Vlada se baškarila o trošku građana: Za putovanja i mobilne izdvojeno čak 12 miliona evra

0

Predlogom budžeta za 2023. godinu predviđena su veća izdvajanja za plate u javnom sektoru, penzije, socijalu, zdravstvo, ali i za materijale i usluge. Tako će u narednoj godini i rashodi za materijale i usluge biti veći nego što je to slučaj u ovoj godini.

Rashodi za materijale, gdje spadaju struja i gorivo iznosiće 53,73 miliona, što je pet i po miliona više nego u ovoj godini, a rashodi za usluge, u koji spadaju i službena putovanja i telefoni 67,14 miliona, što je više za milion nego u ovoj godini.

Za električnu energiju Vlada će iz budžeta izdvojiti 9,25 miliona, što je 80 hiljada više nego u ovoj godini. Iz toga bi se dalo zaključiti da u izvršnoj vlasti ne računaju da će doći do povećanja cijene električne energije. Iz EPCG su najavili da neće povećavati cijene svojih usluga, ali će usluge prenosa i distribucije sigurno porasti u određenom iznosu.

Za gorivo izvršna vlast je planirala 14,74 miliona evra, što je 1,44 miliona više nego u ovoj godini, a preko pet miliona više u odnosu na 2019. godinu.

Za službena putovanja Vlade, kojom trenutno predsjedava Dritan Abazović, a čiji je ministar finansija Aleksandar Damjanović, planirano je 5,67 miliona evra što je 350 hiljada više u odnosu na ovu godinu. Iznos za službena putovanja povećan je rebalansom iz septembra na 5,32 miliona.

Troškovi reprezentacije smanjeni su za 13 hiljada i iznosiće 591 hiljadu eura, dok su troškovi komunikacionih usluga, odnosno telefona, povećani za 860 hiljada evra na 6,26 miliona evra.

Kada su u pitanju advoktske usluge, one su drastično smanjene, za čak 3,04 miliona evra. U narednoj godini će država advokatima platiti 5,23 miliona evra.

Konsultantske usluge u narednoj godini će državu koštati 28,4 miliona evra, što je 1,4 milion evra više nego u ovoj godini.

U narednoj godini će biti veći i troškovi rente za oko pola miliona. Za zakup će država dati 12,25 miliona evra.

Drastična razlika u odnosu na ovu godinu biće u isplati kamata. U ovoj godini država je za kamate dala 92,4 miliona, dok će u narednoj godini država za kamate na kreditne aranžmane dati 109,9 miliona evra.

Budžet za narednu godinu je projektovan na 2,85 miliona eura. Skupština će se o njemu izjasniti do kraja godine.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.