(INTERVJU) Milan Knežević za BORBU: Samo pošteno, pa ko koga prevari!

3

Samo pošteno, pa ko koga prevari.

Ovom narodnom poslovicom je predsjednik Demokratske narodne partije ali i Odbora za bezbjednost i odbranu, kao i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević prokomentarisao aktuelnu političku situaciju u Crnoj Gori za Borbu.

Stabilizaciju, kako je naveo lider DNP-a za naš portal, ne očekuje sve dok se budu poništavali osnovni demokratski postulati zasnovani na izbornoj volji građana. Govorio je i o nedavnom napadu na njega i kazao da je on kao javna ličnost dužan na veliko trpljenje, ali i da svaki put kad ovi pozivi na linč budu ugrožavali njega ili njegovu porodicu, iskoristiće pravo na samoodbranu.

Poslao je i poruku Srbima sa Kosova i Metohije kojima je egzistencija prethodnih dana faktički bila nepostojeća na sjeveru južne srpske pokrajine.

„Herojstvo Srba na Kosovu i Metohiji i njihova odlučnost da na barikadama brane svoja ognjišta predstavlja podvig dostojan divljenja i ponosa. Uvjeren sam da srpski narod ne želi nikakve oružane sukobe i konflikte, ali kako kaza Njegoš „obrana je životom skopčana“, i Srbi na Kosovu i Metohiji samo brane svoje pravo na opstanak“, kazao je Knežević za Borbu.

Tvrdi i da bi prvi javno istupio protiv Otvorenog Balkana ukoliko bi Crnu Goru Vladimir Bilčik i ostatak EU ove godine primili u EU.

„Samo mi se čini da ćemo ruku pod ruku sa Srbijom, Albanijom, Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom neke 2040. dobiti uslovni poziv. A mnogi tad neće biti doma“, kazao je Knežević za Borbu.

Borba: Godina za nama obilovala je političkim turbulencijama u Crnoj Gori. Mislite li da će naredna biti politički mirnija? Očekujete li stabilizaciju političkih prilika?

Stabilizacija političkih prilika u Crnoj Gori je gotovo nemoguća sve dok se budu poništavali osnovni demokratski postulati zasnovani na izbornoj volji građana.

Jedino u Crnoj Gori je u prethodne dvije godine na snazi bio eksperiment da oni koji su osvojili najviše glasova na izborima ne mogu biti dio vlade, a oni koji su odavno ispod cenzusa, ili tumaraju oko njega, treba da budu nosioci društvenih procesa koji se uglavnom završavaju kao ono skretanje kamiona punog cigareta na kružnom toku kod Danilovgrada. Posle svi pitaju jesu li radile kamere, i dok dođu majstori sa softver, nama se već pokvario hard disk. Ili narodski rečeno: samo pošteno, pa ko koga prevari.

Borba: Nedavno su građani Crne Gore svjedočili još jednom u nizu napadu na vas. Kako je moguće da se to i dalje dešava, pogotovo predsjedniku Odbora za bezbjednost i odbranu? Je li ovo alarm za čitavo društvo?

U dijelu javnosti je stvoren narativ „patriotske“ dužnosti kod onih koji imaju drugačije političke i ideološke stavove od mojih, da mogu na svakom mjestu i u svako vrijeme da izlive svoje mržnje i frustracija iskaljuju na meni.

Kao javna ličnost sam dužan na veliko trpljenje koje demonstriram godinama unazad, ali svaki put kad ovi izlivi neobjašnjive mržnje i poziva na linč budu na direktan način ugrožavali moju porodicu i mene, iskoristiću pravo na samoodbranu. Takođe ne očekujem da se zbog mene pale bilo kakvi alarmi u crnogorskom društvu, jer mi je to isto društvo uhapsilo majku, a onda protiv nje podiglo prijavu jer se uplašilo njenih kletvi.

Alarmi su u ovom društvu rezervisani za političke starlete koje su upravo zahvaljujući ovom eksperimentu manjinskih podrška, od perača sudopera, prodavača sladoleda, šećerne vune i magle, kradljivaca kokošaka i krmadi, postali ministri i ministarke, bezbjednjaci i bezbjednjakinje, i jedino što su dosad naučili da kažu je to kako ih niko neće skrenuti sa evroatlantskog puta.

A taj put se u stvari sveo na tri državna džipa, deset članova obezbjeđenja i dolazak za vikend u gradove rođenja koji još nisu svjesni kakvi su se genijalci i genijalke opilili u njihovim porodilištima.

Popis ustavna obaveza

Borba: Konačno je ove godine, štaviše, prije nekoliko nedjelja, izglasan Zakon o popisu. Kakve rezultate očekujete? Hoće li građani konačno moći slobodno da se izjasne?

Popis je ustavna i zakonska kategorija koju smo dužni sprovesti svakih deset godina.

Kad je u ove tri decenije DPS bio na vlasti, niko nije tražio njegovu suspenziju, već su se koristili svi mogući mehanizmi zloupotreba kako bi se smanjio broj građana koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi i govore srpskim jezikom.

Očigledno je da se ovdje radi o iracionalnom strahu i ozbiljnim dijagnozama da sa porastom onih koji se izjašnjavaju kao Srbi na popisu Crna Gora nestati, i da ćemo svi završiti u Zaječaru ili Vrbasu. Mada za neke od ovih koji su uplašeni za Crnu Goru nemam dilemu da bi pristali da zavrse na Vračaru i Beogradu na vodi, pošto su zasad tamo kad treba da pokupe kiriju od stanova i poslovnih prostora.

U svakom slučaju nijedan građanin nije dužan da odgovori na pitanja nacionalnosti, vjere i jezika kojim govori, i to mu pravo garantuje Ustav, ali ovdje neki žele popis u kojem će biti dozvoljen svaki vid izjašnjavanja osim da si Srbin koji govori srpskim jezikom i koji je vjernik SPC. E to baš nije evropski, a usudio bih se reći nije ni na evroatlantskom putu.

Srbi na KiM brane pravo na opstanak

Borba: Prethodna godina obilježila je i krizu na Kosovu i Metohiji koja je poslednjih dana došla do tačke pucanja. Kakva je Vaša poruka srpskom narodu na barikadama?

Herojstvo Srba na Kosovu i Metohiji i njihova odlučnost da na barikadama brane svoja ognjišta predstavlja podvig dostojan divljenja i ponosa.

Puštanje iz pritvora uhapšenih Srba predstavlja veliku diplomatsku pobjedu Srbije u kojoj je Aleksandar Vučić pokazao državničku mudrost i odgovornost što je i rezultiralo ovakvim ishodom.

Uvjeren sam da srpski narod ne želi nikakve oružane sukobe i konflikte, ali kako kaza Njegoš „obrana je životom skopčana“, i Srbi na Kosovu i Metohiji samo brane svoje pravo na opstanak.

I naša je dužnost da im pomognemo u toj borbi.

Borba: Bivši premijer Zdravko Krivokapić iznio je “nove” tvrdnje iz perioda kad je bio na pomenutoj funkciji, pominjući i Vas. Kako to komentarišete?

„Istine“ Zdravka Krivokapica već su ušle u legendu i bio bi grijeh rušiti mit o profesoru koji je sišao sa freske a završio u kazanu za rakiju. Srećom, tu mu je lanac apoteka „Holos“ sa širokom ponudom ljekova za glavobolju i mamurluk. Jedino će svetom profesoru od prepečenice biti problem ako opet dodje Stevan Simijanovic i ispovijedi se po čijem nalogu i o čijem trošku je ubijedio mitropolita Amfilohija da lideri DF- a ne treba da uđu u vladu. A onda bi došli i do toga ko je u Zdravkovoj, a ko u Dritanovoj vladi bio zadužen za šverc cigareta, a ko za prodaju ekonomskih državljanstava Rusima, ko za ukidanje ekstradicionih pritvora za više miliona evra a ko za legalizaciju uzurpirane državne imovine. Pojavili bi se tu neki ministri, državni sekretari, savjetnici, biznismeni, bezbjednjaci, lažni vjernici, fariseji, mađionicari, i sve mi se čini da je Rade Milosevic za njih beba nedonošče koju bi prepotopski profesor mogao da ljulja u krilu i da naglas vosklikče: „Blagoš“. Uostalom, ekspert za škanjeve i tronošce je potvrdio da je bio upoznat sa švercom cigareta i da je imao ponude da bude dio tog „drzavnog“ posla. Sad iz pozicije svjedoka može dati veći doprinos nego kao premijer, jer mislim da su se po ZKP-u stekli uslovi da Zdravka Krivokapića koliko danas sasluša GST Vladimir Novovic i da čujemo ko je to nematerijalnom profesoru nudio da švercuju cigare, i zašto to tek sad saznajemo!?

Borba: Mnogo je polemike bilo oko koncepta Otvorenog Balkana. Kakvi su benefiti ovog koncepta za Crnu Goru? Mislite li da će Crna Gora postati dio ove inicijative?

Podržavam ideju Otvorenog Balkana jer bi pridruživanje Crne Gore ovoj inicijativi u značajnoj mjeri pojačalo poziciju naše države u regionu.

A uvjeren sam da bi ekonomski pokazatelji, posebno nova investiranja u turizam, energetski sektor, poljoprivredu i saobraćaj doprinijeli da spremno dočekamo ulazak u EU.

Međutim, ako će nas EU i Vladimir Bilčik već ove godine primiti u svoje članstvo, prvi ću javno istupiti protiv Otvorenog Balkana, samo mi se čini da ćemo ruku pod ruku sa Srbijom, Albanijom, Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom neke 2040. dobiti uslovni poziv. A mnogi tad neće biti doma.

3 Comments
  1. qyu komentariše

    Sutra da zapadne gazde dozvole referendum u Crnoj gori o ulasku u EU ,debelo bih glasao NE. Smrt EU nacizmu sliboda narodu !

  2. Jana_Ba komentariše

    Kneževiću ti imaš previše lufta u DF mislim da je vrijeme da Dnp I PzP izađu iz DF I odu samostalno na izbore da se narod oslobodi vas.

    1. Rovca komentariše

      Pravi čoek!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.