Vašington uveo oštre mjere izvoza ruskoj grupi Vagner

0

Američka administracija ograničila je izvoz tehnologije ruskoj paravojnoj grupi Vagner zbog njene uloge u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Ova grupa, poznata i po saradnji sa desničarima u Srbiji, je 2017. dodana na američku crnu listu za trgovinu, nakon što je Rusija pripojila ukrajinsku regiju Krim.

Sada je označena i kao krajnji vojni korisnik i suočava se s novim oštrim ograničenjima pristupa tehnologiji proizvedenoj bilo gdje u svijetu s američkom opremom, prenosi Reuters.

„Grupa Vagner jedna je od najozloglašenijih plaćeničkih organizacija na svijetu i aktivno čini zločine i krši ljudska prava širom Ukrajine“, objavio je u srijedu 21. decembra podsekretar za trgovinu za industriju i sigurnost Alan Estevez.

Kako zloglasni Vagner regrutuje borce u sibirskim zatvorima

„Danas šaljemo jasnu poruku igračima koji nisu zvanično državni a koji žele preuzeti palicu brutalnosti od Putinove posrnule vojske da Ministarstvo trgovine neće oklijevati djelovati protiv njih“, kazao je.

Ovaj potez predstavlja podršku ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom, koji je u srijedu posjetio Bijelu kuću i ponovo dobio uvjeravanja o podršci SAD-a usred nastavka ruske agresije na Ukrajinu.

Sjedinjene Države podržale su Kijev isporukama oružja vrijednim milijarde dolara i strogim sankcijama Rusiji otkako je ta država napala Ukrajinu u februaru u, kako je to objasnila, „specijalnoj operaciji“.

Vagner grupa, privatna vojna grupa koja ima bliske veze s Kremljom, osnovana je 2014. nakon što je Rusija zauzela i anektirala ukrajinski poluotok Krim i podstakla separatističku pobunu u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas.

Poznato je da se njene snage bore u dijelovima Ukrajine, uključujući i brutalnu, dugotrajnu bitku za mali grad Bakhmut.

Američki State Department takođe je u novembru prozvao grupu Vagner zbog djelovanja u odbrambenom sektoru ruske ekonomije i optužio grupu da želi kupiti iranske bespilotne letjelice za svoje operacije u Ukrajini.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.