Prajs i Ekstrom trijumfovali na otvaranju Dakar relija

0

Australijanac Tobi Prajs (GasGas) bio je najbrži na jučerašnjem otvaranju relija Dakar u konkurenciji motociklista, dok je Šveđanin Matijas Ekstrom trijumfovao među automobilistima.

U Sea Kampu, uz Crveno more u Saudijskoj Arabiji, motociklisti su se nadmetali u prologu dugom 13 kilometara.

Prajs je za jednu sekundu nadmašio zemljaka Danijela Sandersa, a za devet Rosa Branča iz Bocvane. Prošlogodišnji pobednik, Britanac Sem Sanderlend na desetom mestu zaostao je 13 sekundi.

Tobi Prajs

Među vozačima najbrži je bio Šveđanin Ekstrom u Audiju. Za sekundu je pobedio Francuza Sebastijana Leba. Još jedan Francuz, Stefan Peterhansel, bio je treći, a iza njega se plasirao prošlogodišnji pobednik Relija, Naser al-Atijah iz Katara.

Prolog prvenstveno služi da se odredi startni poredak prve etape, koja je na programu u nedelju, sa 600 km dugom kružnom etapom, uz 367 km brzinskog ispita.

Inače, ovogodišnji reli Dakar trajaće do 15. januara. Imaće 15 takmičarskih dana, koji će takmičare odvesti na ukupno 8.549 kilometara raznolikih peščanih staza. Prijavljeno je ukupno 455 posada, ili 865 vozača i suvozača, a jedini slobodan dan biće 9. januar u Rijadu.

 

 

(sk)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.