Promocija „Izabranih pjesama“ Dragana Koprivice u četvrtak u Srpskoj kući u Podgorici

0

U organizaciji Udruženja književnika Crne Gore, u Podgorici, u Srpskoj kući (Plava sala), u četvrtak, 22. decembra, u 19 časova, u okviru Književne tribine „Riječ“, biće održana promocija nove knjige poezije člana UKCG, prof. dr Dragana Koprivice, „Izabrane pjesme“, čiji izdavači su ITP „Unireks“ i UKCG.

Veče će otvoriti pjesnikinja Milica Kralj, specijalni gost večeri biće Novica Đurić, a u posebnoj ulozi pojaviće se Sanja Veličković Radonjić.

Autor „Izabranih pjesama“ organizovaće Veče u nestandardnom obliku, kao i dosad u više gradova. Nakon govorenja stihova, sviraće na harmonici popularne narodne refrene, i pjevati pjesme, među kojima i stilizovanu varijantu Njegoševe „Noć skuplja vijeka“, koju je prije više godina snimio Mirko Rondović.

Koprivica je promocije dosad održao u Podgorici (u KIC-u „Budo Tomović“ i gimnaziji „Slobodan Škerović“), u Golubovcima, Danilovgradu, Baru, Rožajama i Kotoru, a slijede i nastupi u Mojkovcu, Nikšiću, Beogradu i drugim gradovima. Promocija knjige, uz muzičke sadržaje, zakazana je i u UIKS-u, 27. decembra, za lica na izdržavanju kazne zatvorom.

Koprivica je dobitnik značajnih priznanja iz književnosti i kulture: „Marko Miljanov“, „Branko Ćopić“, „Radoje Domanović“, „Risto Ratković“, „Dušan Kostić“, „Isak Samokovlija“, „Rade Jovanović“,, „Dositejeva povelja“, „Tipar“, „18. septembar“ i „Nadži Naman“ (Liban)… Afirmisani je prozni i dramski pisac, autor scenarija dvije humorističke serije na TVCG, „Oriđinali“, u režiji Živka Nikolića, i „Doktori kod Bolandže“, u režiji Slobodana Šćepanovića, kao i dvije drame, „Kod advokata“ i „Oče, laku noć“, u režiji Gorana Bulajića.

Koprivica se bavi režijom u dramskom amaterizmu, dosad je na scenu postavio više od dvadeset pozorišnih komada, i osvajao najveća priznanja u Crnoj Gori i na međunarodnim festivalima u RS i Srbiji.

Predstave su mu igrane u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Češkoj (Prag) i Egiptu (Kairo).

Kao univerzitetski profesor, predavao je na više fakulteta ruski jezik i rusku književnost, a preveo je dramu A. P. Čehova „Tri sestre“ i roman „Gost“ A. A. Prohanova.

(in4s)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.