Dačić: Predstavnici međunarodne zajednice smatraju da je Kurti najveći problem

0

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić izjavio je da nije iznenađen izjavom specijalnog predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o ZSO i da se taj stav duže vremena ponavlja, prenosi Kosovo onlajn.

Dačić je za Televiziju Hepi istakao da je pristup SAD oko tog pitanja veoma korektan i dodao da neki evropski predstavnici nisu toliko čvrsti po tom pitanju.

– Eskobar je upotrijebio formulaciju za Briselski sporazum koja ide nama u prilog. Rekao je da je taj sporazum pravno obavezujući. Neki drugi evropski predstavnici nisu toliko čvrsti po tom pitanju. Berbok mi je rekla da nijedan kosovski premijer neće prihvatiti formiranje Zajednice srpskih opština. Međutim, kada je potpisivan Briselski sporazum Hašim Tači je bio premijer. On ga je potpisao. Paradoks je da za neke postoji Briselski sporazum, a za neke ne. Predsjednik Vučić je naveo sve međunarodne sporazume i pitao koji sporazum je za njih prihvatljiv – rekao je Dačić.

Navodi da je očigledno da Priština ne želi da se išta poštuje i tu se dovodi u pitanje i nastavak dijaloga.

– U papirima Solunskog samita se poziva na Rezoluciju 1244. Sve tvrdnje da sporazumi i rezolucije nisu aktuelni su u funkciji ohrabrivanja Kurtija da ništa ne prihvata i da nastavi svoju agendu. U narednim danima će se raditi na deeskalaciji, a tek onda može da se priča o ozbiljnijim temama koje se temelje na Briselskom sporazumu – poručio je Dačić.

Prokomentarisao je stav međunarodne zajednice koji se tiče povratka kosovskih Srba u kosovske institucije, ističući da oni nemaju gde niti kako da se vrate.

– Predstavnici Međunarodne zajednice su se izjasnili da je trenutno najveći problem Kurti. Smatraju i dok je Kurti na vlasti neće biti ništa od poštovanja Briselskog sporazuma – rekao je Dačić.

Ministar je rekao da je neizvjesno šta će se dešavati sa Kosovom nakon apliciranja za članstvo u EU.

– Sijarto mi je lično obećao da će glasati protiv! Pitanje je da li će uopšte i biti glasanja ili će predsjedavajuća Češka da to postavi kao proceduralno pitanje – istakao je Dačić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.