Lekić u Slobodnoj zoni: Očigledno je da Milo Đukanović pokušava da destabilizuje sve institucije

1

Lider Demosa i kandidat za mandatara za sastav 44. Vlade Miodrag Lekić kazao je gostujući u Slobodnoj zoni sa Draženom Živkovićem da je trenutno u prvom planu zaustavljanje pokušaja destabilizacije Crne Gore.

„Navršila se godina koja je bila burna na međunarodnom planu i kod nas i u mnogim državama svijeta. Mi imamo političku krizu, ali i period teškog nasleđa. Posle ideoloških nastupa, forsirano identitetskih temama, vidimo da imamo nestabilno društvo ogrezlo u kriminalu i korupcji. To nije naše otkriće, već međunarodnih partnera“, kazao je Lekić.

Lider Demosa ne negira da svako treba da snosi svoj dio krivice ali smo i naučili svoje lekcije.

„Nakon jedne duge atoritarne vlasti, neminovno je izgleda bilo da prođemo nekoliko Vlada da bismo našli svoj pravac. Prvi put sada formiramo Vladu koja je bazirana na osnovu izbora. Kriterijum istine je praksa. Sačekajmo da se ona formira. Proces ide u pravcu da 41 poslanik stane iza sve ovoga“, jasan je Lekić.

Potpisi će biti upućeni predsjedniku države koji ometa proces, kaže Lekić i dodaje da je očigledno da Đukanović pokušava da destabilizuje sve institucije.

„Ustavni sud nije kompletiran, ni izbori nisu mogući. Na ovim protestima gdje se ide ka Tužilaštvu… Jasan je cilj, i pročitani su. Primitivno se pokušava opstruirati proces da se formira Vlada. Ona će preuzeti odgovornost za sve što uradi“, kazao je Lekić.

Komentarišući izjave pojedinih diplomata koji pozivaju da se ne formira Vlada Lekić kaže da neke izjave zaista jesu neuobičajene.

„Redosled elemenata koje je kazala Venecijanska komisija počinje sa odlukom Đukanovića da ne da mandat, tvrde i da nedostaje konsultacija. Međusobne optužbe, prijetnje bojkotom Parlamenta, odbijanje izbora sudija Ustavnog suda, sve do ishitrene zakonodavne inicijative Zakona o predsjedniku. Dakle kritikuju i većinu ali i DPS. Redosled je iznijansiran. Stav Ministarstva inostranih poslova Francuske traži kompromis o Ustavnom sudu i da se riješi politički ćorsokak“, kazao je on.

Lekić tvrdi da postoje dvije mogućnosti, da se predamo i da kažemo „Nema nas“ ili da nešto uradimo. Kazao je i da cijeni američku demokratiju ali i da ne traže ništa osim onoga što se u njihovoj zemlji događa.

„Svako ko dođe ovdje mora biti na demokratskoj visini. Uvažavamo, cijenimo demokratske vrijednosti, a pojedine izjave su protiv pravnih principa. Da oni nemaju kolonijalnu svijest, možda bi drugačije i kazali političke poruke, da nema laskavaca koji su pod sijenkom kriminala i korupcije i koji misle da inferiornošću mogu da izbjegnu odgovornost“, kazao je Lekić.

Na pitanje kad se može očekivati finalna faza izbora vlade, Lekić tvrdi da je on trenutno poslanik crnogorskog Parlamenta i on ne vodi taj proces, niti može saopštiti sve elemente.

„Predsjednik ima dva uslova da postupi u interesu države. Po ovom Zakonu, ali i bez ovog Zakona po Ustavu ima obavezu da se odnosi sa respetkom prema parlamentarnoj većini. On pokušava stvoriti čvor, ali šta se može uraditi sa čvorom? Može da se razmrsi, presječe ili zategne. A najbolje ga je razmrsiti. Po Đukanovića ne ide baš najbolje ova destabilizacija. Sad od te dinamike zavisi kako će se odgovoriti, a potrebno je i do kraja imati kompletiranu volju iskazanu izborima. To su faze koje treba strpljivo izgrađivati i graditi“, kazao je Lekić.

Za očekivati je da neko pita kreatore manjinske Vlade koji je rezultat svega ovoga, očekuje Lekić, i dodaje da tako shvata međunarodne odnose.

„Ne smijemo dozvoliti eksperimentalnu laboratoriju. Postoji i jedna druga Crna Gora kojoj i ja pripadam, Crna Gora uvažavanja“, kazao je Lekić.

Luka Bar se pretvorila u jednu viđenu tačku i ona je misterija svijeta, tvrdi Lekić govoreći o švercu cigareta i praveći paralelu između šverca cigareta koji se odvija danas ali i onog 90tih godina gdje je jedan od aktera, po svemu sudeći, Milo Đukanović.

„Sve to se nastavlja. Pozdravljam svakako akcije koje ulaze u problem. Sigurno je Vlada i njeni segmenti ušli u neke opasne pozadine i kriminal. Valja se sjetiti i Duška Jovanovića, Iva Pukanića. To su bruke Crne Gore. Oni su pisali o tome i prenosili tekstove jedan od drugog. Izgleda je to kontinuitet u ovom ili onom obliku. Manifestacija koja je predstavljena mladima, švercom i prečicom doći do rezultata, nadam se da oni to odbijaju. Mi smo svakako u krizi. Imamo takvu krizu ali i vrijednosnu krizu. Crna Gora kad je bila stiješnjena od svukuda, ugrožena, opstala je jer je imala vrijednosnu vrlinu. To nije bila demokratska varijanta. Crna Gora nije danas ugrožena. Ona ima samostalnost i vodi svoje poslove. Mi smo kao narod ipak na testu, možemo li se bolje organizovati ili smo osuđeni na autodestrukciju i da budemo ljudi koji nose frustracije iz istorije“, pojašnjava Lekić.

Lekić je mišljenja da su odgovorni zadatku koji su dobili prije dvije godine, kada su građani prešli rubikon.

„Pominjano je više učesnika. Moramo se boriti za pravnu državu, ekonomsku politiku i raditi na duhovnom jedinstvu zemlje. Mi smo jedno dezintegrisano društvo po mnogim aspektima. Vjerujem da u poziciji postoje racionalni ljudi, a mali je broj onih koji upotrebljavaju sintagmu Ustavnog puča. Gdje ima primjera većina izvodi Ustavni puč? Vjerujem da je potrebno pružiti ruku opoziciji i izabrati Ustavni sud. Najteža posljedica je Podgorica. Razočaran sam što niko to nije pomenuo. To je čista pobjeda, koju niko ne osporava. Ovdje govorimo o politici blokade države“, kazao je Lekić.

Ustavni sud je smišljeno urađena akcija da se vlast ne formira, tvrdi Lekić i dodaje da je potrebno tražiti rješenja, ne ucjenama, već na demokratski način, zaključuje.

1 Comment
  1. Rotor komentariše

    Indikativno je da se smješta afera svima iz URA, čak je čitav parasistem radio na tome, a istovremeno se udara i na Evropa sad, pa djelimično i na DF. Ali, lopove, mafijaške sluge i prevarante iz SNP-a, niti ko dira niti proziva….Strašno

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.