„Derbi d Italia”: Vihorni Kostić asistirao, Rabio i Fađoli pogađali za pobjedu Juvea

0

Možda je Juventus prežaljen u trci za skudeto ali se potrudio da Inter bude još dalje od u šampionskoj trci!

U Derbiju Italije, Bjankoneri su savladali Nerazure 2:0, bacili ih na bod ispod sebe i čak 11 manje od lidera Napolija. Kako stvari stoje, djeluje da ni Juve, ni Inter ne mogu da isprate tempo koji je nabio Napoli i da Milan ostaje jedini realan konkrent Napolitancima u borbi za skudeto. Deset i 11 bodova zaostatka poslije odirgane trećine šampionata djeluju kao ozbiljan i nenadoknadiv deficit.

Muči se Juventus od početka sezone, igra slabo, falilo mu je “pola tima”, bio je u ogromnoj krizi ali Maks Alegri “odbija da umre” i čini se da je ponašao svjetlo na kraju tunela. Stara dama je u seriji od četiri prvenstvene pobjede. Bez primljenog gola! Jeste se mučila, jeste to uglavnom bilo na mišiće, ali to je tako “juventusovski”. Kada se neki igrači oporave od povreda, a ekipa pobjedama vrati poljuljano samopouzdanje, djeluje da bismo u nastavku sezone mogli da gledamo znatno drugačiji i uspješniji Juve nego do sada. Da li je Alegrijev tim kasno uhvatio zalet, vidjećemo… Već jednom su u bližoj istoriji uspjeli da nadoknade minus 10 bodova i da prvi prođu kroz cilj.

A večeras je Juventusove motore upalio fenomenalni Filip Kostić koji je odigrao najbolju partiju od ljetošnjeg dolaska iz Ajntrahta. Špartao je Srbin kao navijen po lijevom boku i tjerao rivale da gutaju prašinu za njim. Namjestio jedini gol poslije fantastičnog prodora, namjestio još jedan koji je poništen, bio je i blizu postizanja gola, imao još nekoliko sjajnih poteza i definitivno obilježio derbi… Sanjaće ga narednih noći Denzel Damfris.

Bez povrijeđenih Vlahovića, Pogbe, Paredesa, Mekenija i još gomile igrača ali sa oporavljenim Di Marijom i Kjezom da krenu makar sa klupe, Alegri se odlučio za 3-5-1-1 sa mladim Miretijem iza najisturenijeg Milika i Kostićem i Kvadradom po bokovima kao jedinim pravim oružjem. Inzagi je na drugoj strani mogao da računa na sve osim na povređenog Lukakua, na klupu se vratio i oporavljeni Brozović, a Aćerbi je dobio prednost u štoperskoj trojci prije Bastonija. Džeko je prije Koree zaigrao Lautara u špicu uz …

Bolje i agresivnije je Inter otvorio utakmicu imao solidne šanse preko Lautara i Čalhanoglua, a onda i jednu sjajnu kada je Džeko propustio promašio zicer sa peterca. Juve se branio i patio. Bio je i Damfris blizu gola, Aleks Sandro je vezao dvije sjajne intervencije ispred Čalhanoglua i Aćerbija. Ništa Juve nije ponudio u prvom poluvremenu. Nije imao šut u okvir gola. Ali je uspio da izdrži.

I dočekao šansu u na početku drugog dijela igre. Filip Kostić je u prijemu “slagao” Barelu i krenuo u turbo trk sa svoje polovine. Gutao je metre po lijevom krilu, došao do kaznenog prostora gostiju a onda uputio idealnu povratnu loptu za Rabioa na petercu. Francuz je “otvorio stopalo” i pogodio dalji ugao za erupciju oduševljenja na Alijancu! Juve je oživio.

Nastavio je Kostić da tutunji lijevim krilom, još jednom pobjegao Damfrisu ali su mu ovoga puta presjekli pas pred golom Intera. Potom je iz kornera namjestio gol Danilu ali se ispostavilo da je Brazilac poslije udarca loptu zakačio i rukom pa je VAR poništio gol.

Juventus se “rasplamsao” u tim trenucima a ulazak Kjeze je samo dodao gas. Lautaro je propustio još jednu priliku a potom su centimetri dijelili Kostića od postizanja gola. Bombu je sa distance ispalio vihorni Šumadinac ali je Onana vrhovima prstiju usmjerio loptu ka stativi koja je spriječila gol.

Probao je Inzagi izmjenama da prodrma Inter i napadne, ušli su Gosens, Korea, Brozović, Darmijan i Belanova ali je primio još jedan gol.

I opet je prošao Filip Kostić. Bremer je spasio zicer pred golom Intera, sjevnula je kontra, Kostić je ubacio u petu brzinu, bio neuhvatljiv za čuvare i sjajno pronašao mladog Fađolija koji je pogodio uz dozu sreće. Talentovanom vezisti koji je prošle sezone blistao na pozajmici u Kremonezeu je ovo bio prvi start u dresu Juventusa i već drugi gol. Sve je bilo gotovo u tom 84. minutu…

Rezultati – petak: Udineze – Leće 1:1 (0:1) /Beto 68 – Kolombo 33/, subota: Empoli – Sasuolo 1:0 (0:0) /Baldanzi 64/, Salernitana – Kremonese 2:2 (2:1) /Pjontek 3, Kulibali 38 – Okereke 12, Ćofani 89/, Atalanta – Napoli 1:2 (1:2) /Lukman 19 – Osimen 23, Elmas 35/, 20.45: Milan – Specija 2:1 (1:0) /Ernandez 21, Žiru 89 – Maldini 59/, Bolonja – Torino 2:1 (0:1) /Orsolini 64, Poš 73 – Lukić 26p/, Monca – Verona 2:0 (0:0) /Karlos Agusto 68, Kolpani 90/, Sampdorija – Fiorentina 0:2 (0:1) /Bonaventura 4, Mienković 58/, Roma – Lacio 0:1 (0:1) /Felipe Anderson 29/, Juventus – Inter 2:0 (0:0) /Rabio 52, Fađoli 84/.

(mozzart sport)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.