Vučić dočekao fon der Lajen: Srbija čini sve da sačuva mir i stabilnost; Poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, iako naš nije poštovan!

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je predsjednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen na niškom aerodromu „Konstantin Veliki“.

Na pitanje od „čega zavisi budućnost Srbije u EU“, Fon der Lajen je rekla:

– Proces proširenja je proces koji se zasniva na zaslugama. U njihovim je rukama da urade neophodne reforme. Već ste dosta uradili. Ali važno je uskladiti se sa našom spoljnom i bezbjednosnom politikom – kazala je fon der Lajen.

Vučić je dodao:

– Što se nas tiče, mi smo sada saznali za ovu značajnu podršku. Ja mislim da su oni nama pomagali i više nego što smo očekivali. Otvorili smo 22 poglavlja, zatvorili privremeno 22. Tačno je da nismo uveli sankcije Rusiji, kao što je tačno da ima problema u dijalogu, a za to Srbija nije nimalo odgovorna. Mi i danas poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, ali naš teritorijalni integritet nije poštovan – istakao je on.

O „pohvalama Prištini“ i kakvu reakciju EU Srbija može da očekuje uoči najavljene preregistracije vozila, Fon der Lajen je rekla:

– EU intenzivno radi na pronalaženju rešenja, teški su razgovori, treba fleksibilnost obije strane. Ja sam zaista ubijeđena da je to moguće – rekla je ona.

O izjavi Danijela Servera da očekuje da je realnije da se Srbija okrene Kini nego Zapadu, Vučić je rekao:

– Srbija se nalazi na evropskom putu. Što se tiče naših kineskih partnera, mi njima kažemo da je Srbija na evropskom putu. Naslušao sam se ja besmislenih priča i laži, ali riječ izvini nisam čuo – naveo je Vučić.

On je izrazio zabrinutost što se tiče dijaloga sa Prištinom.

– Što se tiče razgovora sa Prištinom, jesam veoma zabrinut. Moje je samo da vam kažem da ćemo da uradimo sve da sačuvamo mir i stabilnost. Juče sam rekao, mi nemamo više kud, ali daćemo sve da sačuvamo mir. Najmanje nam je stalo do bilo kakvih eskalacija, tenzija – kazao je on.

(Novosti online)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.