ŠAVNIK I KNESET

0

Piše Želidrag Nikčević

Ovih dana su svjetsku štampu – pored, naravno, spektakularnih šavničkih, veoma zaintrigirali i izraelski izbori.

Većina posmatrača više ne sumnja da će 73-godišnji Bibi, kako bivšeg premijera i opozicionog lidera Benjamina Netanjahua obično zovu, treći put zauzeti mjesto šefa vlade (prvi put 1996, drugi 2009, ukupno – 15 godina).

Koalicija stranaka koju predvodi bliski Putinov prijatelj konsolidovala je svoje vođstvo na izborima za Kneset. Šanse sadašnjeg premijera Jaira Lapida da se održi na vlasti postale su minimalne, pošto njegovi saveznici – ljevičarska partija Merec i arapska nacionalistička partija Balad – nisu dostigli izborni cenzus. Prebrojano je 97 odsto glasova, blok partija na čelu sa Bibijem osvaja 65 od 120 mjesta u parlamentu, a Lapidova partija „Ješ Atid“ za sada samo 24 mjesta.

Ali – pazite sad, Crnogorci! – već je najavljeno da sadašnji premijer Lapid neće učestvovati na 27. Konferenciji Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama, koja treba da bude otvorena u egipatskom Šarm el Šeiku 6. novembra. Ovo je juče saopštio kabinet izraelskog premijera, dodajući da je takva odluka donesena u kontekstu objavljivanja preliminarnih rezultata izbora. U slučaju boljih rezultata, Lapid bi sam pošao u Egipat. Sad ne ide, ne želi čovjek da se bruka na međunarodnoj areni.

A pogledajte ove naše „diplomate“ iz Vlade i Skupštine! Što gori izborni rezultati, tu negdje oko cenzusa, to aktivnije, bezočnije i bestidnije nastavljaju da lupetaju: „Crna Gora smatra… Crna Gora će i dalje…“ – kao da se ništa nije desilo.

(Uzgred budi rečeno, u Vašingtonu se nimalo ne raduju povratku Netanjahua. Bivšeg, a vjerovatno i budućeg lidera upoređuju sa previše nezavisnim mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. „Netanjahuov novi mandat doprinosi transformaciji Izraela u drugu Mađarsku, što će nanijeti nepopravljivu štetu demokratskom sistemu zemlje“, piše The Washington Post.)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.