Opozicija u Hrvatskoj se oštro protivi obuci ukrajinskih vojnika na hrvatskoj teritoriji!

0

Hrvatska parlamentarna opozicija slaže se sa predsjednikom Zoranom Milanović da ako Zagreb prihvati obuku ukrajinskih vojnika, „dovodi i sukob na svoju teritoriju“.

Predsjednik Odbora za obranu Franko Vidović iz najuticajnije SDP kaže da mu nije jasno kako to da ministar spoljnih poslova ode u inostranstvo, dogovori takav aranžman i onda ga prezentira kao gotov čin, bez da se konsultovao sa predsjednikom države, koji je sukreator spoljne politike.

Opozicija je danas usprotivila mogućnosti da ukrajinski vojnici dođu na obuku u Hrvatsku i insistiraju na tome da tu mora postojati konsenzus na nivou EU i NATO-a, da treba da ih prime sve države članice, a ne da se, kako kažu, Hrvatska „gura u prve redove“.

Plenković zgrožen reakcijom Milanovića o obuci Ukrajinaca

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da je zgrožen reakcijom Zorana Milanovića i, kako je rekao, njegovih trabanata na izraženu spremnost da se u Hrvatskoj obučavaju ukrajinski vojnici.

On je u obraćanju javnosti na otvorenom dijelu sjednice vlade rekao da je zgrožen reakcijama predsjednika Republike, a još više njegovih trabanata po saboru, koji iskazuju svoje proruske stavove.

Milanović: Hrvatski vojnici nisu obučeni da bi vodili tuđe ratove

Predsednik Zoran Milanović ponovio je stav da Hrvatska neće učestvovati u obuci ukrajinskih vojnika, jer on to kao vrhovni komandant neće dozvoliti i poručio da „hrvatski vojnici nisu obučeni da bi vodili tuđe ratove“.

„Ovaj rat nije u našem dvorištu. To (Ukrajina) je zemlja u ratu. Ja neću dopustiti da šačica šarlatana, kojima su samo njihovi interesi bitni, Hrvatsku uvlači u bilo šta osim u ono što je potrebno. Ja ovdje branim hrvatsku mladost“, rekao je Milanović novinarima u Splitu.

(Tanjug)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.