Kalendarska problematika Novaka Adžića: Kvazi istoričar se pogubio u tumačenju julijanskog i gregorijanskog kalendara

10

Kvaziistoričan Novak Adžić danas je frapirao cjelokupnu javnost Crne Gore sa izjavom da su u Njegoševo vrijeme država i „Crnogorska“ crkva slavile Božić 25. decembra a ne 7. januara. Brojne su bile reakcije, kako na društvenim mrežama tako i od strane političara.

Problematika u koju je Novak Adžič nesvjesno zašao, pokušavši da otkloni Crnu Goru od svoje braće iz Srbije, odnosno da napravi lažni antisrpski identitet, pa i preko jednog od najveselijih praznika – Božića, dovoljno govori o njemu, njegovoj ideologiji, profesiji, ali i o njegovoj stručnosti. Ipak, istina je da da je Crna Gora slavila Božić 25. decembra, ali ga je tako proslavljala i Srbija. Proslavlja ga i dan danas, prema starom kalendaru, koji, očgiledno Novak Adžić nije otvarao. Nadalje, pokušaj distinkcije „Crnogorske crkve“ od svesrspkog ujedinjenja, kako državnog tako i crkvenog, treba da služi na ponos svom srpskom narodu. A Adžić može nastaviti samo da pokušava da prekraja istoriju, nažalost, bezuspješno.

Jedna od prvih reakcija na ove skandalozne tvrdnje došla je od šefa poslaničkog kluba Demokratskog fronta Slavena Radunović koji je pojasnio problematiku koju Adžić pokušava da nametne.

„Ko je makar jednom pogledao pravoslavni crkveni kalendar, stekao je dovoljno saznanja da bi pravio razliku između “crkvenog” kalendara (Julijanskog) i zvaničnog – Gregorijanskog. Svi datumi su poređani u dvije kolone – po novom i po starom (Julijanskom) kalendaru. Tako da je autor teksta, samoproglašeni istoričar, mogao vidjeti da i naša Crkva, kao i sve druge hrišćanske crkve, Božić slavi 25. decembra, po kalendaru koji ona koristi. Činjenica da taj datum, po zvaničnom kalendaru, pada na 7. januar, važi tek od 1919. godine, kada je Kraljevina SHS prihvatila računanje vremena po Gregorijanskom kalendaru. Znači, neznalice ili prevaranti, u Njegoševo vrijeme, kao i danas, a kao što će i uvijek biti, naša i Njegoševa crkva je slavila, slavi i slaviće Božić 25. decembra. I da kažem šta ja mislim da je odgovor na pitanje iz naslova…ipak – prevaranti“, napisao je Radunović na svom Facebook profilu, uz propratnu fotografiju.

Zaista, Adžić izlazi sa jednim frapantnim podatkom, koji je moguće provjeriti samo jednim pogledom na crkveni kalendar, a sa kojim se očigledno ova persona nikada nije susretala. Smjelo je plasirao u javnost spin, lažni istoričar, koji još jednom pokazuje svo neznanje i tendecioznost u pokušaju da oskrnavi pravoslavno biće, istorijske činjenice, kreirajući neku novu, lažnu istoriju Crne Gore.

Ipak, nova neuspješna manipulacija, bolje reći blamaža tzv. istoričara Adžića, koja sudeći po komentarima na ovaj tekst, nije prošla čak ni kod najvjernijih čitalaca ovog portala, stala je u red komičnih „radova“ inteligencije ove destruktivne, po društvo štetne, politički motivisane grupacije.

A šta je istina?

Država i crkva su do kraja Prvog svjetskog rata vrijeme računale po julijanskom kalendaru i rođenje Hristovo se slavilo 25. decembra, a onda je 1919. pod Kraljevinom Srba, Hrvata i Slovenaca, ili kako Adžić voli da navede, tokom „velikosrpske okupacije Crne Gore“, država prešla na gregorijanski kalendar, dok Srpska pravoslavna crkva to nije učinila.

Prije Drugog svetskog rata Nova godina je kod Srba bila u sijenci mnogo važnijeg vjerskog praznika, koji je ujedno bio i centralni događaj tokom godine, a to je Božić. Prema zvaničnom državnom kalendaru, on se nije proslavljao 7. januara, već 25. decembra, odnosno prije Nove godine, piše Istorijski zabavnik.

Ono što je zapravo najvažnije u ovoj priči jeste da su prije okončanja Prvog svjetskog rata država i crkva vrijeme računale po istom, julijanskom kalendaru, pa je Božić proslavljan isključivo 25. decembra.

Tako su za ovaj praznik nekada štampani specijalni brojevi novina, prepuni čestitki, prazničnih oglasa i reklama za moguće poklone, a štampa obično nije izlazila 25. i 26. decembra. U takvim prazničnim brojevima narodu su Božić čestitali kralj i patrijarh, a bilo je i oglasa viđenijih građana, kojima su oni upućivali najlepše želje svojim kolegama i prijateljima.

Uvođenje novog, gregorijanskog kalendara, dogodilo se odmah posle Prvog svjetskog rata, 1919. godine. Srpska pravoslavna crkva je nastavila da obilježava praznike na dotadašnji način, gdje se mora imati u vidu da je razlika između starog i novog kalendara 13-ak dana. Tako se, po starom kalendaru, Božić praznuje 25. decembra, odnosno, zbog razlike u kalendarima, taj dan po novokalendarcima, pada 7. januara. Ovo se zadržalo sve do današnjih dana.

Julijanski kalendar

Julijanski kalendar dakle danas koristi Srpska pravoslavna crkva.

Rimski imperator Gaj Julije Cezar u prvom vijeku prije nove ere uvidio je ogromne probleme tadašnjeg lunarnog rimskog kalendara koji je proizvoljno mijenjan, nekad u skladu sa političkim okolnostima – kada je bilo potrebno da se vladaru produži mandat.

Na njegov poziv u Rim je stigao Sozigen, grčki astronom, koji je trebao da napravi kalendar zasnovan na astronomskim principima. Sozigen je napravio novi kalendar, u čast Julija Cezara nazvan julijanski. Primjena je počela 1. januara 45. godine prije nove ere. Sistem godina koji je uveden u ovaj kalendar nastavio je da važi i do današnjih dana.

Godine su, po njemu, podijeljene na proste (traju 365 dana) i prestupne (traju 366 dana). Pravilo smjenjivanja prostih i prestupnih godina je jednostavno – prestupna je svaka četvrta godina. Na ovaj način prosječna julijanska godina trajala je 365,25 dana, to jest, 11 minuta i 15 sekundi duže od tropske godine. Ova „mala“ greška značila je odstupanje od 3 dana na svakih 400 godina.

kalendar
Julijanski kalendar uveo je da svaka četvrta godina bude prestupna. Danas se to vidi kroz 29. februar.

Gregorijanski kalendar

Da bi se to ispravilo, papa Grgur Trinaesti je u 16. vijeku po računu napuljskog astronoma Luiđija Liloa ponovo reformisao kalendar.

Tako nastaje gregorijanski kalendar, koji je odstupao od tropske godine za samo 26 sekundi.

Osnovna razlika između julijanskog i gregorijanskog kalendara nastala je onog dana kada je kalendar uveden.

Posle četvrtka 4. oktobra 1582. godine nastupio je petak 15. oktobar 1582. godine.

Punih sto godina, od uvođenja 1919, na ovim prostorima zvanični državni kalendar je gregorijanski.

Milankovićev kalendar

Oktobra 1924. godine, na kongresu pravoslavne crkve u Konstantinopolju, srpski naučnik Milutin Milanković je objavio rad „Kraj julijanskog kalendara i nov kalendar pravoslavne Crkve“.

„Ovaj Milankovićev kalendar je do dan danas neprevaziđen, u startu otklanja nedostatak julijanskog kalendara i usaglašava ga sa gregorijanskim a onda u oba kalendara uvodi dodatnu tačnost“, navodi se na sajtu Svetnauke.org.

Razlika između ovog i gregorijanskog javlja se tek za nekoliko hiljada godina. Pravilo za određivanje Uskrsa nije dirano. Ipak, nije „zaživio“ u Srbiji ali ni u Crnoj Gori

Milutin Milankovic

Milutin Milanković

Pošto je kalendar urađen na predlog Srpske pravoslavne crkve, u prvom trenutku, oni ipak nisu htjeli da prvi prihvate sopstveni predlog. Jedan dio pravoslavnih crkava jeste prihvatio ovaj takozvani Revidirani julijanski kalendar i Božić slave 25. decembra, a Vaskrs kada i Srpska i Ruska pravoslavna crkva. Sada je jedan od velikih praktičnih problema za prihvatanje Milankovićevog kalendara to što bi bilo neophodno promijeniti i datume svih slava.

(BBC na srpskom/Borba)

10 Comments
  1. Monarch komentariše

    I u cemu je njegova greska?Pisac teksta sam sebe DEMANTUJE.

  2. Monarch komentariše

    Znaci do 1919 g se i ovdje slavilo isto.Sto nesreca od PISCA teksta ubaci Njegosa?

  3. Skupina komentariše

    Kakav debil. Šta je muka ovim ljudima.

  4. Masa komentariše

    Dje je krenuo da doceka rodjenje isusovo profitrije na kosovu danas? Zar nije sedmogaa

  5. xxy komentariše

    Pa i Oktobarska revolucija u Rusiji bila je u Oktobru 1917 a proslavlja se 7 Novembra .
    1917 vazio je stari kalendar a kasniji novi pa u tpj razlici ispada u Novembru.

    Tako i to Crkava je zadrzala Julijanski i dan danas proslavlja Bozic 25 dec po Julijanskom kalendaru a to je 7 januar po Gregorijanskom. Nova godina po Julijanskom je 7 dana poslije Bozica a to je 14 januar po Gregorijanskom.

    1. Mikeli komentariše

      Xxy, po kojem kalendaru ti slaviš svoj rođendan?

  6. Qyu komentariše

    Da ti ovao objasnim budaletino.Oktobarska revolucija je bila u septembru po Gregorijanskom kalendaru,no ti i tvoj lazni istoručar ste toliko nepismeni da vam nista nije jasno! Kraljevina Crna gora nije bila NATO kolonija nego samostalna pravoslavna država oslonjena na Rusiju.

  7. Mikeli komentariše

    Bravo za Masu!

  8. Dr Kajtel komentariše

    Novak ima treći krajnik, a nema petlju da to operiše..no se nagutava dok priča.Pi !

  9. Dobrilo komentariše

    Ovo je ljudi jedan teski lezilebovic i prostacina, bez morala i bilo kakvih skrupula. On i Znojavko su pravljeni na isti kalup!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.