Pale rakete na teritoriju Poljske, NATO poručuje da će braniti svaki pedalj svoje teritorije, Rusija tvrdi da je to smišljena provokacija

4

Nakon što su dve rakete iz Ukrajine pale na teritoriju Poljsku, usledile su reakcije država NATO članica ali i Rusije.

Dvije rakete zalutale iz Ukrajine, pale su na teritoriju Poljske u blizini grada Przevodov, na granici sa Ukrajinom. Prema prvim informacijama, dvije osobe su poginule, a poljski premijer Mateuš Moravjecki je navodno sazvao hitan sastanak sa vladinim zvaničnicima o nacionalnoj bezbjednosti i odbrani, javlja Rojters, pozivajući se na portparola vlade na Tviteru.

Članice NATO-a oštro su reagovale na dešavanja u Poljskoj, navodeći da će u uz konsultacije sa saveznicima „braniti svaki pedalj teritorije NATO alijanse“.

– Najnovije vijesti iz Poljske su najviše zabrinjavajuće. Blisko se konsultujemo sa Poljskom i drugim saveznicima. Estonija je spremna da brani svaki pedalj teritorije NATO-a. Potpuno smo solidarni sa našim bliskim saveznikom Poljskom – potvrdilo je Ministarstvo spoljnih poslova Estonije.

Letonski ministar odbrane Artis Pabriks objavio je na Tviteru o ruskom raketnom napadu na Poljsku, napisavši:

– Moje saučešće našoj poljskoj braći po oružju. Zločinački ruski režim ispalili su rakete koje ne gađaju samo ukrajinske civile već su i sletjele na teritoriji NATO-a u Poljskoj. Letonija je u potpunosti uz poljske prijatelje i osuđuje ovaj zločin – napisao je letonski ministar.

Sa druge strane iz Ministarstva odbrane Rusije tvrde da su izjave Poljske o „ruskim raketama“  namjerna provokacija u cilju eskalacije situacije, ruskim sredstvima nisu izvedeni nikakvi udari u blizini ukrajinsko-poljske granice.

„Izjave poljskih medija i zvaničnika o navodnom padu ‘ruskih’ raketa u oblasti naselja Pševoduv predstavljju namernu provokaciju u cilju eskalacije situacije. Ruska sredstva nisu izvršila nikakve napade na ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske državne granice“, saopštilo je Ministarstvo.

„Izjave poljskih medija i zvaničnika o navodnom padu ‘ruskih’ raketa u oblasti naselja Pševoduv predstavljju namernu provokaciju u cilju eskalacije situacije. Ruska sredstva nisu izvršila nikakve napade na ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske državne granice“, saopštilo je Ministarstvo.

U Ministarstvu su istakli da su fragmenti koje su poljski mediji u žurbi objavili sa lica mesta u selu Pševoduv nemaju nikakve veze sa ruskim oružjem“.

Premijer Poljske sazvao je sastanak Komiteta Saveta bezbednosti saveta ministara nakon izveštaja o padu rakete na teritoriju zemlje, saopštio je portparol vlade Pjotr Miler.

„U vezi sa trenutnom kriznom situacijom, premijer Mateuš Moravjecki je u saradnji sa predsednikom Andžejem Dudom odlučio da sazove sastanak u Birou za nacionalnu bezbednost sa članovima Komiteta za bezbednost i odbranu“, rekao je Miler.

On je obećao da će svi podaci izneti na odboru, „ako to bude moguće, biti što šire predstavljeni javnom mnjenju“.

„Pozivam vas da za sada ne objavljujete nepotvrđene informacije. Obaveštavaćemo i komentarisati nakon sastanka, koji će se sada održati po dobijanju informacija od službi koje će izvestiti o događajima“, dodao je on.

Ranije su poljski mediji objavili da su dve rakete pale na teritoriju Poljske u blizini granice sa Ukrajinom.

Poljski premijer sazvao je hitan sastanak vladinog Komiteta za bezbjednost i odbranu, saopštio je njegov portparol.

U selu Prževodov na poljskoj strani poljsko-ukrajinske granice u popodnevnim satima dogodila se eksplozija, a prema prvim informacijama dvije osobe su poginule.

Poljski portali pišu da su na licu mjesta vojska i policija, ali još uvek nije poznat uzrok eksplozije. Radio Lublin kaže da su dvije osobe poginule. Incident se dogodio u 15.40 časova.

Neki poljski mediji javili su da je do eksplozije došlo nakon pada projektila. Ova vijest nije potvrđena.

– Dvije zalutale rakete pale su u grad Przevodov u pokrajini Lublin na granici sa Ukrajinom. Udarili su u sušare za žito. Dve osobe su poginule. Na licu mesta su policija, tužilaštvo i vojska – nezvanično je preneo Radio ZET.

– Pojavile su se informacije da je premijer Poljske sazvao hitan bezbednosni sastanak nakon što su dvije ruske rakete navodno pale u Pševodov, poljski grad 100 km od ukrajinskog grada Lavova. Prijavljeno je da su dvije osobe poginule – napisao je Anton Gerašenko, savjetnik ministar unutrašnjih poslova Ukrajine.

Podsjetimo, danas popodne se dogodio jedan od najjačih ruskih raketnih napada na ukrajinske gradove. Napadnuti su Kijev, Harkov, Lavov i mnogi drugi gradovi.

(Novosti online)

4 Comments
  1. qyu komentariše

    Ako nisu nuklearne nisu ni Ruske osim možda po proizvodnji.

  2. Рибар komentariše

    Neko čačka mečku…

  3. Qyu komentariše

    Admine!Rusija toliko ne maši.

  4. Nikad vise komentariše

    Pa da vidimo kako ce NATO braniti svaki pedalj teritorije. Ne smiju oni nista Rusiji,sem da nekoliko dana skacu u mjestu i prijete da ce zvek napraviti a posle toga kao da se nista nije desilo

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.