Lekić: Đukanović ima cilj da i Skupštinu gurne u v.d. stanje, kako bi u državi ostala funkcionalna samo institucija predsjednika!

0

Predsjednik države i DPS-a Milo Đukanović ima cilj da i Skupštinu gurne u v.d. stranje, kako bi u državi ostala funkcionalna samo institucija predsjednika, saopštio je lider Demosa Miodrag Lekić.

On je za „Vijesti“ poručio da Đukanovićev ima namjeru da blokira parlament kroz instrukciju “kontrolisanim poslanicima” da ne glasaju za izbor sudija Ustavnog suda i da je produžetak tog plana da se u opštoj nestabilnosti institucija spriječi i potpuno konstituisanje tužilaštva.

– DPS i njihovi saradnici imaju mogućnost da podržavanjem četiri kandidata učine sud funkcionalnim, ili da javno i argumentovano ospore predložene kandidate. Ako ne urade ni jedno ni drugo, svakome će biti jasno gdje je interes blokade i proizvodnje haosa u zemlji – kazao je Lekić.

On je decidan da se usvojenim izmjenama Zakona o predsjedniku ne ukida nijedna ustavna nadležnost prtedsjednika države, već da se istim sprečavaju zloupotrebe Ustava.

Kako ističe, jedini izlaz iz krize jeste da Đukanović nakon razgovora sa predstavnicima parlamentarnih partija omogući imenovanje potencijalnog mandatara, o čemu poslednju riječ ima Skupština Crne Gore.

– Inače racionalni i moguće brz izlaz iz nastale krize je sljedeći – da predsjednik države, na osnovu ustavne obaveze koju je očigledno ignorisao, sad napravi ozbiljan krug razgovora s predstavnicima parlamentarnih partija i zavisno od postojanja predloga većine, omogući imenovanje potencijalnog mandatara, bilo kako se on zvao, i time omogući glasanje u Skupštini, koja je krajnje mjesto ustavno-demokratske odluke o formiranju svake Vlade – poručuje Lekić.

Lekić je izrazio uvjerenje da predstavnici stranih zemalja nekim neprincipijelnim stavom ili nekim potezom u neokolonijalnom stilu, makar im se ovdje neki nudili za takvu operaciju, neće dozvoliti rizik kompromitivanja svojih zemlja.

– Ono što se legitimno traži ovdje, uz naš respekt prema zemljama naših partrnera, jeste da zastupaju i traže od nas poštovanje bazičnih demokratskih pravila koja važe u njihovim zemljama. U konkretnom i aktuelnom trenutku ovdje, očekujemo da naši partneri zastupaju njihove principe i praksu formiranja Vlade na bazi volje parlamentarne većine i obaveze predsjednika države u tom postupku. Ponavljam, ne vjerujem da bi se predstavnici s međunarodnog nivoa upuštali u vrijednosne stavove ovdje koji bi bili u suprotnosti s onima u njihovim zemljama. Ako eventualno takvih tendencija bude i Crna Gora bude tretirana kao neka vrsta inferiorne eksperimentalne laboratorije, s problematičnim favoritima eventualno korupcionaške prošlosti i prakse, i takođe eventualnim stigmama prema predstavicima narodne volje – domaće demokratske snage bi trebalo da na to reaguju – naveo je Lekić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.