IZJAVA RANKA ĐONOVIĆA JE (KAO) ĐON OBRAZ!

6

Piše Dr Momčilo D. Pejović

Šta se sve može čuti na pojedinim tv stanicama kao privatnim ili javnim medijima, a sve o trošku i „za svoj groš“ koji država „uzima“ od građana? I ne samo što dobiju po grbači već im se, bogme, „zalijepi“ odnosno udari po obrazu, njihovom „zaostalom“, umnom i fizičkom, razvoju, stepenu svijesti ili (ne)osvješćenju političkom! A ko će sve znati od kojih (mnogo)brojnih samozvanih ekonomskih i političkih analitičara, programskih analitičara, kanal analitičara, analnih analitičara, samozvanih dnevnih i nedeljnih analitičara, pa preko onih koji su bili mašinovođe pa postali političari i(li) poslanici i to im malo bi pa postadoše režimski analitičari, politički kočničari i izdajnici, a po potrebi i skretničari, i ostalih odnosno nenabrojanih sveznajućih sinekur(i)nih visoko (o)cijenjenih, dobro iscijeđenih i upresovanih „pozadinskih“ ili čmar analitičara“?!

Ne bih, kao ni do sada, ni ovoga puta reagovao na izjave koje daju odnosno izvaljuju i ispljuvavaju osobe koje pripadaju vrsti „pozadinskih“ ili čmar analitičara da ne pročitah u medijima, a zatim preslušah „reprizu“ emisije na „YOU TUBE“, jednu mnogo tešku i politički ostrašćenu, krajnje uvredljivu izjavu upućenu biračima, građanima, narodu odnosno dijelu naroda države Crne Gore, koji su u nedelju, 23. oktobra 2022. godine, izašli da glasaju onako po svojem političkom opredeljenju ili bez političke pristrasnosti kako su i glasali slobodno iskazujući svoju volju zaokruživanjem nekog „broja“ po svojoj svijesti i savjesti, ličnom poimanju ili pripadanju političkom, ispunjavajući svoju građansku dužnost odazivom da glasaju odnosno biraju!

Međutim, podstaknut tom izjavom, izrečenoj od jednog izbišanog i(li) bivšeg političara i poslanika iz nekadašnjeg Liberalnog saveza Crne Gore, koji nikako da shvati odnosno (zlo)namjerno neće da prihvati da građani-birači odnosno „narod“ tako hoće i jednostavno neće onako kako bi on to htio da mu oni prihvate, brane i odbrane svojim glasovima ono što je skoro deceniju političkom praznom pričom pričao kao političar i poslanik, sada hoće javno da i dalje politički djeluje, „analitički“ da podstiče podjele na one koji glasaju za DPS odnosno D(R)PS i one koji kao slobodni, apolitični ili stranački (ne)opredijeljeni građani koriste svoje ustavno i građansko pravo glasa da na izborima, lokalnim ili parlamentarnim, predsjedničkim, vanrednim ili redovnim shodno svojoj volji ili političkoj pripadnosti daju svoj glas, bez ikakvog pritiska sa strane ili se čak i ne izjasne nego prekriže listu na kojoj su neka od imena, u krajnjem mogli su i da ne izađu na izbore!

Evo te izjave, koja me je kao „političko biće“ u političkom smislu zaprepastila, lično uvrijedila, diskriminisala i podvela u red građa(ni)na drugoga reda, u krajnjem isprovocirala da (od)reagujem kako to i zaslužuje osoba koja se blago rečeno (na)rugala narodu ili jednom dijelu građana odnosno naroda koji su izašli na glasanje i dali svoj glas „Pokretu Evropa sad“ ili Demokratskom frontu, Demokratama, i tako dalje: „(…) Jedino kad su građani imali vlast to je danas (…), bukvalno dajemo vlast pojedincima (…), ja da sam u partiji (…) da sam u Liberalni, bi tamo vagao (…) što mi misli predsjednik, što mi misli (…)! Pošto sam sâm mogu reć’ (…) ne treba da se ljutimo, ne znam ja tamo, na Dritane, Bečiće i ostale, nego na građane, koji im ponovo daju glas! Imam pravo da kažem, imam osjećaj kao da je moj narod zaostao u razvoju! I jeste zaostao, to bih mogao i da dokažem (…)“!!!

On takav znaveni i samozvani politički analitičar, pored ostalog, izjavi odnosno ispovraća podlo i sa osjećajem: „Imam pravo da kažem, imam osjećaj da je moj narod zaostao u razvoju“! Sa kojim to „njegovim pravom“ može tako da kaže o „njegovom narodu“ u cjelini i(li) dijelu jednoga naroda odnosno građana-birača koji su izašli na birališta i glasali kako su glasali ali ne po njegovoj volji i želji, političkom blesavluku i izdajništvu?

Pa, kad već kaže neka i snosi posljedice svoje javno date izjave u krivično-pravnom dijelu i bogme ličnom, moralnom i kritičkom osvrtu onih koje je diskriminisao u svakom pogledu „zamjerajući“ im što su glasali ne po njegovim pravilima, zahtjevima, prohtjevima i ko sve zna kakvim željama i potrebama političkim! Posebno su mu smetali odnosno bili su mu na meti oni koji su glasali novoosnovanu stranku – partiju na političkoj sceni crnogorskoj „Pokret Evropa sad“!

Žalosno ga je bilo gledati kako se politički i lično muči i grči, kriveći usta, cvrči i sikće, bulazni i trabunja sve se upinjući da ubijedi prisutne učesnike i javnost da je njegova analanalitika sveobuhvatna i znalačka iskustvena i školski potkovana. Tako je nastavio sve dok se nije, imam osjećaj, politički „ispovraćao“ po sebi od glave do pete, pa je žaoku svoje pogubne političke ostrašćenosti izlio na glasače odnosno građane i svoj narod koji je ne slušajući ga glasao drugačije, a da se on pitao tako ne bi moglo biti, zaključujući da je njegov „(…) narod zaostao u razvoju“! Učinje mu se da je i to malo što je rekao, pa potvrdno reče: „I jeste zaostao, to bih mogao da dokažem (…)“! Pustimo takvog vajnog samozvanog analitičara političkog neka to i dokaže, jer on takav „to bi(h )mogao“! Ima šansu, koju mu pružam mojim reagovanjem na takvu njegovu javnu izjavu, koju izreče a ni da trepne!

Ne zanima me šta je natjeralo takvu jednu osobu da to izjavi i koji su joj unutršnji porivi i politički pa i lični motivi ali razlozi su jasni, jer ih je izrekla ta osoba: „bukvalno dajemo vlast pojedincima“! Zašto tako misle i glasaju građani pita se ta osoba, naprežući se da „umno i mudro“ odgovori da ne treba da se ljutimo na političare „nego na građane (sic!) koji im ponovo daju glas“!? Teško razočaran nastavlja da elaborira i logicira, visokoumno i mnogo razumno, sveznajuće i zaokruženo, pa kaže odnosno izruguje se: „Imam pravo da kažem, imam osjećaj kao da je moj narod zaostao u razvoju“! Čak se ni tu ne zaustavlja već ide dalje ubjeđujući nas da je njegov (ra)zum daleko iznad naroda cijeloga u Crnoj Gori „njegovoj“ potvrđujući odnosno akcentujući „i jeste zaostao, to bih mogao i da dokaže(m)“!?

Zaista je isuviše smjelo i hrabro, politički (ne)zrelo, razumno i mudro da nije to bila njegova politička i nacionalfašistička ostrašćenost prema onima koji ne misle kao on i prema onima koji ne glasaju one za koje on svojom političkom voljom ili ličnom nevoljom glasa! Ako je i jedna izjava u rangu visoke naciofašističke, politički rasistike izjave i teške uvrede onog dijela građana-birača-naroda koji su dali glas pobjedicima iz nove političke partije „Pokret Evropa sad“ onda je to izjava koju je dao Ranko Đonović u emisiji „Izborna noć“ na gradskoj tv Podgorica, u noći 23. oktobra 2022. godine. R. Đonoviću, samozvanom analanalitičaru samo smetaju građani! Da se on pita oni ne bi imali ni pravo glasa! I to je njegova demokratija, politički principi njegove (pro)evropske politike koju zagovara zajedno sa D(R)PS-ovcima!

Ja reći neću da „imam osjećaj“, koristeći taj emotivni izraz kao političku ili zakonsku „zaštitu“ od eventualnog krivičnog gonjenja po službenoj dužnosti od strane onih koji su zaduženi, u cilju zaštite od kritike javne riječi ili uvrede onih prema kojima je uperena i lično. Reći ću jasno i javno ne zaklanjajući se iza „osjećanja“ bilo koje vrste ili doživljaja da onako kako je izjava izrečena ona je nešto što reći može samo osoba teško pečobrazna, sa đon obrazom, politički bezobrazna i ujedno neznavena, retardirana teškim izostankom demokratskog principa i slobode glasanja i biranja, politički i lično frustrirana političkim porazom stranke kojoj „osjećajem“ pripada od onih koji su je porazili na izborima od građana sa čijm glasom su dobili izbore u Podgorici i širom Crne Gore!

Za takav njegov lični, moralni i politički ispad, namjeran i zlonamjeram u cilju poniženja onih koji su drugačije glasali i imali odnosno htjeli su drugačiji politički izbor izabravši po slobodnoj volji, mora snositi konsekvence makar u vidu javnog reagovanja jednog i više ličnosti koje se smatraju da su njegovom izjavom teško uvrijeđene na ličnom i građanskom nivou i ujedno ne dozvoljavaju da ih tamo neko blati pa makar taj bio neko od bivših političara i poslanika ili bivši direktor partije-stranke ili čak bio on bivši mašinovođa, ili „Ranko ONO“, ili „izdajnik, udbaš, koritaš“, kako to za njega reče i javno objavi bivši lider i glavni osnivač LSCG-a!

Moje reagovanje je u duhu čovjeka, slobodnog građanina i državljanina Crne Gore sa ustavnim pravom glasa da na izborima biram koga ja hoću svojom slobodnom voljom; i da zbog toga ne mogu biti pozvan na odgovornost niti javnu prozivku ili da mi neko od „analitičara“ i bilo kojih drugih osoba može ili ima pravo da me, najblaže rečeno, kritikuje i izruguje, a kamoli da me javno uvrijedi diskiminišući moju ličnost kao one koji su na lokalnim izborima glasali protiv!

Naravno, nijesam glasao DPS odnosno D(R)PS-ovece već „Pokret Evropa sad“ i zbog toga neću da trpim, niti dozvoljavam, bilo kome i bilo kakav vid javne uvrede na ličnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi! U navedenoj izjavi R. Đonovića prepoznao sam tešku ličnu i kao građanin i državljanin Crne Gore diskriminatorsku uvredu zbog drugačijeg gledanja odnosno izbora da glasam, a zašta sam ja i svi oni koji su glasali kao ja diskriminisani izjavom koju je izrekao Ranko Đonović, kao učesnik emisije „Izborna noć“ na Gradskoj tv, od nedelje 23. oktobra 2022. godine! Ovo kažem u svoje lično ime, javno bez uzdržavanja ili rezerve, ali sa onom narodnom izrekom „tante za tante“ ili „dug za vraćanje“, zato i reagujem, jer imam pravo na ličnu odbranu i ne može mi to pravo biti oduzeto po nečijoj ličnoj volji pa makar to bio i nadobudni politički retard kao što je R. Đonović!

Foto: Dr Momčilo D. Pejović

Nadam se da će navedena izjava Ranka Đonovića, data u emisiji „Izborna noć“ na Gradskoj tv Podgorica, skrenuti pažnju nadležnimim državnim organima odnosno državnom tužiocu da po službenoj dužnosti reaguje sa osnovanom sumnjom za krivično gonjenje makar zbog diskriminacije onog dijela glađana kao glasača koji su svoj glas, kao slobodno izraženu volju ustavom zagarantovanu, dali onoj drugoj strani koja ne pripada Rankovom političkom taboru i DPS-ovskom tijelu odnosno stranci!

Naravno, očekujem da se davalac navedene izjave, Ranko Đonović, javno izvini glasačima, građanima, narodu i(li) dijelu naroda Crne Gore koji su glasali po svom slobodnom, nepristrasnom i (ne)političkom izboru, a ne glasajući onako kako je on htio da građani-birači i „njegov narod“ glasa! To je najmanje što može učiniti, ako drži do svoga ličnog i političkog obraza! U protivnom, zna se, ostaje mu ona izreka odavno u narodu poznata: „Taj je na obraze odavno stavio polovine“!

6 Comments
  1. Parlamentjarac komentariše

    Momo, previše si riječi potrošio. Dovoljna jedna riječ – SMEĆE!

  2. Plotari komentariše

    Mislim da je primjernije reci _OTPAD.

  3. Laki komentariše

    NARODNA, O B R A Z Đ ON !!!

  4. Komsija odozgo komentariše

    Stara udbaška špijara

  5. Bajro komentariše

    Dragi mi maloumni građani, svi koji žive u zgradama otkažite -Art glirju – firma koja održava ulaze. To je njegova firma svuda u cg.Pređimo svi na usluge komunalnog jer ovo govno treba kazniti udarcem po džepu.

  6. Saobrazni komentariše

    Mislim da on umjesto obraza ima guzicu!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.