Dok se EU trese od najvećeg skandala sa korupcijom, njene birokrate danima prijete Crnoj Gori i spasavaju Đukanovićevu mafiju

3

Hapšenja bivših i sadašnjih članova i zaposlenika Evropskog parlamenta u okviru istrage o nedozvoljenim lobističkim aktivnostima Katara otkrila su jedan od najvećih korupcijskih skandala u srcu Evropske unije (EU). Četiri osobe optužene su u istrazi zbog sumnje za podmićivanje u Evropskom parlamentu, dok belgijski tužioci sumnjaju da je Katar pokušao da utiče na odluke parlamenta donacijama novca ili poklona. Četiri osobe su uhapšene u okviru istrage koja ih tereti za „učešće u kriminalnoj organizaciji, pranje novca i korupciju“.

Belgijski tužilac je saopštio da su istražitelji sumnjali da jeKatar nekoliko mjeseci uticao na ekonomske i političke odluke parlamenta, posebno ciljajući na pomoćnike. Posmatrači i opozicioni zastupnici u Evropskom parlamentu rekli su da bi to mogao biti jedan od najvećih korupcijskih skandala koje je Evropski parlament ikada vidio. Dok belgijske vlasti nisu imenovale optužene, potpredsjednicu Evropskog parlamenta Evu Kaili je grčka socijalistička partija Pasok lišila dužnosti u parlamentu i članstva u stranci.

Podsjećamo, grčki PASOK je član Socijalističke internacionale (SI), kao i kriminalna lažna stranka Mila Đukanovića, koji je nedavno u Madridu i boravio na kongresu pomenute acocijacije. Krajem novembra sastali su se visoki predstavnik EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj i Milo Đukanović u Madridu na Kongresu SI, a kabinet odlazećeg predsjednika Crne Gore saopštio je da je Borelj kazao da Evropska unija neće odobriti paket finansijske podrške za energetiku Crnoj Gori ukoliko se nastavi s blokadom institucija i u najskorije vrijeme situacija ne normalizuje. Dakle, korumpirani briselski aparatčici prijete državi Crnoj Gori sankcijama, i to ne zbog ponašanja demokratskih snaga, nego upravo onih čije ugrožene interese zastupaju- Mila Đukanovića i njegove mafije.

Belgijska policija je u detaljnom saopštenju navela da je u racijama na 16 lokacija u Briselu pronađen kofer sa 600.000 eura u gotovini, te da su zaplijenili kompjutere i mobilne telefone. Belgijski zvaničnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, kazao je da je država koja je povezana s istragom Katar, dodajući da istraga o mogućim pokušajima uticaja na ekonomske i političke odluke Evropskog parlamenta traje najmanje četiri mjeseca i da su se moguća krivična djela dogodila u tom periodu, a potencijalno i ranije.

Jučerašnja posjeta saveznog ministra za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksandera Šalenberga i ministarke vanjskih poslova Slovenije Tanje Fajon i prijeteće poruke Crnoj Gori da bi ukoliko ne napravi funkcionalne institucije i ne izabere Ustavni sud, Evropska unija u januaru ili februaru mogla zaustaviti cijeli proces sa Crnom Gorom, nanovo su podsjetili domaću demokratsku javnost na otrovni cinizam briselske administracije i pojedinih međunarodnih zvaničnika. Drugačije se ne može objasniti njihov sraman odnos prema procesu demokratizacije i snagama alternative u Crnoj Gori, te gotovo jasnog zauzimanja i držanja strane kriminalnim snagama palog režima. Zbog svega navedenog se jasno i otvara sumnja u koruptivnost pomenutih birokrata koji po ko zna koji put pokušavaju da spasu kriminalne snage palog DPS režima od konačnog nestajanja sa političke scene.

3 Comments
  1. dr komentariše

    Mit o nemanju korupcije u zapadnjačkim državnim sistemima. Tako je korupcija sveprisutna, a U SAD-u je i legalizovana. Jednostavno u kapitalizmu je korupcija sastavni dio sistema i sva ta „borba“ protiv korupcije je mlaćenje prazne slame i u suštini korupcija.

  2. Banana na Balkanu komentariše

    Kod njih se ova pojava zove ‘lobiranje’. Korupcija je za one male i svojeglave koji ne slušaju fašistički zapad. Evo, naš preśednik je veliki konzument lobiranja, ne korupcije, daleko bilo…

  3. Qyu komentariše

    Među mafijom je najveće brastvo i jedinstvo.Između Mila i Borelja nema razkike osim u visini.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.