Zaharova: Eskalacija na Kosovu dolazi nedugo nakon samita EU u Tirani, oni jednom rukom vode Beograd u lijepu budućnost a drugom se bave antisrpskim provokacijama

0

Eskalacija na Kosovu došla je nakon samita Evropske unije na kojem su učestvovale balkanske zemlje, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Malo ko je obratio pažnju na to da je do nedavnog zaoštravanja situacije na separatističkom Kosovu došlo odmah nakon što je EU održala samit na kojem su učestvovale države Zapadnog Balkana u Albaniji. Odnosno, kako je to izgledalo: 6. decembra Evropska unija održava samit u Albaniji. Usvaja dokument – Tiransku deklaraciju koja podržava težnje ‘Zapadnog Balkana’ da se pridruži Evropskoj uniji. Štaviše, u posebnom paragrafu Tiranske deklaracije navodi se da se separatističko Kosovo (kao i Srbija) nalazi ‘na evropskom putu’“, napisala je Zaharova na svom Telegramu.

„Dakle, treba li da čudi što su za bukvalno manje od nedelju dana kasnije kosovski separatisti pokrenuli oružanu eskalaciju i nasilne provokacije u pokrajini? Uhapsili su Srbina Dejana Pantića i počeli da šire agresivnu retoriku“, dodala je ona.

Zaharova je podsjetila i da ogromnu većinu sadašnjih stanovnika Kosova čine etnički Albanci, koji pomno prate državni život i evropsku perspektivu susjedne Albanije.

„A paralelno sa zaoštravanjem na ulicama i putevima, „kosovski premijer“ Aljbin Kurti nedavno je podnio zahtjev za članstvo u EU. Pokrenut je politički proces. Raste rizik od eskalacije i oružanog sukoba u sjevernom delu pokrajine. Dakle, umjesto evropske perspektive, Kosovo će imati, kako ispada, sasvim drugu perspektivu“, naglasila je ona.

I što je najvažnije, prema njenim riječima, „EU jednom rukom vodi Beograd u ‘lijepu budućnost’, a drugom se bavi antisrpskim provokacijama“.

„Ovo je izdaja od samog početka. Kao vjenčanje koje počinje izdajom“, zaključila je Zaharova.

Situacija ne sjeveru Kosova je eskalirala nakon hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića. Sjever Kosova i Metohije je blokiran što od strane građana, što od strane policije. Srbi protestuju već šesti dan, a škole na sjeveru neće raditi do daljnjeg.

Tzv. kosovska policija zabranila je prolaz i vozilima i pješacima na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

(Sputnik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.