 51% pogođenog stanovništva, a slijede Kipar sa 37%, te Irska i Bugarska sa po 35%.

Ispitanici su za svoje probleme krivili inflaciju, jer rastuće cijene svega, od energije do hrane, utiču na njihovu sposobnost da plate račune.

Prema istraživanju, računi za grijanje postali su daleko manje pristupačni nego 2021.

Autori su primjetili da je 2021. godine, na osnovu podataka evropske zvanične statističke agencije Eurostat, samo 6,9% evropskih domaćinstava (oko 29,9 miliona ljudi) nije bilo u stanju da se adekvatno grije u svojim domovima, a 6,4% imalo je problema sa plaćanjem računa.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.