Izbori u Opštini Tuzi najkasnije početkom marta

0

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović raspisaće lokalne izbore u opštini Tuzi najkasnije do 4. januara naredne godine.

Savjetnik predsjednika za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastijančić kazao je “Vijestima” da se prema važećem Zakonu o izboru odbornika i poslanika izbori za odbornike održavaju najkasnije 15 dana prije isteka izbornog perioda odbornika kojima teče mandat. U saglasju sa tim je, kako je rekao, i član 36 stav 2 Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je utvrđeno da se izbori za Skupštinu održavaju najkasnije 15 dana prije isteka mandata Skupštine.

– Cijeneći prethodno istaknuto, kao i činjenice da je Skupština opštine Tuzi konstituisana 21. marta 2019. godine, kada su verifikovani mandati njenim odbornicima i izabran predsjednik lokalnog parlamenta, sasvim je jasno da je od navedenog datuma počeo da teče njen mandat, te da puni traje četiri godine, odnosno do 21. marta 2023. godine – istakao je Bastijančić.

On je pojasnio da izbori u ovoj opštini treba da budu održani najkasnije do 5. marta 2023. godine, u neradnom danu (nedjelja).

– U tom slučaju, a imajući u vidu član 14 stav 2 ovog zakona, koji nalaže da od dana raspisivanja izbora do njihovog održavanja ne može proteći manje od 60 ni više od 100 dana, već je na snazi zakonski rok u okviru kojeg je šef države dužan, najkasnije do 4. januara naredne godine, da raspiše izbore za novi saziv Skupštine opštine Tuzi -istakao je Bastijančić.

Na izborima, koji su prvi put održani u samostalnoj Opštini Tuzi 3. marta 2018. godine, najviše glasova osvojio je blok albanskih nacionalnih partija, okupljenih u koaliciji Albanski forum. Ta koalicija, koji čine Albanska alternativa (AA), Demokratski savez Albanaca (DS) i Demokratska unija Albanaca (DUA) osvojile su 16 mandata, Demokratska partija socijalista 10, Bošnjačka stranka četiri, a Socijaldemokrate i Demokratska Crna Gora po jedan, dok SNP nije prešao cenzus.

 

(vijesti online)

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.