Đeljošaj za „Borbu“: Sudski savjet da provjeri nedolično ponašanje jedne sutkinje; Zašto nadležni nisu reagovali na druge blokade širom države?

3

Predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj pozvao je Sudski savjet da provjeri nedolično ponašanje jedne sutkinje u procesu koji se vodi protiv njega zbog blokiranja saobraćajnice u Tuzima, umjesto što ga paušalno napada zbog toga što je javno i argumentovano iznio ocjenu ponašanja sutkinje.

On je za Borbu izjavio da mu je sutnkinja prijetila pritvorom.

„Sutkinja je na ročištu rekla da je prošlo godinu i po od počinjenog krivičnog djela. Histerisala je i udarala šakom o sto jer sam nešto upitao advokata na albanskom jeziku. Prijetila je pritvorom. Pozvala je jednog novinara i dala mu informacije iz postupka i to samo one koje su joj odgovarale da da. Time je izmanipulisala novinara dovevši ga u situaciju da on raspolaže samo dijelom informacija. Ali je i otkrila trag. „Zaboravila“ je da mu kaže da je sudija u postupku promijenjen i da je do odlaganja ročišta došlo zbog nedolaska tužioca jer pozivi nijesu uredno dostavljeni“, kazao je Đeljošaj.

On je ocijenio da to nije ponašanje dostojno sudije.

– Svako može da pogriješi. Ali je grešku potrebno ustanoviti i priznati. Tek onda mogu biti otklonjene ili umanjene njene posljedice. Prikrivanje greške nije rješenje. Naprotiv, Sudski savjet, dakle, treba da počisti u svojem dvorištu, odnosno da riješi problem nedoličnog ponašanja sutkinje i obezbijedi pravično suđenje, a ne proces koji ostavlja utisak političkog i to aspekta nacionalne diskriminacije – naveo je Đeljošaj.

Prvi čovjek Tuzi upitao je Sudski savjet „da li je sutkinja o kojoj je ovdje riječ imala do sada slične ispade onima koje je ispoljila na njegovom ročištu“?

– Ozbiljna institucija bi time morala da se pozabavi i da zatim objavi nalaze. To je dužnost i obaveza prema građanima. To je minimum profesionalnog uzusa i ljudskog dostojanstva. Kako da javnost ima povjerenja u instituciju koja ne daje odgovore na pitanja koja sam ovdje naveo? Dug je put do toliko željene pravne države. Na tom putu je velika prepreka svaki sudija koji se ponaša neprofesionalno i nečasno. Na tom putu je jedini magistralni pravac onaj na kojem pravosuđe sa sebe spira ljagu nanijetu namještenim suđenjima i drugim krivičnim djelima zbog kojih odgovaraju neki od ranijih njegovih čelnika – naveo je Đeljošaj.

Kako je ocijenio, na tom putu je uslov napretka nulta tolerancija na nacionalnu i bilo koju drugu diskriminaciju ili pristrasnost ili makar argumentovano i efikasno otklanjanje sumnji i percepcije diskriminacije i pristrasnosti.

– Paušalne kvalifikacije date s zevsovske visine korak su u suprotnom smjeru. Ali, ljudski je griješiti. Nije mudro ni dobro greške skrivati i ponavljati. Ja sam kao odgovoran političar spreman i dužan da učinim sve što je u mojoj moći da pomognem Sudskom savjetu da greške o kojima je ovdje riječ otkloni. Siguran sam da u pravosuđu većinom rade profesionalci i ljudi dostojni i kadri da se ponesu i sa „mangupima u svojim redovima“. Na raspolaganju sam za svaku informaciju koja će predstavljati korak u pravom smjeru – u smjeru ka daljoj profesionalizaciji i većoj odgovornosti sudija – poručio je predsjednik Opštine Tuzi.

Đeljošaj je upitao nadležne organe zbog čega nisu procesuirali organizatore brojnih blokada širom Crne Gore u prethodnom periodu, na isti način kao što su njega prilikom blokade saobraćajnice u Tuzima.

– Svojevremeno sam priveden na sud s krivičnom prijavom zbog blokade saobraćaja. Od tada, već tri godine, različite političke grupacije protestujući blokiraju puteve u različitim djelovima Crne Gore. Npr. na Dan Evrope je blokiran put ka Cetinju, a prije nekoliko mjeseci međunarodni putni pravac kod Aerodroma „Podgorica“. Na te blokade nije bilo reakcije. Zašto se na neke blokade reagovalo, a na neke ne? Ako na ovo pitanje nema odgovora da li je onda utemeljen moj utisak da je ovdje riječ o nacionalnoj diskriminaciji? – kazao je Đeljošaj.

3 Comments
  1. qyu komentariše

    Ako je riječ o Suzani Mugoši podržka !

  2. Monarch komentariše

    Vama valja svako…albanac,rom,askanlija,kosovar,srbin…umjetnice moras biti ZDRAVA.BORB(en)A izaberi partnera ili ces bit STARLETA…A NAROD ZNA STO SU ONE.

  3. Srdjan Lonchar komentariše

    Djeljoshaj,

    Pravda mora da bude NEDELJIVA. Ne moze da bude sud da sudi SAMO JEVREJIMA ili SAMO ALBANCIMA. Za isti prestup mora da se izriche ista kazna.

    Ocigledno, ti si tu u pravu. Video si sta su KOMITE radili na CT i shta sad rade u PG. Blokirali ulaz u grad. Zapalili veliku masu auto-guma. Teshki zarazni oblaci gara-dima. Necesh verovati ove Milove kabadahije su to radili na CT, da bi SPRECHILI da se obavi vekovna tradicija ustolichenja nasheg Mitropolita! Na kraju su NASRNULI NA POLICAJCE, vodjeni Veljovicem, saradnikom Mila Lopova.

    Veljovica su za njegov napad na policiju hapsili, ali su ga MILOVE SUDIJE ODMAH OSLOBODILE.
    .
    .
    .
    Inache da si u US, ta mala sutkinja u PG, koja ti je sudila, bi za tebe bila CARICA, a ti bi u njenoj sudnici bio MANJI OD MAKOVOG ZRNA, bez obzira sto si prvi chovek u Tuzima… To nju, dok si u njenom sudu, uopshte ne tangira. Tako i treba. Nema tu nishta loshe i to je ta NOVA PARADIGMA, koja treba da se oformi u CG, shto pre. To kad si na stranu pravio primedbe na albanskom, pa je sutkinja pochela da lupa shakom o sto, ti verovatno nastavio da se „prchish“ (sto bi rekla Draginja), na shta je sutkinja zapretila da ce te sprovesti u zatvor – to je sasvim normalna situacija u US sudovima. Svo vreme ti visi u vazduhu pretnja da ce te zbog „NE-POSHTOVANJA SUDA“ smesta sprovesti u zatvor. A sta je nepostovanje suda je strogo propisano statutom, koji vi poslanici-odbornici ustanovljavate; Ne moze ona tu nishta da izmishlja.
    .
    .
    .
    Zato ja stalno predlazem da se iz budzeta izdvoje ogromna sredstva da se naprave 2 velika, nova zatvorska kompleksa – jedan na Sinjajevini, a drugi u brdima iznad Rozaja (sa dobrim pristupnim saobracajnicama, sto bi bilo malo ekonom chudo za ta 2 zanemarena kraja) – ukupnog kapacityeta 6000 zatvorenika. Ti si uchtiv, pametan, fin chovek. Govorish bolje srpski jezik od mene, iako mi je to maternji jezik. Dakle, nisam mislio da bi ti zatvori bili namenjeni tebi. Tebe vidim kao zadnjeg kandidata za zatvaranje. Medjutim – vidim da i ti – kao i svi gradjani CG nemate prav odnos prema SUDSKOM SISTEMU. DA BI SE POSHTOVAO SUDSKI SISTEM MORA DA BUDE TOTALNO NEZAVISTAN, tvrdjava sama za sebe.

    Jedino kad bi se izgradio zatvorski kapacitet da 1% stanovnistva (mi u US imamo 1% stanovnishtva u zatvoru; Tu je negde optimalna granica izmedju opresije i demokratske Vladavine Prava na delu) CG bude potencijalno strpano u zatvor iz koga ni ptica ne moze da pobegne, tek tad bi u CG prestale ulichne makljaze, tuche po putevima, restoranima, u redovima za chekanje, tuche medju vrshnjacima u shkolama, tuche zena, tuche svoje dece, tortura/izivljavanje nad neduznim domacim zivotinjama…

    To je ono shto svi pominju kao frazu – EU PIT CRNE GORE. To je najvazniji PREDUSLOV DA MLADI-NAJOBRAZOVANIJI-NAJVREDNIJI prestanu da beze na Zapad iz CG – NAJLEPSHE ZEMLJE NA SVETU.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.