U Iraku: Pronađena umjetnička djela u kamenu stara skoro tri hiljade godina

0

Arheolozi u sjevernom Iraku otkrili su vanredno lijepa asirska umjetnička djela nastala metodom klesanjem kamena, za koja je utvrđeno da su stara oko 2.700 godina.

Arheolozi u sjevernom Iraku otkrili su vanredno lijepa asirska umjetnička djela nastala metodom klesanjem kamena, za koja je utvrđeno da su stara oko 2.700

Tim američkih i iračkih arheologa i stručnjaka, koji su završavali radove na rekonstrukciji kapije Maški, a koju su militanti uništili 2016. godine, veliku umjetničku vrijednost otkrio je u Ninivi, istočno od Mosula.

Irak je bio lokacija nekih od najstarijih gradova na svijetu i najranijih civilizacija, uključujući Vavilonce, Sumerci i Asirce.

Oko 700. godine prije nove ere, asirski kralj Senaherib učinio je Ninivu svojom prijestonicom i sagradio kapiju Maški – što znači „Kapija Boga“ – da bi čuvala njen ulaz.

Ali kapija je bila jedan od mnogih istorijskih spomenika koji su postali žrtva dugotrajnog vojnog sukoba i kulturnog vandalizma na tom području.

Tokom okupacije, arheolog sa Univerziteta u Pensilvaniji Majkl Danti „organizovao je projekat očuvanja i zaštite kulturnog nasljeđa u Iraku“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.