Ambasador Antonov: Nepravedno je osuđivati Moskvu zbog suspendovanja sporazuma o hrani

1

Moskva je suspendovala učešće u sporazumu o hrani zbog nepromišljenih postupaka ukrajinskih vlasti, osuđujući Rusiju zbog toga što je nepravedno, izjavio je američki ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov.

„Reakcija Vašingtona na teroristički napad na luku Sevastopolj je zaista nečuvena. Nismo vidjeli nikakvu osudu nepromišljenih postupaka kijevskog režima. Opet, sve se svelo na lažne optužbe naše zemlje za otežavanje svjetski problem hrane“, rekao je diplomata u široko rasprostranjenom komentaru.

Ranije je američki državni sekretar Entoni Blinken izrazio žaljenje zbog odluke Rusije o dogovoru o žitu i pozvao Moskvu da se vrati učešću u njemu. Američki predsjednik Džo Bajden nazvao je odluku Rusije „nečuvenom”, sugerišući da bi takav potez „pojačao glad”.

Rusija, napomenuo je ambasador, ne može, bez obzira na bezbjednosna pitanja, da nastavi da učestvuje u dogovoru suočena sa napadima i provokacijama na ruske vojne i trgovačke brodove.

„U obustavljanju implementacije sporazuma, nepravedno je osuđivati Rusiju. To se dogodilo zbog nepromišljenih postupaka ukrajinskih vlasti“, rekao je diplomata.

Antonov je podsjetio i da je polovina suvog tereta otišla u razvijene zemlje, dok su zemlje kojima je žito potrebno – Somalija, Etiopija, Jemen, Sudan i Avganistan – dobile samo oko tri odsto zaliha.

Rusija je u subotu zvanično suspendovala učešće u dogovoru o žitu zbog pokušaja terorističkog napada u Crnom moru, tokom kojeg su vazdušni i površinski dronovi napali brodove Crnomorske flote u vodama Sevastopoljskog zaliva. Napad je trajao nekoliko sati, a guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev nazvao ga je najmasovnijim od početka specijalne operacije. Objekti u gradu nisu oštećeni.

Kako je pojasnilo Ministarstvo odbrane, napad je izvela vojska ukrajinskog 73. specijalnog centra za pomorske operacije. Njih su, prema odjeljenju, predvodili britanski specijalisti koji se nalaze u gradu Očakovu, Nikolajevska oblast.

Rusija je izrazila Koordinatoru UN u Zajedničkom koordinacionom centru u Istanbulu zabrinutost za obezbjeđenje bezbjednosti brodskog saobraćaja u okviru „Inicijative za crnomorsko žito”. Prije toga, Moskva je zvanično obavijestila generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o suspenziji učešća u dogovoru, ova informacija je dostavljena delegacijama Ukrajine i Turske.

Šef Ministarstva poljoprivrede Dmitrij Patrušev izjavio je u subotu da je Rusija spremna da u naredna četiri mjeseca besplatno snabdijeva najsiromašnije zemlje sa do 500.000 tona žitarica, kao i da u potpunosti zamijeni ukrajinsko žito i snabdijeva sve zainteresovane zemlje po pristupačnim cijenama. Ministar je podsjetio da je Rusija ove godine već požnjela 150 miliona tona žita, a Ministarstvo procjenjuje izvozni potencijal ove sezone na više od 50 miliona tona.

Ruski lider Vladimir Putin je početkom septembra istakao da Zapad najveći dio ukrajinskog žita izvozi u svoje države, a ne u siromašne zemlje Afrike. Vasilij Nebenzja, stalni predstavnik pri UN, primijetio je da dio dogovora o namirnicama koji se tiče izvoza ruske hrane i đubriva ne funkcioniše.

1 Comment
  1. Ivi komentariše

    Zatvori, neka skiči. Ionako su sve glasale za osudu Rusije. BAJDI i Kanada imaju žito, pa neka da!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.