Koji su razlozi za vrtoglav pad DPS-a: Partijska država, nedostatak demokratije, odnos prema SPC…

2

Istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) pokazalo je kako je DPS od 2007. godine izgubio podršku preko 10 odsto građanstva. Pad rejtinga DPS za profesora Sava Markovića nije iznenađenje, a kako kaže za Sputnjik, mnoštvo faktora je uticalo na to.

Marković izdvaja četiri ključna razloga, a prvi je, kako kaže, što nije bilo demokratizacije društva, već je to bila partijska država u kojoj nije bilo demokratije.

„Drugi razlog pada DPS-a je što je narod osiromašen. Za vrijeme SFRJ i SRJ narod je živio bolje, ima bolje uslove, nego za vrijeme vladavine DPS-a”, ističe profesor.

Sagovornik Sputnika kao treći razlog, koji je bio katalizator pada vlasti Demokratske partije socijalista izdvaja odnos prema slobodi vjeroispovijesti, a posebno odnos prema Mitropoliji crnogorsko- primorskoj, Srpske pravoslavne crkve, kao jedine pravoslavne kanonske crkve na ovim prostorima.

Profesor Marković podsjeća na zakon kojim je predsjednik Milo Đukanović DPS-a želio da oduzeme prava SPC.

“Četvrti razlog je što se narod umorio vlasti DPS-a – tri decenije je bilo previše i sam je riješio da razvlasti one koji su toliko vladali. Promjene će zasigurno donijeti boljitak, jer se sa dna može krenuti samo prema gore. To su samo neki od mnogobrjonih razloga, ali su oni po mom skromnom sudu, najznačajniji za smjenu vlasti u Crnoj Gori”, navodi Marković.

Kada je u pitanju podrška evroatlantskim integracijama i NATO, što je pokazalo istraživanje, profesor Marković ukazuje da je podrška o ulasku Crne Gore u EU konstantna poslednjih deset godina i da se tu ništa ne mijenja.

“Što se tiče procenata podrške NATO i da ona raste, vjerujem da je to iskonstruisano, jer sam ubijeđen da je velika većina građana Crne Gore protiv NATO. To nam je potvrdio i bivši premijer Crne Gore Duško Marković, prilikom jedne posjete takozvanom Kosovu, kada je u Prištini domaćinima priznao da je donijeta odluka o ulasku Crne Gore u NATO u trenutku kada je preko 80 odsto građana bilo protiv toga i kako su oni iz DPS-a bili vizionari i donijeli hrabru odluku, i to bez referenduma, a da su ga raspisali, možda bi ga pokrali. Zato i smatram da je ta ocjena u anketi iskontruisana”, zaključuje profesor Marković za Sputnjik.

(Izvor: Sputnik)

2 Comments
  1. Q komentariše

    Crna gora je teritorija okupirana od strane NATO,a od EU nema ništa nit će biti.

  2. Helm komentariše

    Narod ništa ne odlučuje da odlučuje davno bi smjenio DPS sa vlasti.
    Na ovom prostoru ko će da vlada, ne odlučuje narod već službe koje su pod kontrolom stranaca, izbori su manje bitni ili su predstava za narod ili cirkuska predstava i to znaju i političari da bez podrške stranaca ne možete da formirate vlast ili možete ali će vas sabotirati na razne načine preko službi, medija, mafije i nvo.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.