Benfika ispred PSŽ-a na osnovu više golova u gostima, Milan će nakon devet godina među 16 najboljih

0

Poslednje kolo grupne faze Lige šampiona je donijela nevjerovatnu završnicu u grupi H, gdje je Benfika na osnovu više postignutih golova u gostima završila ispred PSŽ-a. Juventus se seli u Ligu Evrope, dok je Makabi Haifa završio evropsku sezonu.

Fudbaleri PSŽ-a savladali su Juventus u Torinu (2:1).

„Stara dama“ je bila ta koja je diktirala tempo na početku meča, imala više pokušaja, ali i bila manje odlučna. Na kraju ih je koštala jedna izgubljena lopta skoro na polovini, koja je dokazala koliko protivniku malo treba. Lopta je stigla do Kilijana Embapea kog su Gati i Lokateli pokušali na sve načine i svim djelovima tijela da zaustave, ali ne da nisu uspjeli već je francuski napadač preciznim udarcem sa ivice šesnaesterca doveo svoj tim u prednost. Nagrađen je Juventus za upornost kada je pre odlaska na pauzu Leonardo Bonući izjednačio, ali ni to nije bio dovoljan vjetaru leđa domaćinu. Umjesto da sami odlučuju o svojoj sudbini, to su prepustili drugima. Protivnik nije bio istog mentalnog sklopa, te je Galtje uočio da su njegovom timu potrebne svježe noge. Uveo je beka Nuna Mendeša i to mu se odmah isplatilo kada je ovaj iskoristio Embapeov pas u prostor i iz prvog dodira sa loptom postigao gol kojim je postavio konačan rezultat.

U drugom meču ove grupe Benfika je do vrha napunila mrežu domaćeg Makabija 6:1 i tako se izjednačila po broju golova i gol razlici sa Parižanima. Pobjednika grupe je morala da odlučuje gol razlika u gostima, gdje su Portugalci bili bolji za tri gola.

U jednom trenutku je Makabi izjednačio i držao treće mesto grupe nekoliko minuta, ali je lisabonska ekipa željela to prvo mjesto.

ROSONERI SU SAZRELI

Prije godinu dana gubio je od Liverpula, Atletiko Madrida i Porta. Nije tada Milan bio zreo za osminu finala Lige šampiona. U međuvremenu je pokorio Italiju, ekipa stasala, dobila šampionsku crtu i saživela se sa trenerom Stefanom Piolijem. Shvatio je Milan da može, da je vrijeme za povratak kući, u nokaut fazu Lige šampiona koja mu nekada bila dnevni boravak, a koju nije kročio od proljeća 2014. godine. I zato večeras u odlučujućoj utakmici, u borbi za poslednje mjesto među najboljih 16 timova Evrope, nije dozvolio San Siru da strijepi! Nije kalkulisao, već u prvom poluvremenu krenuo je po trijumf, na koji je potpis sa dva gola i asistencijom stavio sjajni Olivije Žiru (3:0).

Istovremeno, Čelsi je na Stamford Bridžu u utakmici koja mu rezultatski ništa nije značila, ostavio zagrebački Dinamo koji je imao imperativ pobjede, van Evrope (2:1).

SEDAMNAESTI RIKO LUIS STRIJELAC ZA SITI

U G grupi je sve bilo poznato i prije poslednjeg kola. Mančester Siti će kao prvi u osminu finala, Borusija Dortmund kao druga, Sevilja će se preseliti u nižu Ligu Evrope, dok su fudbaleri Kopenhagena završili svoju evropsku priču za ovu sezonu.

Pep Gvardiola dao je šansu nekolicini mladih igrača u timu Mančester Sitija. Prvi put u karijeri starter u timu Građana bio je 17-godišnji Riko Luis. Od prvog minuta krenuli su i mladi engleski reprezentativac 20-godišnji Kol Palmer, kao i 22-godišnji Argentinac Hulijan Alvarez.

Iskoristi su Španci na početku meča neuigranost u domaćem timu i poveli u 31. minutu golom Rafe Mira na asistenciju Iska, bivšeg igrača Real Madrida.

Međutim, u drugom poluvremenu do izražaja je došao neosporan talenat. Upravo su zablistali najmlađi igrači u svetloplavim dresovima. Tinejdžer Riko Luis izjednačio je na asistenciju Alvareza, a onda je Hulijan Alvarez i sam pogodio mrežu Sevilje. Ponosni Gvardiola nije krio oduševljenje nakon svakog pogotka. Konačan rezultat postavio je iskusni 31-godišnji Alžirac Rijad Marez – 3:1.

U drugom meču ove grupe u Kopenhagenu takođe su poveli gosti. Igrao se 23. minut kada je Feliks Paslak uspio da ubaci loptu sa desnog krila, a Torgan Azar, mlađi brat fudbalera Real Madrida Edena, uspio da savlada domaćeg golmana Kamila Grabaru. Nakon VAR provjere gol je potvrđen – 0:1. Ipak, do kraja poluvremena Kopenhagen je izjednačio preko Hakona Arnara Haraldsona. Ispostavilo se da je to bio i konačan rezultat utakmice.

OSMINA FINALA

NOSIOCI: Porto, Bajern, Čelsi, Mančester Siti, Napoli, Totenhem, Real Madrid, Benfika

NENOSIOCI: Dortmund, Briž, Inter, Liverpul, Ajntraht, Lajpcig, Pari Sen Žermen, Milan

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.