Nirvana dobija Gremi za životno djelo

0

Legendarni američki bend Nirvana dobitće nagradu Gremi za životno djelo.

Prvi put od pandemije, ceremonija dodjele nagrada za posebne zasluge održaće se 4. februara u teatru „Wilshire Ebell“ u Los Anđelesu, dan prije 65. dodjele nagrada Gremi, koja će se održati u „Crypto.com Areni“.

Nirvana će se pridružiti Suprimsima, Nilu Rodžersu, Sliku Riku, grupi Hart, Bobiju Mekferinu i Ma Rejni kao dobitnicima nagrade Gremi za životno delo 2023. godine.

„Akademija sa ponosom slavi ovu raznoliku listu uticajnih muzičara, koji obuhvataju brojne žanrove kao naše dobitnike posebnih zasluga za 2023. godinu. Svaki kreator na ovom spisku izvršio je uticaj na našu industriju – od tehničkih do kreativnih dostignuća – predstavljajući širinu raznolike muzičke zajednice. Uzbuđeni smo što sljedećeg mjeseca slavimo ovu grupu legendi koja nastavlja da inspiriše i oblikuje svijet muzike“, navodi se u saopštenju Akademije.

Kada je u pitanju Nirvana, Akademija je saopštila sljedeće:

„Nirvanu su 1987. godine osnovali Kurt Kobejn i Krist Novoselić, a probili su se s pacifičkog sjeverozapada na svjetsku pozornicu izdavanjem svog debi albuma ‘Bleach’ 1989. godine. Dvije godine kasnije Nirvanin drugi album ‘Nevermind’ izazvaće seizmičku promjenu u globalnoj kulturi mladih. Uzdižući se na broj 1 u svijetu, uticaj ‘Neverminda’ transformisao je Kobejna, Novoselića i Dejva Grola u jedne od najuspešnijih i najuticajnijih muzičkih entiteta svih vremena. Nirvanin treći i posljednji studijski album ‘In Utero’, objavljen je 1993. godine, dovršavajući neizbrisiv trag koji je vratio rock ‘n’ roll integritet i strast na vrhove lista. S prijemom u Rock & Roll Hall of Fame 2014. i više od 75 miliona prodatih ploča, Nirvana nastavlja da bude jedinstvena inspiracija za generacije obožavalaca i muzičara širom svijeta“, naveli su iz Akademije.

Nagrada za životno djelo dodjeljuje se izvođačima koji su dali stvaralački doprinos od izuzetnog umjetničkog značaja.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.