Milović: Čađenović nije smio uraditi ništa bez Katnićevog znanja; Država da stane iza Novovićevog tima

0

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić imao je potpunu kontrolu nad Specijalnim državnim tužilaštvom (SDT), zbog čega je potrebno detaljno ispitati njegovu ulogu u onome za šta se sumnjiči uhapšeni specijalni tužilac Saša Čađenović.

Funkcioner Pokreta Evropa sad Andrej Milović tvrdi da je Katnić imao potpunu kontrolu nad SDT-om:

– Tako da je teško zamislivo da ijedan specijalni tužilac, a ponajmanje njegov zamjenik Čađenović, mogao i smio da uradi bilo šta bez njegovog znanja. To je i Čađenović potvrdio u iskazu – da je i sa predmetima zbog kojih ga terete upoznao GST Katnića, pa je jasno da nije postupao bez znanja. Imajući u obzir i Katnićeve prijateljske i kumovske veze, stvari postaju i još jasnije – ocijenio je Milović, donedavni državni sekretar u Ministarstvu pravde.

Milović je kazao da je i kao državni sekretar Ministartsva pravde i član Tužilačkog savjeta, govorio o sprezi politike i organizovanog kriminala, kao i o vezama nosilaca pravosudnih funkcija sa mafijom i korupcijom.

– Akcije SDT-a nakon promjene glavnog specijalnog tužioca upravo pokazuju da sam bio u pravu. Više puta sam istakao da su Milivoje Katnić i Saša Čađenović jedan od problema, zajedno sa nizom kadrova koje su oni postavili u SDT, i dodao bih da je i Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) i dalje kadrovski problematično, te da njime tek treba da se bave istražni organi – kazao je Milović.

On ističe da je šverc u Crnoj Gori je uvijek bio ‘državni posao’, a tako je nažalost i danas, jer se u bezbjednosnom sektoru vodi veliki rat političkih struktura preko njihovih eksponenata.

– Ko god prati procese u Crnoj Gori, ne može se iznenaditi da organizovane kriminalne grupe imaju uticaj na vlast, institucije i medije, zato što su te grupe pod kontrolom određenih političkih grupa čiji najviši predstavnici preko pripadnika iz bezbjednosnog sektora kontrolišu višedecenijski šverc cigareta, narkotika, nafte, kafe i drugih roba. Šverc u Crnoj Gori je uvijek bio ‘državni posao’, a tako je nažalost i danas, jer se u bezbjednosnom sektoru vodi veliki rat političkih struktura preko njihovih eksponenata u tom sektoru oko kontrole ovog ‘državnog posla’, što se reflektuje i na medijski prostor koji je samo jedno od sredstava obračuna kriminalnih klanova i njihovih političkih pokrovitelja – ocijenio je donedavni državni sekretar u Ministarstvu pravde.

Milović, pak, ocjenjuje da je hapšenje Čađenovića značajan korak, ali da država mora stati iza glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića i njegovog tima:

– Kadrovski, tehnički i finansijski i da mu kroz izmjene Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu hitno omoguće da formira svoj tim i da ukloni kadrove Milivoja Katnića, uz naravno, dolazak novog v. d. VDT koji je hitno potreban da bi i VDT krenulo reformskim putem kojim je krenuo SDT, a što nažalost do sada nije urađeno – kazao je Milović.

 

(vijesti online)

 

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.