Milatović: DPS uzurpirao vlast u Podgorici; Vuković: Neću podnijeti ostavku

4

Kandidat za gradonačelnika Podgorice Jakov Milatović kazao je u emisiji Naglas na TVCG da je u toku uzurpacija vlasti u Podgorici. Odlazeći gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković kazao je da se zbog situacije sa Ustavnim sudom nijesu stekli uslovi za proglašenje rezultata izbora. Poručio je i da neće podnijeti ostavku.

Mi se trudimo da stvari i u ovom tehničkom mandatu držimo pod kontrolom, i da ne dozvolimo da se ova kompleksna situacija ne reflektuje na građane Podgorice„, poručio je Vuković.

Kazao je da gradska uprava od 2018. kada je došao na čelo Glavnog grada gotovo udvostručila budžet.

Budžet za 2018. iznosio je 61 milion eura, a na današnji dan 106 miliona. On je povećan gotovo duplo„, kazao je Vuković i dodao da narednoj gradskoj upravi ostavljaju dobar temelj za dalje funkcionisanje.

Neorganizaciju podgoričkog Bazara pravda Vuković pravda tehničko – pravnim uslovima.

Upravo ova gradska uprava pokrenula je podgorički Bazar. Mi smo se nakon izbora zatekli u nezavidnoj situaciji i dilemi da li da sazivamo sjednicu gradskog parlamenta. To je formalno pravni razlog zbog kojeg se odustalo od Bazara. Ja da sam pretpostavljao da će ovo ovoliko trajati, možda bi ta odluka bila drugačija„, poručio je Vuković.

Kandidat za gradonačelnika Jakov Milatović kazao je da je tužan jer se Podgorica u demokratskom smislu nalazi tu gdje se nalazi.

Danas imamo domaće okupatore koji nakon iskazane volje građana 23. oktobra uzurpiraju vlast. To je jedan neustavan čin„. poručio je Milatović.

Milatović je kazao da je Vuković priznao izborni poraz 23. oktobra ali nakon toga je došlo do „radikalizacije stvari“.

Orkestriranim potezima uz organizacije i pojedince bliske DPS-u kreiran je jedan ambijent zloupotrebe instituta izborne žalbe. Trenutno imamo apsurdnu situaciju koja je kumlmunirala apsurnom idejom nelegalne gradske uprave da sazove još sjednicu gradske Skupštine„, kazao je Milatović i dodao da je riječ o jasnom gaženju izborne volje građana.

Poručuje da je DPS pokazao da u trenucima kada izgubi vlast prestaje da vodi računa o državnim interesima i evropskom putu.

To nije dobro ni za Vukovića ni za DPS ali ni za Crnu Goru, kao i demokratski i ekonomski razvoj zemlje„, kazao je Milatović.

Ocijenio je da politička strategija koju je DPS izabrao u Podgorici ne vodi zemlju u smjeru demokratskog razvoja.

Vuković je reagovao na tvrdnju Milatovića da je na sceni okupacija Podgorice od strane „lokalnih okupatora“, i kazao da Milatović ne može govoriti na taj način o gradskoj upravi, posebno u situaciji kada ulazi u koaliciju sa DF-om, koji prema tvrdnjama Vukovića predstavlja subjekat „koji baštini sve suprotno od evropskih vrijednosti“.

Nije DPS opstruirao izbor sudija Ustavnog suda„, kaže Vuković i dodaje da je do blokade Ustavnog suda došlo zbog izmjene zakona koji je omogućio prijevremeno penzionisanje sudija.

„Sazivanje sjednice gradskog parlamenta nakon gubitka vlasti normalno samo Vukoviću“

Milatović je ocijenio da je jedino Vukoviću normalno da saziva sjednice gradske skupštine dva mjeseca nakon lokalnih izbora u izgubljene vlasti.

Veselin Vukčević treba da sazove sjednicu Izborne komsije Glavnog grada, na kojoj će se proglastiti rezultati izbroa. Potom bi se verifikovali mandati poslanicima, i novi konstituisani parlament bi usvojio budžet„, kazao je Milatović.

On je poručio da će po preuzimanju funkcije gradonačelnika Podgorice preispitati sve odluke koje je Vuković donio u prethodnom periodu.

A sve plate koje ste primali nakon odluke Upravnog suda da ste nelegalno obavljali funkciju nakon 5. jula ćete vratiti u gradski budžet„, poručio je Milatović.

Vuković je rekao da je predsjednik Izborne komisije Glavnog grada Veselin Vukčević vrhunski profesionalac.

„On je radio taj posao pošteno i 2020. i radio ga je sad. On neće na sebe da preuzme odgovornost, i uđe u zonu krivične organizacije. I štiti se od onih koji bi pučistički da proglašavaju rezultate izbora“, kazao je Vuković.

Poručio je da je Milatović „nedostojan funkcije gradonačelnika“, i pozvao ga da slobodno preispita sve odluke koje je donio.

„Nema uslova za uvođenje prinudne uprave“

Vuković je  ponovio da će na funkciji biti sve do odluke Ustavnog suda.

Ne želim da podnesem ostavku„, kazao je Vuković i dodao da nema uslova ni za uvođenje prinudne uprave.

Ocijenio je da Milatović pozivima predsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću da uvede prinudnu upravu želi da ga podstakne na nezakonito djelovanje.

Milatović je ocijenio da Vuković ne smije da podnese ostavku.

Vi ste politički davljenik i jedna kolateralna žrtva„, poručio je Milatović.

(rtcg)

4 Comments
  1. BATO komentariše

    Sada vidite u ogoljenoj formi ko je DPS?
    JEDNA INTERESANTNA SEKTA!!!!

  2. Sloboda komentariše

    Lijepo jedan dan svi pobjednici izbora da se dogovore i dodju na svoja nova radna mjesta. Milatovic prvi u kabinet gradonacelnika,a onda svi ostali.
    A drpsovci onda neka cekaju Ustavni sud pa neka se zale.
    Kako su oni u Budvi utrcavali u kancelarije

  3. FOTELJA komentariše

    IDI VIŠE LEŠINARU JEDAN
    KAKO TE NIJE STID I SRAM
    I TI DOKTOR NAUKA
    ULIČARU JEDAN

  4. Dekson komentariše

    Kad nema zakona i institucija onda moraju pobjedničke stranke i građani da uzmu zakon u svoje ruke i sprovedu ga. Za grlo bre i napolje iz institucija Glavnog grada uzupatora Vukovića. Riječi nema koje bi opisale ovaj bezobrazluk.
    Međutim što vrijeme više prolazi, krivica ide na Milatovića jer pokazuje da je nesposoban da se izbori za narodnu volju. Siguran sam da prvenstveno DF pa i Demokrate i URA da su na čelu liste ne bi dozvolili ovu sramnu i kriminalnu uzurpaciju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.