Vučurović: Vrijeme je da većina formira novu vladu, uzaludni pokušaji DPS-a da pravi opstrukciju

0

U nastavku političke bitke u Crnoj Gori, koja je dovela do blokade institucija, skupštinska većina predvođena Demokratskim frontom (DF) pokušava da kroz izmene Zakona o predsjedniku obezbijedi formiranje treće Vlade u posljednje dvije godine.

,,Nakon dva neuspjela eksperimenta sa ekspertskom i manjinskom vladom, vrijeme je da se volja građana ispoštuje, postoji parlamentarna većina, mandatar Miodrag Lekić, i treba što prije da formiramo novu vladu“, kaže poslanik DF-a Jovan Vučurović za Dojče vele.

Na brojne kritike da je njihov Zakon neustavan, Vučurović odgovara: „Što se tiče izmjena Zakona o predsjedniku, one su ustavne i spriječile su samovolju i neustavno ponašanje Đukanovića i ponovo ćemo glasati za njih.“

Na pitanje da li su spremni da odustanu od izmjena Zakona o predsjedniku ako DPS pristane da se deblokira Ustavni sud i glasa za makar jednog od četiri kandidata, koje podržava aktuelna većina, Vučurović ponavlja da je Zakon ustavan, a da DPS opstruira izbor Ustavnog suda.

„Naišli smo na opstrukciju DPS i ostalih stranaka bivšeg režima. Očigledno je da DPS ne želi da se odblokira rad Ustavnog suda kako bi opstruirao i druge procese, poput proglašenja rezultata lokalnih izbora od 23. oktobra, na kojima je Đukanović katastrofalno poražen. Dakle, problem su isključivo DPS i Milo Đukanović“, tvrdi Vučurović.

U međuvremenu, u pokušaju da dođe do dogovora, predsjednica Skupštine Danijela Đurović zakazala je sastanak lidera svih parlamentarnih partija. Na njemu se nije pojavio Đukanović, već potpredsednik DPS-a Ivan Vuković, pa su lideri DF-a odmah otišli, optužujući Đukanovića da ne želi dijalog.

„Njegov nedolazak na sastanak bio je poruka da ne želi dogovor jer ovakvi sastanci traže direktno izjašnjavanje predsjednika stranaka i oni su nezamjenjivi u ovim situacijama. A kada je DPS u pitanju, svi znaju da je on jedini koji tamo donosi odluke“, zaključuje poslanik Vučurović.

S druge strane, DPS i ostale opozicione partije pozvale su građane na protest u Podgorici koji je održan ove nedjelje i sa kojeg su ponovljeni njihovi zahtjevi. Poručuju da su tek počeli. Vučurović kaže da svako ima pravo na proteste, ali je skeptičan glede njihovog rezultata.

„Mi iz DF-a smo organizovali na stotine protesta, ali smo uvijek stajali ispred naroda, dok na ovim protestima DPS-a imamo slučaj da se lider i vrh te stranke kriju iza nekih nevladinih organizacija, a Đukanović čak ne smije ni da dođe ne te skupove. Ne želi da ima direktni kontakt sa onima koji su za njega glasali, što je bio manir mnogih diktatora“, kritikuje Vučurović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.