Na književnoj tribini „Riječi UKCG“ promovisana nova knjiga poezije Dragana Koprivice „Izabrane pjesme“

0

U organizaciji Udruženja književnika Crne Gore, u Podgorici, u Srpskoj kući (Plava sala), u okviru Književne tribine „Riječ“, održana je promocija nove knjige poezije člana UKCG, prof. dr Dragana Koprivice, „Izabrane pjesme“, čiji izdavači su ITP „Unireks“ i UKCG.

Veče je otvorila pjesnikinja Milica Kralj navodeći osnovne biografske i književne podatke iz života i rada autora.

Koprivica je zatim, otvarajući Veče u netipičnoj formi, inscenirao nastup navodnog profesora emeritusa, Sanje Veličković Radonjić, pjesnikinje i glumice Studentskog teatra, koja je upočetku iznijela sve najgore ocjene o knjizi “Izabrane pjesme“, nakon čega je autor, mašući javno krupnim (lažnim) novčanicama, iznudio prvo blaži stav, a potom, uz novi svežanj eura, i veliko ushićenje “kritičarke“ njegovom novom knjigom.

Nakon aplauza prisutnih pjesnika, i ostalih, zbog jasnih aluzija Koprivice na “sporedne“ načine dobijanja pozitivnih kritika i zvučnih nagrada, Sanja Veličković Radonjić je govorila svoje stihove.
Autor je zatim evocirao uspomene kako mu je davno iz Beograda saopšteno da je dobitnik izuzetno značajne nagrade “Branko Ćopić“, i iskoristio paralelu sa motom Tolstoja u “Ani Karenjinoj“: “Sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica nesrećna je na svoj način.“.

Parafrazirajući misao ruskog velikana, autor je ocijenio: “Sve moje loše pjesme liče na mene, svaka moja dobra pjesma djeluje kao da je napisao neko drugi.“ Time je ukazao i na samosvojnost uspjelih ostvarenja, pri čemu se svako takvo djelo na određen način distancira od samog autora.

Koprivica je zatim, podsjećajući na Dan rođenja Njegoša, dostojno obilježen u Crnoj Gori, govorio odlomak iz lirske pjesme “Noć skuplja vijeka“, a potom, praveći muzičku paralelu, otpjevao jednu strofu na iste stihove, iz pjesme koju je prije nekolike decenije uspješno snimio naš poznati pjevač narodne muzike Mirko Rondović.

Autor “Izabranih pjesama“ je zatim slikovito objasnio zašto pravi drugačije književne promocije, navodeći misao ruskog romanopisca, Leonida Leonova da: “Treba nešto dodati mastilu kojim pišemo.“ A to je bio i direktan povod pjesniku da svojoj promociji u Plavoj sali doda nešto klišeu stereotipnih književnih večeri u Crnoj Gori. Zato je i govorio stihove iz svoje knjige, svirao na harmonici, pjevao a kapela italijansku pjesmu “O, Sole mio“ ukazujući na jednu neobičnu epizodu sa ovom pjesmom u svjetskim fudbalskim dešavanjima, evocirao sjećanja na svoj harmonikaški period života i komične kafanske epizode, i na kraju efektno završio serijom svojih humorističko-satiričnih aforizama.

Specijalni gost ove uspjele književne večeri bio je pjesnik i romanopisac Novica Đurić, koji je govorio svoje odabrane stihove, jer je Koprivica želio da se na promociji čuju i drugi tonovi i poetski registri.

Đurić je u svom kratkom uvodnom obraćanju ukazao da se poezija u prosvjetnim institucijama u Crnoj Gori može direktno čuti samo u OŠ “Savo Pejanović“ i na Univerzitetu “Mediteran“, te je za svaku pohvalu angažovanje direktora Škole, mr Zorana Đukića, i rektora Univerziteta “Mediteran“, prof. dr Sava Markovića. Đurić je ukazao na potrebu da se živa pjesnička riječ treba čuti u daleko većem broju osnovnih, srednjih i visokoškolskih institucija u Crnoj Gori.

Tako je promocija “Izabranih pjesama“ Koprivice na kraju, uz potrebnu dinamiku i kratak tajming, završena efektno na najbolji način.

Koprivica je promocije dosad održao u Podgorici, Golubovcima, Danilovgradu, Baru, Rožajama i Kotoru, a slijede i nastupi u Mojkovcu, Nikšiću, Beogradu i drugim gradovima.
Promocija knjige, uz muzičke sadržaje, zakazana je i u UIKS-u, 27. decembra, za lica na izdržavanju kazne zatvorom.

Koprivica je dobitnik značajnih priznanja iz književnosti i kulture: “Marko Miljanov“, “Branko Ćopić“, “Radoje Domanović“, “Risto Ratković“, “Dušan Kostić“, “Isak Samokovlija“, “Rade Jovanović“, “Dositejeva povelja“, “Tipar“, “18. septembar“ i “Nadži Naman“ (Liban).

Afirmisani je prozni i dramski pisac, autor scenarija dvije humorističke serije na TVCG, „Oriđinali“ u režiji Živka Nikolića, i „Doktori kod Bolandže“ u režiji Slobodana Šćepanovića, i dvije drame, „Kod advokata“ i „Oče, laku noć“, u režiji Gorana Bulajića. Koprivica se bavi režijom u dramskom amaterizmu, dosad je na scenu postavio više od dvadeset pozorišnih komada, i osvajao najveća priznanja u Crnoj Gori i na međunarodnim festivalima u RS i Srbiji. Predstave su mu igrane u Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Češkoj (Prag) i Egiptu (Kairo).
Kao univerzitetski profesor predavao je ruski jezik i rusku književnost, a preveo je dramu A. P. Čehova „Tri sestre“ i roman „Gost“ A. A. Prohanova.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.