Mijušković ne želi iz Hrvatske: „Tužilac je mafijaš, žele da me ubiju“; Čeka se odluka ministra

0

Već nekoliko mjeseci u zatvoru u Splitu, Vladan Mijušković, 37-godišnji Nikšićanin, koji je u Podstrani uhapšen krajem septembra ove godine po međunarodnoj potjernici koju je za njim raspisao Viši sud u Podgorici krajem januara ove godine, zbog sumnje da je kao pripadnik „škaljarskog klana“, učestvovao „u stvaranju kriminalne organizacije“.

Krajem novembra Vrhovni sud Hrvatske odbio je Mijuškovićevu žalbu i potvrdio odluku Županijskog suda u Splitu o izručenju, pa je sada jedino ostalo rješenje, odnosno potpis ministra pravosuđa Ivana Malenice, od čega zavisi hoće li crnogorski državljanin biti izručen Crnoj Gori.

Zvicerov ‘kavački klan’

Od samog hapšenja, Mijušković tvrdi da, ukoliko bude izručen, neće imati pravično suđenje i da će biti ugrožena njegova bezbjednost i bezbjednost njegove porodice, a u apelima hrvatskim vlastima prije nekoliko mjeseci pomenuo je da postoji „upletenost njegovih progonitelja“, odnosno crnogorskog tužilaštva u korupciju.

Upravo je to rekao početkom oktobra, a nema sumnje da je malo ko u Hrvatskoj povjerovao riječima pripadnika zloglasnog klana. A onda je dva mjeseca kasnije, 10. decembra ove godine, u akciji crnogorskog tužilaštva, uhapšen i određen pritvor upravo čovjeku koji je pokrenuo istragu protiv Mijuškovića. specijalnom tužiocu Saši Čađenoviću.

Dojučerašnje kolege ga sumnjiče da je u drugoj polovini 2020. godine postao član kriminalne organizacije koju je na teritoriji Crne Gore, Južne Amerike, Afrike, Evrope, Azije i Australije stvorio  Radoje Zvicer. A ta organizacija je tzv. Kavački klan zakleti neprijatelj klana kome pripada MIjušković. Mjesec dana prije Čađenovićevog hapšenja, Vrhovni sud Republike Hrvatske je u odluci kojom je potvrđeno izručenje, između ostalog, napisao da su tvrdnje da bi njegov život u Crnoj Gori u slučaju izručenja bio ugrožen zbog sukoba između tzv škaljarskog i kavačkog klana paušalne i ničim utemeljene.

’Pokrivao’ podzemlje

– Svoje navode, bar za sada, nije učinio realnim i konkretnim. Osim toga, radi se o izručenju zemlji u kojoj važe pravni standardi, koji su veoma slični onima koji važe u Republici Hrvatskoj, a u kojoj institucije vladavine prava funkcionišu i djeluju u skladu sa važećim zakonskim propisima, tj. da se izručenom licu, kao licu protiv koga se vodi krivični postupak, garantuje lična bezbjednost i zaštita i sva prava koja ima kao okrivljeni – navodi se u odluci Vrhovnog suda u kojoj se napominje da je „pravosnažna odluka dozvoljavanje ili nedozvoljavanje ekstradicije donosi ministar pravde, pa je evidentno da je po donošenju ove odluke da se uvažavaju okolnosti i navodni strah izručenog za sopstveni fizički integritet i život”.

Posle hapšenja „specijalnog tužioca“ Čađenovića, ispostavilo se da Mijuškovićeve tvrdnje nisu bile tako uopštene i nepotkrepljene, te da je dobro znao šta i zašto govori. – Čađenović je kao specijalni tužilac prihvatio da izvršava naredbe i uputstva organizatora, koja su mu prenošena preko drugih članova zločinačke organizacije, tako što će prikrivati počinioce najtežih krivičnih djela i ne pokretati postupke protiv njih, i okrivljeni Zvicer Radoje, Vujotić Milan, Knežević Dragan i Radoja Živkovićaće predstavljati kao NN osobe iako mu je bio poznat njihov identitet. Namjerno je izbjegao krivično gonjenje Radoja Zvicera, organizatora kriminalnee organizacije i istaknutih članova Duška Roganovića, Petra Lazovića, Ljuba Milovića, Radoja Živkovića, Nikolu Spasojevića, Slobodana Kašćelana, Milana Vujotića, Dragana Kneževića, Radovana Mujovića, Radovana Pantovića i Nikšu Perovića. – tvrde, između ostalih, crnogorski tužioci za svog bivšeg kolegu.

Žmurio na zlodjela

Optužen je da je „zanemarivao” izveštaje o švercu droge, „zažmurio” na teška krivična djela i sakrio izvještaj EUROPOL-a  koji je sadržao kriptovanu komunikaciju između Zvicera i njegovih podređenih. Naravno, Čađenović je negirao sve ove optužbe i naveo da nema nikakve veze sa Zvicerom i da nije član njegovog klana. On je rekao i da je u poslednje dvije godine procesuirao na desetine pripadnika „Kavakovog klana” za razna krivična djela.

Ipak, jedan od argumenata specijalnog tužioca koji je otvorio istragu protiv svog kolege je i praćena komunikacija koju je Zvicer imao sa Kašćelanom i Lazovićem. Govori se o Dušku Roganoviću, kojeg je svjedok pokajnik Baš Čađenović prozvao kao glavnog organizatora teškog ubistva izvjesnih Mrve i Kića, rekavši da je Roganović u kriptovanoj komunikaciji imao nadimak „Animal“. Međutim, nakon istrage, Čađenović je podnio prijave protiv drugih lica, ali ne i protiv Roganovića. O ovome je Lazović poslao poruku Zviceru u kojoj navodi: „Duška smo skinuli iz aplikacije, da znaš, to ti nisam rekao…“, a zatim je Zvicer poslao poruku Kašćelanu da je „završio Dulu da bi on ne bi bio uhapšen“, da bi ovaj odgovorio: „Odlično, gdje će sa njim onakvim u zatvor, ne daj Bože…“

 

 

(slobodna dalmacija)

 

Ikona Potvrdila je zajednica

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.