Početak odbrane svetinja: Danas je godišnjica Svetovasilijevskog sabora u Nikšiću!

0

U Nikšiću je 21. decembra održan veliki crkveno-narodni sabor pored moštiju Svetog Vasilija Ostroškog u hramu koji je posvećen ovom Božijem ugodniku, a koje su ovim povodom, kao poziv na mir, bratsku ljubav i slogu, donijete na poklonjenje vjernima.

Nakon Trojičindanskog sabora održanog 15. juna 2019. godine u Podgorici povodom utvrđivanja Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica od strane Vlade Crne Gore – 16. maja 2019. godine, u Nikšiću je 21. decembra održan veliki crkveno-narodni sabor pored moštiju Svetog Vasilija Ostroškog u hramu koji je posvećen ovom Božijem ugodniku, a koje su ovim povodom, kao poziv na mir, bratsku ljubav i slogu, donijete na poklonjenje vjernima.

Svetovasilijevski sabor u Nikšiću
Uoči sabora u Nikšiću Mitropolija crnogorsko-primorske i Eparhija budimljansko-nikšićke su pozvale sve pravoslavne vjernike i sve ljude dobre volje na ljubav i zajedništvo u molitvi protiv bezakonja, za odbranu svetinje, bratsko pomirenje i iscjeljenje bratomržnje koja truje Crnu Goru.

Svetovasilijevski sabor, kao i Trojičindanski kada je temperatura prelazila 40 stepeni Celzijusa, održan je u izuzetno ekstremnim vremenskim uslovima pod jakim vjetrom i pljuskovima, koji ipak nijesu spriječili sveštenstvo, monaštvo i vjerni narod da iskažu protest protiv ponižavajućih i diskriminatornih odredbi Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti i zatraže njegovo povlačenje.

Svetovasilijevski sabor u Nikšiću

Uprkos mnogobrojnim i raznim pritiscima, koje je tadašnja vlast koristila kako bi onemogućila veće prisustvo vjernika, ovaj molitveni sabor je sabrao više hiljada građana Crne Gore, koji su još jednom pozvali vlast na povlačenje diskriminatornog zakona, čije će usvajanje 27. decembra 2019. godine u Skupštini Crne Gore dovesti do organizovanje masovnih litija za odbranu svetinja širom Crne Gore, a 30. avgusta 2020. godine i do pada režima koji je donio i izglasao sporni zakon.

Sabor u Nikšiću je počeo Svetom arhijerejskom liturgijom koju su u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog, pokraj svetiteljevih moštiju, služili Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije i gospoda Episkopi: raško-prizrenski Teodosije, mileševski Atanasije, budimljansko-nikšićki Joanikije, pakračko slavonski Jovan, bihaćko-petrovački Sergije, zahumsko-hercegovački Dimitrije, dioklijski Metodije, umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije sa mnogobrojnim sveštenstvom i sveštenomonaštvom.

Vladika Joanikije i mitropolit Amfilohije

Vladika Joanikije: Ako neko udara na hram, udario je na sve

U liturgijskoj besjedi nakon čitanja Jevanđelja besjedio je Vladika Joanikije:

Sabrali smo se da se ujedinimo i da se duhovno osnažimo uoči rođenja Hristovog“.

Tješimo se, kazao je Joanikije, Svetim Vasilijem Ostroškim, koji je štitio crkve i utvrdio svoj narod u vjeri.

Daće Bog da ćemo i mi zbog udara na hramove i vjeru i na čast i na obraz, ako neko udara na hram, udario je na sve, da ćemo ova iskušenja da prebrodimo okupljeni oko ćivota Svetog Vasilija. Molimo se Gospodu da urazumi one koji namjeravaju da otimaju ono što je Božje. Upozoravamo ih da to zlo ne čine“, rekao je Joanikije i poručio da „nema čega da se bojimo“.

Vladika Joanikije poručio je onima koji žele da otimaju hramove da ne nasrću na prokletstvo.

Da ne navlače prokletstvo na svoje domove, na svoje porodice i na svoje potomstvo. Ne dao Bog!“ kazao je Joanikije.

Mitropolit Amfilohije: Ni Turci nijesu radili što ovi bezbožnici žele, da otmu crkve i daju ih sektama – neće moći!

Nakon Liturgije, sabranima se obratio Mitropolit Amfilohije koji je rekao da smo se danas sabrali u nikšićkom sabornom hramu pred ćivotom Svetoga Vasilija, oko njegovih svetih moštiju, ne da ih oskrnavimo, kako to kažu bezbožnici: To upravo govore oni čiji su duhovni preci razorili Tvrdoš. Ovi savremeni bezumnici hoće da otmu hramove za sebe. Ni Turci nijesu radili što ovi bezbožnici žele – da otmu crkve i daju ih sektama. Ova grupa bogataša, bivših titoista su opljačkali sva preduzeća, a sada hoće i hramove. Neće moći!

„Ne može Milo biti jači od naroda“

Toga dana, hrabra Vinka Eraković iz Nikšića, kazala je da bi poginula za svoje pretke, i da Milo Đukanović ne može biti jači od naroda.

„Narod više neće da prašta“, kazala je ona tom prilikom.

(IN4S)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.