Ako se ne objave rezultati Vlada imenuje Odbor povjerenika

2

Ukoliko nadležna izborna komisija ne utvrdi i ne objavi konačne rezultate izbora i skupštini ne dostavi izvještaj o rezultatima izbora u roku od 60 dana od dana održavanja izbora, skupštini tekućeg saziva danom isteka navedenog roka prestaje mandat po sili zakona. To je predviđeno izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi, koje su predložili poslanici skupštinske većine Branka Bošnjak, Miloš Konatar i Danilo Šaranović.

Kako se ističe u tom predlogu, u slučaju kada se se ne proglase rezultati za 60 dana i dođe do prestanka mandata odbornicima, predsjednik Crne Gore ne raspisuje nove izbore za odbornike.

– U tom slučaju, Vlada svojim aktom konstatuje prestanak mandata skupštini i na predlog ministarstva imenuje Odbor povjerenika – naveli su predlagači.

– U slučaju iz stava jedan ovog člana, Odbor povjerenika Vlada imenuje na predlog izbornih lista koje to žele a koje su na izborima održanim 23.oktobra 2022. godine, saglasno izvještaju nadležne izborne komisije o utvrđivanju privremenih rezultata izbora odbornika u odgovarajućoj skupstini, ostvarile izborni cenzus neophodan za učešće u raspodjeli mandata – piše u predloženom tekstu.

Kako se napominje, imajući u vidu rokove koji su predmet ovakvih izmjena zakona očigledna je potreba stupanja na snagu ovog zakona danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore.

Povodom ovog predloga, na Tviteru se oglasio Boris Mugoša (SD).

– Ne znam je li slučajno što niti jedan poslanik koji je pravnik ovo nije potpisao. Crna Gora je oslobođena ali od Ustava i zakona – rekao je Mugoša.

Aktuelni gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković rekao je da dok svjedočimo ko zna kojoj po redu kompromitaciji nedostojnog premijera, vladajuća većina je pripremila predlog izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi.

– Koji za cilj ima pučističko preuzimanje vlasti u Podgorici kroz raspuštanje legitimnog parlamenta Glavnog grada – tvrdi Vuković.

 

(rtcg)

2 Comments
  1. BATO komentariše

    Poćerajte metlom Iva bidona i ekipu iz fotelja!!
    Sram ih bilo ,ovo je nevjerovatno??!!!

  2. ButrosGalileo komentariše

    Zamislite,da Vuković ima obraza da zine,a ne kaže da je drps lopovska družina uzurpirala vlast u pg.iako su izbore izgubili glatko i ubedljivo.Ne treba čekati,već da tu gamad jednog dana izbacimo van pa neka šetaju i bleje.Za bolje nijesu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.