U subotu od 19 časova: U Muzičkom centru predstavljanje knjige „Duhovni život kučkih Ubala“

0

U subotu od 19 časova u Muzičkom centru biće predstavljanje knjige „Duhovni život kučkih Ubala“ autora Miljana V. Živkovića.

Govore:
-mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije
-dr Ivan Laković
-dr Filip Ivanović
-mr Lucija Đurašković
-protojerej Dragoslav Rakić
-Nastadin Bulatović
-autor

Učesnici umjetničkog programa:
-Hor “Sveti Apostol i Jevanđelista Marko”
-Etno grupa “Gorica” i solistkinja Maša Vojvodić
-solistkinja Tatjana Lazičić Popović
-narodni guslar Stevan Vujačić

Moderator večeri:
-Dragan Alorić

Na promociji će biti premijerno prikazan dokumentarni film “Spomenica kučkim svetinjama”

Ovih dana je iz štampe izašlo peto književno ostvarenje Miljana V. Živkovića, pod nazivom “Duhovni život kučkih Ubala”. Monografija se bavi rekonstrukcijom i istraživanjem prošlosti ovog plemena, čija je podloga duhovnost i religioznost, iz kojih su nastali mnogi poznati istorijski događaji. Glavna tema ove istorijske, religijske i etnološke studije su crkve najvećeg kučkog sela Ubli: najstarija u plemenu, crkva Svetog Jovana Bogoslova i saborni hram Hristovog Vaznesenja. Autor je na osnovu heruističkog istraživanja, pronalaskom bogate arhivske građe i izučavanjem relevantne literature, napisao životopis ubalskih svetinja od njihove izgradnje i sačuvao od zaborava život pobožnih Ubljana i Kuča, koji se odvijao oko njih. Sem toga, ova knjiga je u svojim koricama obuhvatila i sve važne događaje iz opšte istorije plemena, ali i iz istorije duhovnosti i prosvjetiteljstva.

“Knjigu sam pisao vođen mišlju da će upravo ona biti posljednji kamen koji se mora ugraditi u temelje ovih crkava, kako bi se njihova duhovnost, slava i ljepota ubalskih svetinja pronosila širom vaseljene. Na taj način će i one, ali i neumrli primjeri žitelji ovog kraja koji su u njima tražili spas i utjehu tokom svih vjekova, ljudi koji su u njima prinosili molitvu Gospodu, ostati upamćeni i u ovom i u svim budućim vremenima. Suze naših predaka ne smijemo zaboraviti, a upravo su crkve načinjene njima”, kazao je Živković.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.