Zdenka Popović: Ivan Vuković neovlašćen da predloži budžet

0

Zakonski rok do kada budžet Glavnog grada za narednu godinu, u formi nacrta, treba da bude stavljen na javnu raspravu ističe danas. Nakon petnaestodnevne javne rasprave, ovaj dokument krajem novembra u formi predloga mora biti dostavljan Skupštini Glavnog grada na razmatranje, a obavezu da ga predloži ima gradonačelnik. Potpredsjednica Demokrata Zdenka Popović smatra da gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković ne može predložiti budžet za narednu godinu jer bi na taj način prekršio zakon.

– Gradonačelnik Podgorice ima zakonsku obavezu da predlog budžeta Glavnog grada dostavi Skupštini do kraja novembra tekuće godine. Međutim, postavlja se pitanje, koji gradonačelnik? Ivan Vuković nije gradonačelnik, tako je presudio Upravni sud. Ne može biti ni gradonačelnik u tehničkom mandatu, izgubio je izbore samo tri dana nakon novog nezakonitog imenovanja u Skupštini Glavnog grada. On je neovlašćeno lice i prekršio bi zakon ako bi predložio budžet Glavnog grada. Apsurdno je da osoba koja nije u zakonitom mandatu predlaže jedan od najznačajnijih dokumenata svake lokalne samouprave. Odlukom Upravnog suda, svaka odluka koju je predložio Ivan Vuković biće predmet preispitivanja zakonitosti. Neće valjda dozvoliti sebi da se preispituje i odluka o predlaganju budžeta Glavnog grada jer bi moglo doci do problema u finansiranju Glavnog grada pri čemu bi najveću štetu pretrpjeli građani Podgorice – navela je Popović.

Ona navodi da je Vuković sam izjavio da prihvata realnost i da će omogućiti mirnu tranziciju vlasti.

– Zato su očekivanja građana da neće biti opstrukcije, da će nova uprava prilikom javne rasprave o nacrtu budžeta Glavnog grada predati određene komentare i primjedbe kako bi se blagovremeno sačinio izvještaj i predložio budžet od strane novog gradonačelnika u zakonitom roku – poručuje Popović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.