Slobodna zona večeras u 20:00 na TV Prva: Šta je sve bilo u godini iza nas, šta nas čeka u godini ispred nas?

4

Šta su uzroci i posledice duboke političke krize u Crnoj Gori? Kakvi izazovi čekaju Crnu Goru na planu unutrašnje i spoljne politike, da li je pred nama godina stabilizacije prilika ili produbljivanja krize?

Specijalno, poslednje izdanje Slobodne zone za ovu godinu imaće dva gosta i dvije gošće. Mandatar parlamentarne većine za sastav nove vlade i lider Demosa, Miodrag Lekić, zatim političarke čiji su resori u minule dvije godine bili u samom vrhu po ocjenama građana i građanki u istraživanjima javnog mnjenja – dr Jelena Borovinić Bojović, bivša ministarka zdravlja i liderka koalicije okupljene oko DF u Glavnom gradu i Ana Novaković Đurović, ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma u vladi u tzv. tehničkom mandatu i politička direktorka GP URA; najaktivniji poslanik u Skupštini Crne Gore, Momo Koprivica, potpredsjednik Demokratske Crne Gore i predsjednik skupštinskog odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Slobodna zona autora Dražena Živkovića, glavnog i odgovornog urednika TV Prva, emituje se uživo u subotu 24. decembra 2022. godine sa početkom u 20 časova.

4 Comments
  1. Nikšić komentariše

    Od svih njih mi se povraća

    1. Onogost komentariše

      To i tvoji roditelji za tebe vele. Da nije nasljedno?

  2. Srdjan Lonchar komentariše

    Time si nam se predstavio. Dakle pripadas partiji Mila Lopova, posto si iz NK.

    Kad vidim Mila (sa onom govornom manom, najgori student u generaciji, utisak ostarelog seoskog djilkosha, tipichan „bully“ dechak u shkolskom dvorishtu, koji otima deci pare za uzinu…), kako pricha o „valorRRrizaciji“ – „Rrrrelativizacij“, „Evrrropskim vrRrrednostima“, „Vladavini PrRRrava…“ , meni ne dodje da povracam, meni dodje da pochnem da ujedam ljude oko mene! To su toliko NEZAMISLIVE STVARI, a chujete ih stalno, nadam se ne za dugo.
    .
    .
    .
    Upravo sam video „Nachisto“ sa Novovicem (njegov prvi nastup.

    Moje ocene:
    Novovic …. chista 10-ka
    Komnenic ….. 10+

    Prvi put sam video da je Novovic ranije bio 10 godina sudija u Sudu u Danilovgradu, pa potom Sudija Visheg Suda u PG.

  3. Srdjan Lonchar komentariše

    Ovo je neshto, jako pozitivno, iznenadjujuce pozitivno, na chemu svi treba da se zamislimo.

    Naime, ja sam sreo puno nashih Crnogoraca u Metropolitan NYC, koji su chim su doshli izazvali tuche u prljavim, prepunim dima kafanama, gde se okupljaju nashi radni ljudi. To je moglo da se desi, jer niko nije zvao policiju (po CG obicaju). Svi oni su potom naletali na ne-Crnogorce i zavrshili su u kriminalnim kompjuterima. Necete da verujete, kakvi divni momci su potom postali. Uporedio bih njih sa ponashanjem mlade na svojoj svadbi.

    To znachi, ako nam se nametne prava Vladavina Zakona, gde smo svi jednaki pred zakonom, gde nema zashticenih, privilegovanih, onda se svi mi pretvaramo u postovalace zakona. Dobijamo sredinu iz koje niko nece zeleti da bezi na Zapad, da bi tamo ziveli ko’ ljudi.

    .
    .
    .
    Zaprepastio me Komnenic. Dolazi iz Vijesti. Sad je Djilas Vlasnik. O Djilasu imam najgore mishljenje. Sam Komnenic je ranije uvek bio NAKRIVLJEN. Uvek je nashao ugao da podrzi Diktatora.
    Veceras on je bio text-book, shkolski udzbenik istraznog, nepristrasnog, agresivnog u pravoj meri ISTINSKOG NOVINARA…. 10+

    Na drugoj strani Novovic je bio 10 do 15 godina Milov Sudija!!!
    Zasto se prijavio da stavi svoju glavu u torbu?
    On je to tako lepo, iskreno objasnio (parafraza): HTEO SAM DA DAM SVOJ NAJBOLJI DOPRINOS DA CG ZATVORI POGLAVLJA 23 I 24, DA SHTO PRE UDJEMO U EU.

    Iako bivshi sudija Mila Lopova (ne bash za pohvalu i rekao bih, kao takav ne bez mrlje), on je moldirao sebe u CG POSHTENOG, HRABROG, SAM PROTIV SVIH, ELIOT NES-A. To je onaj zivot vredan zivljenja, kad te poput Mitropolita Amfilohija mogu da te hapse, da se nad tobom izivljavaju, ali ne mogu da te unishte, ti si svoje mesto vec obezbedio.

    Na pitanje da mu prebacuju da radi za DF-Ruse-SR, progoni finu Hobotnicu…, on je potegao primer iz svoje biografije da je kroz neku presudu, nekakvo mishljenje potvrdio tuzbu, koju je zloglasni Katnic predao za DF lidere u IZMISHLJENOM DRZAVNOM UDARU. Ja da sam na njegovom mestu bih dodao posle potezanja tog primera, da je to jedna odluka, koje se sad stidim.

    U svakom slucaju, sve sto je do sada uradio kao GST, pretstavlja savrshenstvo u tom poslu.

    Ono sto trazi – mora da mu se odobri:
    1) Da njegovo Specijalno Policijsko Odelenje mora da se izvuche iz komande Policije i stavi njemu pod komandu.
    2) Da mu kupe mandatorni softver, koji bi mu dao direktan pristup info katastra, poreskih dokumenata,… Pri chemu kad on i njegovi saradnici ubace bilo chije ime, na vrh prstiju dobiju sve moguce podatke. Naravno, on je tu malo prebrz, neiskusan u tom polju, treba da postoji 5, 6 nivoa info. On i njegovi ljudi (isto treba da vazi i za ANB) mogu automatski samo da imaju uvid u pvih par nivoa, dok za one krajne – moraju da imaju odobrenje suda. Sudija odobrava taj uvid samo u slucajevima terorizma, izdaje, pretnji sigurnosti.. Ti podaci o bilo kom od nas sadrze:
    – Sve biografske podatke
    – Gde si ikad rucao i platio kredit-karticom?
    – Sta si ikad prichao na telefonu?
    – Kojom si se GPS putanjom ikad kretao?
    – Sta si ikad otkucao kao komentar na drustvenim mrezama?
    – Koji saobracajni prekrsaj si ikad napravio?
    – Sa kim si se tuzakao, sa kim si se zenio, razvodio?
    – Koliki novac si ikad zaradio? itd itd
    .
    .
    .
    U US posle 9/11 pada WTC kula, dobili smo Patriotski Zakonski Akt, koji smo svi lepo prihvatili.

    Sad naprimer svaki telefonski razgovor, svaki prolaz kroz naplatne stanice na autoputu, svaki rachuni kreditnih kartica…. se snimaju i uskladishuju u „DATA WAREHOUSES“. Ko to radi? Ko snima sve te telefonske razgovore, sve ove Internet komunikacije, emailove, SMS poruke? Nikad ne biste pogodili. Svi pomisle – FBI – CIA – Policija …??

    Ne. To sve rade provajderi telefonskih usluga ATT, Verizon, Sprint… Oni jednostavno sve snime i ZAPECHETE. Potom ih kroz odredjeni postupak predaju tim DATA WAREHOUSES, koje su rasute svuda po US. To su ogromne zgradetine, 1-spratnica visine do 50 stopa sa milion HVAC mashina na ravnom krovu, da bi se odrzavala data T i vlaznost. Zgrada prepuna FRAME kompjutera, gde se chuvaju svi ti zapechaceni podaci uz vojni stil obezbedjenje.

    Pazi sad ovu lepotu:
    Recimo neki terorista eksplodira bombu u NYC. Odamah je to udarna vest na svim TV. Sve sluzbe (lokalna policija, Marshal sluzba, drzavna policija, FBI, CIA…) se ukljuchuju.

    Algoritam u tom softveru (koji Novovic trazi) vrshi prvi nivo PRETRAGE. Recimo da su prvi podaci stigli da je osoba mushkarac od 20 do 30 godina stara, da je negde oko 5′-5″ do 5′-8″ visoka, izgleda kao da je sa Srednjeg Istoka. U kompjuteru je 340 miliona ljudi. Odmah se eliminishu svi koji nisu u onim datim grupama i stize se do recimo 2 miliona ljudi… Potom vec u sledecih 4, 5 sati, ocevici i kamere daju blizi opis potencijalnih osumnjichenih. Suzava se krug na recimo 20 000 ljudi. Tad se trazi sudija, koji ce potpisati nalog da se nad tim 20 000 izvrshe recimo prva 3 nivoa pretrage podataka. Na osnovu tog algoritma vrshi se dalja eliminacija i krug se svodi na 1000. Tad se trazi nova sudska odluka da tim 1000 otvore sve one podatke, gde je ikad ruchao…
    Za 24 chasa – imate HAPSHENJE TERORISTE KAO I NJEGOVIH RODITELJA ITD…

    Neka mi neko kaze – shta ima loshe u tome? Ako si chist, ako u bilo kom sudu mozesh da opravdash svoje chesto zakulisno delovanje, onda nema chega da se plashish. Ali zamisli kako je lepo da zivite u takvoj zemlji, gde teroristi-izdajnici-serijske ubice … najveci talog-zveri drustva budu uhvaceni za 24 sata u 95% slucajeva. A ako pobegnu (tih 5%) – nema te rupe na svetu, gde ce uspeti da se sakriju.

    Dakle ni Novovic ne bi smeo da ima pravo da sam ukuca ime bilo koga, recimo Milana Knezevica i da na dlanu ima ceo njegov zivot, shto moze SVAKO DA ZLOUPOTREBI. Za te najbizarnije detalje – mora sudija da izda odobrenje.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.