Crno-bijeli nisu platili opušanje u poslednjih pet minuta meča sa FMP-om

0

Znao je Partizan Mozzart Bet poslije velikih pobjeda da energetski padne i dopusti protivniku da iskoristi slabost. Ovoga puta to nije bio slučaj. U petak je na veličanstven način savladan Anadolu Efes, a onda je u ponedjeljak stigao neugodni FMP koji igra izvanrednu košarku u ABA ligi, međutim, crno-bijeli su imali Alena Smailagića. Mladi košarkaš je bio izuzetno motivisan, pravi motor ekipe u reketu i jedan od najzaslužnijih za trijumf. U jednom momentu je tim Željka Obradovića imao i preko 20 poena razlike, ali usljed velikog opuštanja u poslednjih pet minuta, gosti su smanjili razliku, ali nisu izbjegli poraz (90:86).

Aktivan na oba kraja terena dok je rezultat bio aktivan, Smailagić je odigrao najbolji meč ove sezone koja je do sada bila obilježena povredama. Pokazao je naznake kako može da igra u kontinuitetu i u napadu i odbrani. Na parketu je proveo 20 minuta. Ubacio je 14 poena uz pet skokova, jednu asistenciju i tri ukradene lopte. Isti broj poena postigao je i Matijas Lesor, kao i Uroš Trifunović koji je takođe odigrao sjajan meč.

Na drugoj strani istakao se Aleksa Stepanović sa 17 poena.

Treba napomenuti da je Partizan na ovom meču bio oslabljen. Joanis Papapetru nije bio u sastavu zbog problema sa kukom, Gregor Galas zbog zgloba, dok je Aleksa Avramović imao manjih problema sa mišićem. Podsjetimo da je on bio u sastavu ekipe protiv Efesa, ali nije ušao u igri. Njegov debi ove sezone se još uvijek čeka.

U vrlo čudnoj uvodnoj dionici u kojoj nisu viđeni poeni preko dva minuta, crno-bijeli su prvi napravili seriju preko Smailagića, Trifunovića i Ledeja. Stajalo je na semaforu 19:10, ali gosti iz Železnika su imali spreman odgovor. Agresivnim napadom su ostali u igri i bili u zaostatku svega četiri poena poslije 10 minuta košarke iako se stekao utisak da je klub iz Humske već tada mogao da pobjegne dvocifrenu prednost.

Trent Frejžer je imao loptu često, smanjio je dodatno zaostatak, ali ekipa Željka Obradovića je tada pronašla pravi ritam i pravu petorku. Egzum, Anđušić, Naneli, Vukčević i Lesor donose prvu dvocifrenu prednost. Svi su pogađali, ali posebno atraktivno je bilo zakucavanje Lesora na asistenciju Egzuma. Tada je domaćin prvi put stekao dvocifrenu prednost. Panteri se doduše nisu imali nameru da prestanu da napadaju, u nekoliko navrata su spuštali na jednocifren zaostatak, ali energija Alena Smailagića, koji je ušao u igru u međuvremenu, je bila najupečatljiviji detalj druge dionice. Skakao je, krao lopte, poentirao, a uz pet vezanih poena Ledeja, Partizan Mozzart Bet održavao plus, a na poluvremenu je iznosio tačno 10 (45:35).

Početak drugog poluvremena je ponovo obilježio Smailagić. Poenima i skokovima u napadu. Evidentno je bilo da niko nije mogao da mu parira u energiji. Bio je ubjedljivo najaktivniji na parketu i to se odmah odrazilo na rezultat. Otišao je Partizan na preko 15 poena prednosti. Svaku sumnju otklonio je Uroš Trifunović poslije sjajne kontre i žestokog zakucavanja. Tada je na semaforu stajalo 62:43, a treneru Stefanoviću ništa nije preostalo nego da zatraži minut odmora. Međutim, tada već ništa nije pomagalo.

Ulogu lidera, kada je energija u pitanju, preuzeo je Trifunović. Ponovo je sjajno zakucao, sada preko Frejžera, pa je čitava sekvenca dobila na atraktivnosti, a poslije poena Anđušića, razlika je otišla na plus 24.

Ostatak meča protekao je u odrađivanju posla za novu pobjedu u regionalnom takmičenju. Međutim u tom odrađivanju posla, tim je dopustio da se protivnik u potpunosti vrati. Potpuna opuštenost je kumovala da se FMP približi na svega tri poena zaostatka, ali preostalo je premalo vremena da se dogodi senzacionalan preokret.

Kao po običaju, nema previše vremena za odmor i analizu. Željko Obradović je već sutra zakazao popodnevni trening gdje počinje priprema za Fenerbahče. Put za Istanbul je zakazan za srijedu, a utakmica protiv šampiona Turske za četvrtak.

PARTIZAN MOZZART BET – FMP ŽELEZNIK 90:86 (21:17, 24:18, 28:12, 17:39)

Dvorana: „Štark arena“ u Beogradu. Gledalaca: 3.396. Sudije: Damir Javor, Milan Nedović, Denis Hadžić.

PARTIZAN MOZZART BET: Vukčević 5, Ledej 10, Panter 6, Smailagić 14 (5sk), Egzum 13 (5sk, 5as), Brodzijanski 4, Jovanović 3, Naneli, Lesor 14, Trifunović 14 (5iz), Anđušić 5, Madar 2.

FMP: Frejzer 8, Bič 16, Stepanović 17, Šaranović 9, Simović, Izundu 10, Vuković, Janković 4, Dženkins 3, Vujičić, Manojlović 8, Valinskas 11 (8as).

REZULTATI 11. KOLA ABA LIGA

Petak: Borac Mozzart – Split 90:89 /Hejl 21 – Mavra 22/, Zadar – MZT 98:79 /Božić 27 – Mićović 22/, subota: Studenski Centar – Olimpija Cedevita 71:104 /Megi 14 – Farel 16/, Cibona – Igokea 77:76 /Mesiček 19 – Tanasković, Kroford, Đorđević 15/; nedjelja: Mornar – Budućnost 87:104 /Rasel 27 – Rejnolds 16/, Crvena zvezda – Mega 92:58 /Dobrić, Nedović 16 – Branković 13/; ponedjeljak: Partizan Mozzart Bet – FMP 90:86 /Smailagić 14 – Stepanović 17/.

TRENUTNI PLASMAN

Partizan 9-2, Crvena zvezda 9-1, FMP 8-3, Cedevita Olimpija 8-2, Zadar 7-4, Budućnost 7-4, Igokea 5-6, Mornar 4-7, SC Derbi 4-7, Cibona 4-7, Borac 3-8, Split 3-8, Mega 3-8, MZT 2-9.

 

 

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.