Fajon i Šalenberg saglasni sa Đurović: Kompletiranje Ustavnog suda ključni preduslov za rješavanje svih drugih spornih pitanja!

3

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Aleksandrom Šalenbergom i ministarkom vanjskih poslova Republike Slovenije Tanjom Fajon, koji se nalaze u posjeti Crnoj Gori, po mandatu visokog predstavnika EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Žozepa Borelja.

Predsjednica Skupštine je upoznala sagovornike sa trenutnom političkom situacijom u našoj državi, posebno stavljajući akcenat na dešavanja u proteklih nekoliko mjeseci, koja su dovela do nezavidnog stanja u kome se Crna Gora nalazi. U tom smislu, Đurović je naglasila da je ključ rješavanja svih gorućih problema u Crnoj Gori izbor sudija Ustavnog suda, kao najviše sudske instance u državi, te upoznala prisutne sa još jednim propalim pokušajem izbora sudija 12. decembra, petim od 2018. godine.

Predsjednica je, s tim u vezi, istakla i da je uputila dopis predsjednici Ustavnog odbora Skupštine Crne Gore Simonidi Kordić u kome je tražila da se na sjednici ovog skupštinskog tijela, zakazanoj za 23. decembar, raspiše novi javni poziv za izbor sudija, te da se za isti koriste najkraći rokovi propisani Zakonom o Ustavnom sudu Crne Gore, u trajanju od 15 dana.

Đurović je podsjetila i da je 43. Vlada, kojoj je izglasano nepovjerenje 19. avgusta, u svom fokusu imala evropske integracije, da je spoljna politika Crne Gore apsolutno usklađena sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, da u Crnoj Gori nema evroskeptičnih političkih subjekata, te da skoro 80 odsto građana podržava pristupanje Crne Gore evropskoj porodici naroda.

Tanja Fajon i Aleksandar Šalenberg su izrazili zabrinutost zbog trenutnih političkih dešavanja u našoj zemlji i složili se sa predsjednicom Đurović da je kompletiranje Ustavnog suda ključni preduslov za rješavanje svih drugih spornih pitanja u Crnoj Gori.

Oni su istakli da je EU, imajući u vidu trenutnu geopolitičku situaciju u Evropi, dala podsticaj politici proširenja, te da očekuju da Crna Gora uradi sve kako bi nastavila da bude predvodnica Zapadnog Balkana u procesu evropskih integracija.

Pohvaljujući zakazivanje sjednice Ustavnog odbora za 23. decembar, Fajon i Šalenberg su naglasili nužnost što hitnijeg okončanja postupka izbora sudija Ustavnog suda, te pozvali predsjednicu Đurović da dodatno pomogne u olakšavanju ovog procesa, imajući u vidu njenu poziciju kao predsjednice parlamenta koja može da doprinese približavanju stavova dvije strane.

Sagovornici su se složili da Crna Gora i dalje ima šansu da nastavi sa dinamičnim evropskim putem, ali samo ukoliko riješi prethodno pomenuta pitanja, čemu svi relevantni politički akteri moraju dati maksimalan doprinos.

Sastanku su, osim Fajon i Šalenberga, prisustvovali i zamjenik direktora EU službe za spoljnu akciju Marko Makovec, specijalni izaslanik Republike Slovenije Anžej Frangeš, šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, ambasador Republike Austrije u Crnoj Gori Karl Miler i ambasador Republike Slovenije u Crnoj Gori Gregor Presker

3 Comments
  1. Srdjan Lonchar komentariše

    Pazite ovaj detalj:

    DIKTATOR KOJI JE 30 GODINA VLADAO CG , svo vreme se prevrcuci za 180 stepeni, ucenjem Hagom i Kasacionim Sudom u Bariju, Bivshi Veliki Srbin, Bivshi Veliki Rusofil, Bombarder Dubrovnika, izvinjavao se Croatima i vracao novac za 200 opljachkanih krava u Konavlju, prvi priznao nepostojecu drzavu „Kosovu“, koju ne priznaje jedan Vatikan i 5 drzava EU (Zamisli!), kolega neslavni rekorder u rangu sa CHAUSESKUOM, GADAFIJEM I SADAMOM – mozete li da verujete takav chovek, koga narod iz miloshte naziva MILO LOPOV, takav chovek pricha o „VLADAVINI PRRRAVA“, „EU VRRREDNOSTIMA“, „LJUDSKIM SLOBODAMA“, POTREBI ZA „NEZAVISNIM SUDSTVOM“ NA CHELU SA VESNOM MEDENICOM i KATNICEM-CHADJANOVICEM U SARADNJI SA 2 NAJVECA KLANA NA BALKANU I SHIRE – KAVCHANIMA I SHKALJARCIMA. Zdravom choveku dodje da povrati.

  2. Srdjan Lonchar komentariše

    Taj dojucherashnji DIKTATOR je izgubio na praktichno svim izborima od 2020, pri chemu smo doshli u situaciju da nijedna druga partija nece sa njim u koaliciju. To je predizborni slogan – unapred vas obavestavamo da cemo uci u koaliciju sa svima OSIM SA MILOM LOPOVOM/DPS! Chak i njemu verni SDP su najavili da nece sa njim na sledecim izborima). On polako, ali sigurno SRLJA pravo u ISTRAZNI ZATVOR (zvanichno je sirotinja, samo prezivljava a Forbes ga vodi na svojoj listi kao najbogatijeg politichara u Evropi). „Panama Papiri“ su mu pronashli da sa Blazom (u CG ne ulaze niukakav ortakluk) ima 50 umrezenih firmi u poreskim rajevima!

    Takav chovek, dojucherashnji Diktator, kome je shef Istraznog Zatvora javno porucio da mu sprema solidnu celiju u Istraznom Zatvoru, takav chovek svaki dan organizuje svoje poslushnike da demonstriraju pred ZGRADOM PREDSTAVNIKA EU (!!), NAVODNO PROTIV (VEROVALI ILI NE) TORTURE I SAMOVOLJE NOVE VECINE, KOJA JE POBEDILA NA IZBORIMA!

  3. Srdjan Lonchar komentariše

    NAJBOLJI DEO:

    Taj i takav Milo zvani Milo-Lopov zajedno sa svojim poslusnicima NA ULICAMA TRAZE POD HITNO NOVE PARLAMENTARNE IZBORE, DOK U ISTO VREME NECE DA PREDAJU VLAST U PG, IAKO PRIZNAJU DA SU PORAZENI SA VELIKOM RAZLIKOM!!!!!

    Gde je taj novinar da ga upita pred kamerama: „Izvini molim te, zasto si okupio 3000 svojih poslushnika/placenika da TRAZITE POD HITNO NOVE IZBORE A NECETE DA PREDATE VLAST U PG IAKO PRIZNAJETE DA SU VAS BEZ IKAKVE SUMNJE POTUKLI SA VELIKOM RAZLIKOM? Na te lokalne izbore su izashli znajuci da u CG nema U.S. i da ga nece biti za dogledno vreme. Kad su debelo izgubili, sad kazu – MORA DA SACHEKAJU NA VLASTI, SVE DOK SE NE IZABERE U.S. Pa ‘ajde i taj kriminal da nekako svarish, ali kako mozesh da svarish chinjenicu DA POD HITNO TRAZE NOVE IZBORE DOK NECE DA PREDAJU VLAST U PG, IAKO SU PRIZNALI VELIKI PORAZ.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.