Božović (SNP): Zakon o predsjedniku reakcija na neustavno djelovanje odlazećeg predsjednika

0

Građani Crne Gore znaju da je odluka parlamentarne većine da usvoji izmjene Zakona o predsjedniku samo reakcija na neustavno djelovanje odlazećeg predsjednika države, poručili su iz Socijalističke narodne partije (SNP). Poslanik SNP-a Bogdan Božović rekao je za Portal RTCG da treba imati u vidu neustavni treći mandat Vesne Medenice na čelu Vrhovnog suda i vrlo sporni treći mandat Filipa Vujanovića na čelu države.

„Optužbe da neko pokušava da uruši pravni poredak u državi od strane DPS-a su licemjerne. Računajući na kratko pamćenje naših građana prenebregavaju činjenice da su kukavički ćutali na neustavni treći mandat Vesne Medenice i vrlo sporni treći mandat Filipa Vujanovića. Građani znaju da je odluka parlamentarne većine da usvoji izmjene Zakona o predsjedniku samo reakcija na neustavno djelovanje odlazećeg predsjednika države“, rekao je Božović.

On je naveo da su prijetnje koje su se mogli čuti od pojedinih poslanika u Skupštini Crne Gore tokom sjednice u utorak odraz nemoći i straha.

„Nadam se da nadležne institucije pažljivo prate kakve se poruke šalju javnosti i kakve posledice one mogu da izazovu. Socijalistička narodna partija će se uvijek zalagati za mirno rješavanje problema unutar institucija sistema“, naglasio je Božović.

Podsjetimo, treći izbor Vesne Medenice na funkciju predsjednice Vrhovnog suda polovinom 2019. godine otvorila je pitanje da li je time prekršen Ustav Crne Gore i da li je zapravo na sceni bila vladavina političke moći umjesto vladavine prava. Ista osoba na čelu tog suda nije mogla biti birana više od dva puta.

Polovinom ove godine, Medenica je uhapšena u Podgorici a onda i zvanično optužena za članstvo u kriminalnoj oranizaciji.

Od 2013. godine nema sasvim jasnog odgovora da li je prekršen Ustav Crne Gore time što je Filip Vujanović kandidovan za treći mandat na mjestu predsjednika države, jer Ustav Crne Gore propisuje da ista osoba može obavljati funkciju šefa države samo dva puta.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.